perjantai 14. elokuuta 2015

Jim Starlin: Batman - Kuolema kulkee suvussa

©Hande
Jim Starlin: Batman - Kuolema kulkee suvussa
DC Comics 1989


Olen jo vuosikausia tiennyt Kuolema kulkee suvussa-kertomuksen pääpiirteittäin - onhan se yksi kuuluisimmista Batman-tarinoista - mutten ole lukenut itse sarjakuvaa koskaan. Kaveriltani lainaamani Batman-sarjakuvakasan ansiosta pääsin tutustumaan teokseen alkuperäismuodossaan: sarjakuvalehden jatkokertomuksena.

Tarinassa Batman hyllyttää silloisen Robinin, Jason Toddin, tämän holtittoman käytöksen vuoksi. Orpopoika saa tietää vanhoilla kotikulmilla käytyään, että hänen äitivainaansa ei ollutkaan hänen biologinen äitinsä - potentiaalisia äiti-ehdokkaita on kolme kappaletta. Koska biologinen äiti saattaa olla vielä elossa, Jason lähtee omin lupineen ulkomaille tätä etsimään. Samaan aikaan Jokeri aiheuttaa Batmanille lisää päänvaivaa kaupittelemalla aseita terroristeille Libanonissa. Batmanin on valittava Jokerin ja Robinin väliltä ja näin alkaa ajojahti valtameren toiselle puolen.

Juoni on sinänsä mielenkiintoinen, mutta ajoittain tarinan kuljetus on melko väkinäistä, mikä söi jonkin verran mielenkiintoa. Toisaalta sarjakuva sisältää hyvin vaikuttavia kohtauksia sekä sukeltaa Jason Toddin ja Bruce Waynen päiden sisälle avaten heidän mielenmaisemiaan - nämä seikat kompensoivat juonen ajoittaista kömpelyyttä.

Vaikka tarina onkin 1980-luvun lopulta, jolloin synkemmät Batman-tarinat olivat jo vakiintunutta tavaraa, yllätyin Kuolema kulkee suvussa-sarjakuvan julmuudesta. Edes kuvituksen kirkas väritys ei hämää: tarina on niin synkkä, että rikas värimaailma tuntuu irvistävän lukijalle. Edes lopputuloksen tietäminen etukäteen ei vähentänyt tiettyjen kohtausten vaikuttavuutta - niin hienosti ne oli toteutettu.

Kuolema kulkee suvussa on mielenkiintoinen tutkimusmatka Bruce Waynen ja hänen toisen holhokkinsa Jason Toddin väliseen suhteeseen. Lisäksi se muistuttaa, ettei Jokeri ole pelkästään huvittava klovni. Olen lukenut parempiakin Batman-tarinoita, mutta ei tämä ole huonoimmastakaan päästä.

Arvosana: ✮✮✮½ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti