keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Brian Azzarello & Matteo Casali: Batman - Europa

©Hande
Brian Azzarello & Matteo Casali: Batman - Europa
DC Comics 2016

Reilu vuosi sitten sain tietää, että vuonna 2005 olisi pitänyt ilmestyä Eurooppaan sijoittuva Batman-tarina, mutta sarjakuva peruttiin. Tieto teoksen kohtalosta harmitti minua, sillä juoni vaikutti kiinnostavalta ja olin halukas näkemään Yön ritarin Gothamin ulkopuolella, etenkin kun kyseessä on maanosa, jossa itse asuu. Minun ei tarvinnut kuitenkaan harmitella kovin kauan, sillä viime vuoden lopulla ilmoitettiin, että tarina julkaistaisiin sittenkin. Ennakkotilasin kirjan ja luin teoksen välittömästi saatuani sen käsiini.

Batman huomaa, että häneen on tartutettu tappava virus. Etsiessään syyllistä ja parannuskeinoa Yön ritarin haavoihin sirotellaan vielä suolaa, kun käy ilmi, että hän tarvitsee avukseen Jokerin, joka on myös saanut tartunnan. Odottamaton parivaljakko ryhtyy vastentahtoisesti yhteistyöhön päästäkseen käsiksi parantavaan lääkkeeseen. Sen tehdäkseen heidän on matkustettava eri puolille Eurooppaa.

Pidin tarinasta, vaikken voinutkaan olla huomaamatta joitakin yhtäläisyyksiä Arkham City-peliin. Ne eivät tehneet sarjakuvasta kuitenkaan pelin kopiota, sillä yhteistä oli käytännössä vain perusasetelma - muutoin Europa kulkee omia teitään. Oli hauskaa seurata Batmania ja Jokeria, kun he joutuvat tekemään yhteistyötä hektisellä aikataululla. Heidän välisensä dynamiikka on niin hulvatonta, että sain alituisesti naureskella kippurassa hahmojen käymälle dialogille.

Batmanin ja Jokerin
suhde pähkinänkuoressa. :D
©Hande

Sarjakuvan tapahtumat kuljettavat kaksikon neljään Euroopan kaupunkiin: Berliiniin, Prahaan, Pariisiin ja Roomaan. Tarinaan on yhdistetty elementtejä kunkin mukana olleen kaupungin kulttuurista, mikä oli toi kiintoisan lisän teokseen. Vaikka tapahtumapaikat eivät olleet juonen kannalta pääosassa, ne oli huomioitu kuvituksessa arkkitehtuurin osalta - tarinaa seuratessa huomaa muun muassa kuuluisia maamerkkejä kultakin paikkakunnalta.

Teoksen kuvituksesta vastaavat Jim Lee, Giuseppe Camuncoli, Diego Latorre sekä Gerald Parel, joista kukin on piirtänyt yhden luvun visuaalisen ilmeen. Tarina on jaettu lukuihin tapahtumapaikkojen perusteella, joten kullekin taiteilijalle on annettu yksi kaupunki. Taiteilijoiden tyylit eroavat suuresti toisistaan, mutta se ei haittaa tässä sarjakuvassa ollenkaan. Oikeastaan se on erinomainen ratkaisu tarinan kannalta, sillä kuvitus muuttuu sitä psykedeellisemmäksi, mitä kauemmin Yön ritari ja Rikosten klovniprinssi ovat altistuneena virukselle.

Batman - Europa on nopeasti etenevä ja hauska tarina, jossa käsitellään jonkin verran myös syvällisiä, synkkiäkin teemoja. Teos toi myös Batmanin maailmaan mukavaa vaihtelua sijoittumalla Gothamin ja Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Sarjakuvan juonta oli rakennettu niin hienosti, että koin loppuratkaisun lieväksi pettymykseksi, sillä se oli melko tylsä tapahtumarikkauden ja jännityksen jatkuvan tiivistymisen jälkeen. Siitä huolimatta tarina miellytti minua - ei sitä joka päivä pääse näkemään Batmania Euroopassa tai työskentelemässä yhdessä Jokerin kanssa.

Arvosana: ✮✮✮✮

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti