maanantai 23. toukokuuta 2016

Hilary Mantel: Susipalatsi

©Hande
Hilary Mantel: Susipalatsi
Teos 2011

Tudorien aikainen Englanti on kiehtonut minua pienestä asti. Ei ollut siis mikään yllätys, että ostin muutama vuosi sitten Mantelin Thomas Cromwellista kertovan kirjasarjan kaksi ensimmäistä osaa. Tekeillä on vielä kolmas, sarjan päättävä osa. Thomas Cromwell (n. 1485-1540) oli Henrik VIII:n valtakaudella vaikuttanut valtiomies, joka onnistui nousemaan vaatimattomista oloista kuninkaan luotetuksi neuvonantajaksi.

Aloitin Susipalatsin lukemisen jo noin vuosi sitten. Luin romaania yhtäjaksoisesti suurin piirtein puoleenväliin asti, mutta sitten en vain jaksanut. Päätin lukea "vain yhden" välipalateoksen, josta alkoi ketjureaktio Susipalatsin välttelemiseksi. En edes tajunnut tekeväni niin ennen tämän vuoden tammikuuta. Päätin palata kirjan pariin sopivan sauman tullen, mikä koitti Ystävänpäivän lukumaratonin lukemistoa valikoidessani. Pikkuhiljaa pääsin romaanin kelkkaan takaisin ja viimeisen neljänneksen luin taas vauhdikkaasti.

Kirjan aihe on kuitenkin erittäin kiinnostava, sillä se kertoo tarinan minulle entuudestaan tutusta aiheesta uudesta näkökulmasta. Tunnen Henrik VIII:n ja hänen elämäntarinansa hyvin, mutta Thomas Cromwell on jäänyt etäiseksi, sillä yhdessäkään näkemässäni dokumentissa tai lukemassani teoksessa ei häntä olla mainittu kuin ohimennen, jos on edes mainintaa saanut. Minua on kuitenkin vaivannut jo pitkään tiedonjano Cromwellin elämää kohtaan ja Susipalatsi tarjosi vastauksia vuosien varrella heränneisiin kysymyksiini.

Susipalatsin ote aiheeseen on mukavan neutraali, mikä tuo mukavaa vaihtelua, sillä jopa tietokirjat ja dokumentit ovat vuosien varrella sortuneet antamaan hyvin puolueellisen kuvan aikakaudella eläneistä merkkihenkilöistä, erityisesti Cromwellista. Vaikka mies onkin Mantelin romaanin päähenkilö, siinä ei tehdä kannanottoja suuntaan eikä toiseen. Myös muihin henkilöhahmoihin suhtaudutaan puolueettomasti - he tuntuvat kaikki inhimillisiltä, toisin kuin tavallisesti käytetyissä luonnekuvauksissa.

Vaikka Susipalatsin lukeminen maistui välillä puulta, se tarjosi kiintoisan matkan 1500-luvun Englannin hoviin. Mantel onnistui myös muuttamaan Thomas Cromwellin ihmiseksi silmissäni - enää hän ei ole minulle vain nimi paperilla. Kiinnostukseni Henrik VIII:n oikeaa kättä kohtaan on kasvanut entisestään ja tulen varmasti lukemaan sarjan jatko-osat.

Arvosana: ✮✮✮

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti