lauantai 9. maaliskuuta 2019

Batman 80 vuotta -lukuhaaste

©Hande
30. maaliskuuta 1939 maailmalle esiteltiin hahmo, josta tuli aikojen saatossa yksi suosituimmista, ellei suosituin, supersankareista. Detective Comics -lehden numerossa 27 seikkaili Bob Kanen ja Bill Fingerin luoma mustaan kaapuun pukeutunut, synkkämielinen Bat-Man, joka kylvi pelkoa rikollisten keskuudessa - joskaan ei vielä Gotham Cityssä. Tuosta ensiesiintymisestä tulee kuluneeksi tänä vuonna 80 vuotta.

Tarkastelin toissa päivänä, millaista ohjelmaa ympäri maailman on luvassa Yön ritarin juhlavuoden kunniaksi. Suureksi harmikseni en ole löytänyt tietoa yhdestäkään Suomessa järjestettävästä ohjelmasta, joten päätin luoda omani: Batman 80 vuotta -lukuhaasteen. Tarkoituksena on lukea siis Batman-aiheisia teoksia: sarjakuvia (lehtiä tai albumeita), kauno- ja tietokirjallisuutta, taidekirjoja... Kaikki käy, kunhan se keskittyy Viittakostajaan.

Haasteaika: 30.3. - 21.9.2019

Haaste alkaa samana päivänä, kun Batmanin ensiesiintymisestä tulee 80 vuotta. Yhdysvalloissa vietetään Batman-päivää 21. syyskuuta, ja ajattelin sen olevan sopiva päätösajankohta haasteelle. Mukaan voi liittyä milloin tahansa kommentoimalla tähän postaukseen. Olisi hauskaa, jos kerrot samalla, miten olet tutustunut Yön ritariin ensimmäistä kertaa. Teen haasteen päätyttyä oman haastekoontini, jonka kommenttikenttään voit linkittää koontipostauksesi syyskuussa. Mukaan voi myös osallistua, vaikkei sinulla olisikaan blogia - kerro koontipostaukseni kommenttikentässä haasteajan päätyttyä mitä sait sen aikana luettua. Kuvaa saa käyttää haasteen yhteydessä ja somessa voi käyttää hashtagia #batman80haaste.

Tämä on ihkaensimmäinen lukuhaasteeni ja lanseeraan sen hieman jännittyneenä, mutta myös innostuneena. Blogini pitkäaikaisemmat lukijat tietävät, että olen vannoutunut Batman-fani. Hahmo vei sydämeni, kun näin televisiosta jakson Batman: The Animated Seriesistä ollessani kolmevuotias. Vartuttuani tutustuin myös Batman-sarjakuvien maailmaan ja sillä tiellä jatkan edelleen. Ajattelin itse lukea haastetta varten teoksia, joihin en ole aiemmin tutustunut ja lukea uudestaan kirjoja, joista en ole koskaan blogannut.

Lukemisen ohessa osallistujilla on mahdollisuus saavuttaa erilaisia lukutasoja. Alimmilta tasoilta löytyy Gothamin rikollisia, joihin Batmanilla on negatiivinen, mutta henkilökohtainen side. Luettujen teosten määrän kasvaessa pääsee kurottelemaan kohti Maailman parhaimman etsivän lähimpiä liittolaisia. Ylimpänä siintää Yön ritari itse, kuten arvata saattaa.

Lukutasot

 • 0 luettua teosta: Joe Chill
 • 1 luettu teos: Jokeri
 • 2-3 luettua teosta: Kaksinaama
 • 4-5 luettua teosta: Kissanainen
 • 6-7 luettua teosta: James Gordon
 • 8-9 luettua teosta: Batgirl
 • 10-11 luettua teosta: Robin
 • 12-13 luettua teosta: Yönsiipi
 • 14 luettua teosta: Alfred Pennyworth
 • 15+ luettua teosta: Batman

Tervetuloa mukaan ja antoisia lukuhetkiä!


Haasteessa mukana:

16 kommenttia:

 1. Mahtava haaste, olen mukana! Supersankarisarjakuvat eivät varsinaisesti ole koskaan olleet minun juttuni, mutta kokeilen Batman-maailmaa viimeistään kesällä. :)

  VastaaPoista
 2. Mukana! Kohti oman elämän alfrediutta!

  Taisin tutustua Batmaniin lapsena vanhempien katsomien Joel Schumacherin leffasovitusten kautta. Lukuhaaste sopii hyvin paikkaamaan hävettävän huonoa tietämystäni hahmon sarjakuvahistoriasta. Kuulemani mukaan uusimman runin Batman onkin sen verran kovaa menoa, että lienee aika käydä kiinni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alfred on ♥

   Hauskaa, että olet tutustunut Batmaniin vanhempiesi kautta! :) Monille Yön ritari vaikuttaa olevan tuttu nimenomaan erilaisista filmatisoinneista, mutta sarjakuvamaailma ei välttämättä ole tuttu. Onneksi on paljon vaihtoehtoja, joista valita.

