keskiviikko 30. elokuuta 2017

Sven Nordqvist: Viiru puijaa Pesosta

©Hande
Sven Nordqvist: Viiru puijaa Pesosta
Tammi 1996

Lapsuuteni kirjasuosikit-lukuhaaste lähenee loppuaan, joten nappasin elokuun kesälukumaratonin pinooni toisen vanhempieni kirjavarastosta nappaamani Viiru ja Pesonen-kirjan. Eihän teos ole odottanut lukemistaan kuin helmikuusta saakka.

Pesonen on huonotuulinen ja alla päin, eikä suostu tekemään muuta kuin istua murjottamassa seinää tuijottaen. Viiru-kissa ei suostu katsomaan isäntänsä toimettomuutta sivusta, vaan ryhtyy moninaisiin toimenpiteisiin ukkoparan piristämiseksi - halusi mies sitä tai ei. Kuinka käy pienen katin juonien?

Minulla oli kirjan tarinasta hataria muistikuvia, jotka vahvistuivat luettuani pari ensimmäistä sivua. En ole tarttunut yhteenkään Nordqvistin teokseen vuosikausiin kettujahti-tarinaa lukuunottamatta, mutta niistä syntyneet muistot ovat säilyneet aivojeni arkistoissa. Muistan nauraneeni lapsena Viirun edesottamuksille tässä kirjassa, mutta tällä kertaa tarina sai myös uuden, vakavamman ulottuvuuden: Pesosen oikuttelun voi tulkita johtuvan masentuneisuudesta. Hätkähdin havaintoani, sillä se syvensi kertomusta paljon enemmän kuin olisin lyhyeltä lasten kirjalta osannut aavistaa.

Jälleen kerran Nordqvistin kuvitukset toivat lisäväriä jo valmiiksi kiintoisaan tarinaan. Kuvien ilmeikkyys sekä yksityiskohtaisuus herättivät sisäisen lapseni tutkimaan tarkasti jok'ikisen sivun. Lisäksi ne toivat kaivattua vastapainoa tarinan herättämille, synkeähköille mietteille, sillä kuvat ovat vallan hulvattomia.

Viiru puijaa Pesosta on lyhyydestään huolimatta varsinainen hyvän mielen kirja, joka tarjoaa ajateltavaa varttuneemmallekin lukijalle. Lisäksi se osoittaa, miten suuri voimavara kissat - tai lemmikit ylipäätään - voivat olla.

Arvosana: ✮✮✮✮

8 kommenttia:

  1. Viirut ja Pesoset ovat aivan ihania kirjoja - niissä on lämpöä, iloa, viisautta ja syvyyttä samassa paketissa.

    VastaaPoista
  2. Nordqvist on huippu<3 Ehkä sekin kertoo jotain, että olen ottanut blogini nimen hänen yhdestä kirjastaan:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! <3 Kappas, enpäs ollutkaan tajunnut tuota - olen lukenut häneltä vain Viirut ja Pesoset. Täytyy selkeästi perehtyä myös sinua inspiroineeseen kirjaan! :)

      Poista
  3. Viiru ja Pesonen kirjasarja on aivan ihana. Hauska kuulla, että Jassu on ottanut nimensäkin kirjailijan kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin onkin! Näiden lukemisesta nauttii aikuisenakin :)

      Poista