tiistai 19. huhtikuuta 2016

Lukuviikko: Kyllä pojatkin lukee - tässä siitä haastattelu todisteena


Tuijata-blogiin ilmestyi toissa viikolla haaste: siinä kannustettiin Lukuviikon sekä Pojatkin lukee-kampanjan kunniaksi haastattelemaan lukevaa poikaa tai nuorta miestä. Aluksi ajattelin, etten voi osallistua siihen, sillä mieleeni ei juolahtanut ainuttakaan nuorta, miespuolista lukijaa enkä myöskään uskonut keksiväni mielekkäitä kysymyksiä.

Pienen tuumimisen jälkeen muistin kuitenkin, että ystäväni Freddy lukee, joten päätin alustavasti kysyä häneltä, lähtisikö hän projektiin mukaan, jos keksin kysymyksiä. Freddy sanoi suostuvansa ilomielin - jäin sitten pähkäilemään mahdollisia kysymyksiä. Jokunen tovi siinä meni, mutta sain koottua haastattelun. Freddy on 19-vuotias opiskelija.

1. Minkä ikäisenä opit lukemaan?
Opin lukee siinä ennen kuin täytin 5 vuotta. Pitäs varmistaa porukoilta mut muistan, et päiväkodissa opin.

2. Miten löysit lukuharrastuksen?
Faija luki paljon satuja ja pidempiäkin teoksia. Se ei jaksanu kuitenkaan ääneen lukee ku about puol tuntia illassa, ja mä olin lapsena varsinki niin kärsimätön et rupesin sit ite lukemaan eteenpäin siitä kohdasta, mihin faija oli jääny. 

3. Minkä lajityypin kirjoista pidät?
Nyt just menee psykologiset trillerit, sci-fi ja futuristiset teokset. Näiden lisäks luen paljon näytelmiä.

4. Luetko mieluummin uutuuksia vai vanhoja kirjoja?
Luen ehkä enemmän kulttiteoksia kuin uutuuksia, mutta käyn säännöllisesti Suomalaisessa kattomassa uutuudet. Ihan vaan, jos siellä on joku, joka iskee jo takakannen perusteella. Sellaset käyn ostamassa kyllä. Paljon meen sen mukaan, mitä ystävät suosittelee.

5. Valitse: "perinteinen", sähköinen vai äänikirja? Perustele.
Perinteinen, koska se jättää eniten mielikuvituksen varaan, eikä se satu silmiin, kun lukee keskellä yötä. Perinteinen ei loista sinistä valoa silmille. Äänikirjankin valitsisin toisaalta ennen sähköistä kirjaa. Riippuu kuka sen lukee, tietenkin. Äänikirja on siitä hyvä, että niitä on helppo kuunnella samalla, kun suorittaa muita pakollisia asioita. Esim. siivous tai muuta sellaista.

6. Ovatko muut ihmiset reagoineet lukuharrastukseesi? Jos ovat, miten?
Ei mitenkään erityisesti. Lähipiiri on hyvin samanhenkistä, niin ei sitä kukaan ihmettele. Toki on olemassa se stereotypia, et miehet lukis vähemmän. Et olen joskus kuullu: "Kiva ku sä luet. Ku pojat niin harvoin lukee..."

7. Onko lukeminen sinulle yksin nautiskelua vai sosiaalinen harrastus?
Lukeminen on mulle ehdottomasti yksin nautiskelua. Se on mulle jotenkin yllättävän henkilökohtanen asia, mitä en osaa jakaa lukupiireissä tai netissä. Se on melkein "intiimiä". Jollain tasolla.

8. Onko sinulla kirjallisuudesta poimittuja esikuvia - todellisia tai fiktiivisiä?
Ei ole. Oon yrittäny olla ihan erilainen kuin muut lapsena, ni mulla ei oo syntyny sillai fanitusta.

9. Mitä lukeminen sinulle merkitsee?
Se on tapa paeta todellisuutta, koska hetkittäin en kestä sitä, kuin perseestä totuus maailmasta ja sen menosta on.

Kiitos Freddylle haastattelusta! Oikein hyvää lukuviikkoa kaikille!

P. S. Tämä on blogini 100. kirjoitus. On tänne siis muutaman kerran tullut rustailtua.

3 kommenttia:

  1. Kiva haastattelu. :) Ja onnea 100. postauksesta!

    VastaaPoista
  2. Minulla on tämä haastattelukampanja mennyt ihan ohi, mutta mukavaa oli lukea tekemääsi haastattelua :) Vakoilin sivupalkistasi, että olet aloittanut Jumalaisen näytelmän, tsemppiä siihen ja onnittelut 100. postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että haastattelu miellytti. :) Juu, aloitin sen jo reilu kuukausi sitten ja olen edennyt pienissä pätkissä. Pääsykokeisiin valmistautuminen hidastaa prosessia, mutta eiköhän se siitä. :D
      Kiitos!

      Poista