   Tervetuloa mukaan! :)

   Poista
 3. Juu, kuulostaa hauskalta, voisi melkein tätä varten kaivella esiin ne kaikki vielä lukemattomat tarinat. Eli; ines.

  VastaaPoista
 4. En ole päivittänyt kirjoja blogiin enää pitkään aikaan, mutta tähän otan osaa Instagramin puolella ja blogiin postaan vähintään koosteen haasteen loputtua. Animated series on tullut tutuksi miehen kautta, hänkin fanittaa sarjaa. Itse luin nuorempana joitakin suomeksi ilmestyneitä Batman-lehtiä ja tietysti Burtonin Batmanit tuli katsottua monta kertaa(mies ei taas voi sietää niitä). Parhaillaan on menossa Gotham TV-sarja, ja kyllähän sen ohessa voisi vähän taas sarjakuviakin lueskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutustuin itse Burtonin Batmaneihin teini-iässä, kun ne löytyivät nauhoitettuna vanhempien videokasettikokoelmasta. Minä pidän niistä, kun taas ne myöhemmät Joel Schumacherin elokuvat eivät ole makuuni - joskin Batman Forever on ihan ok. Gothamia seuraan myös.

   Tervetuloa mukaan! :)

   Poista
 5. Unelmien aika on mukana! Tutustuin Batmaniin nähtyäni Batman Forever elokuvan. Gotham City avautui kieroutuneen maagisena paikkana, jossa mikä vain on mahdollista. Pidän etenkin siellä vallitsevista karnevaali ja sirkus elementeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gotham on tosiaankin mahdollisuuksien paikka - niin hyvässä kuin pahassakin. Niin kuin Batmankin, myös Gothamin olemus muuttuu jonkin verran eri kirjoittajien käsissä, mutta perusolemus pysyy samana. Minäkin muistan pitäneeni Batman Foreverissa karnevaali- ja sirkuselementeistä, kun näin sen ensimmäisen kerran teininä.

   Tervetuloa mukaan! :)

   Poista
 6. Mukana. Ei ole kirjablogia. Batmaniin tutustuin lapsena, kun katselin 60-luvun tv-sarjaa isäni kanssa. Itse olen Christopher Nolanin leffojen fani. Sarjakuvien maailmaan sukelsin vasta joitain vuosia sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekä 60-kuvun sarja että Nolanin elokuvat ovat minullekin tuttuja. En ole Nolanin elokuvien suurin ystävä, mutta kyllä ne ovat ihan hyviä kuitenkin ja ne löytyvät elokuvakokoelmastani.

   Tervetuloa mukaan! :)

   Poista
 7. Moi! Mukana ollaan! Twitternikki juhooskar. Ensikosketukseni tapahtui alle eskari-ikäisenä kun yleltä tuli eräänä kesänä Adam Westin ja Burt Wardin viittasankarointia. Seuraavana jouluna veljen kanssa saatiin viitat, silmämaskit ja lepakkokorvaiset huput. Siitä alkoi loppuelämän rakkaustarina divarien batmansarjisten kautta vähän aikuisempiin tarinoihin myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtavaa, että olet saanut oikein Batmanin asunkin! Itselläni ei lapsena sellaista ollut, vaan piti improvisoida rekvisiitat muista materiaaleista. Olen kompensoinut tätä aikuisiällä hankkimalla itselleni Batman-haalarin, jossa on mukana sekä viitta että huppu, jossa on lepakon korvat sekä silmäreiät. :D

   Tervetuloa mukaan! :)

   Poista
 8. Moi,
  Hieno idea! Minäkin voisin osallistua vaikkei minulla blogia olekaan. Voin kuitenkin twiittailla (@tmielone) aina, kun saan jotain luettua.

  Oma Bat-innostus alkoi 30 vuotta sitten Burtonin ekasta Batman-leffasta. Sen jälkeen ostin leffan sarjisversio, sillä Tappava pila vaikutti liian pelottavalta. Siitä innostus vain kasvoi eikä ole hellittänyt. Niinpä olen yrittänyt hankkia kaikki suomennetut Batman-sarjakuvat. Vielä puuttuisi yksi lehti vuodelta 1969.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minultakin löytyy tuo Burtonin ensimmäisen Batman-elokuvan sarjakuvaversio. :D Täytyy kyllä nostaa hattua sinulle tuosta sarjakuvien keräämisprojektista - sinulla täytyy olla niitä huima määrä! Toivottavasti löydät myös tuon puuttuvan lehden.^^

   Kiitos ja tervetuloa mukaan! :)

   Poista