lauantai 15. elokuuta 2015

Wylie Overstreet: Maailmanhistoria päivitettynä Facebookiin

©Hande
Wylie Overstreet: Maailmanhistoria päivitettynä Facebookiin
Atena 2013

Noin vuosi sitten olin erään kaverini kanssa kirjakaupassa, kun hän osoitti minulle tätä kirjaa todeten, että voisin pitää siitä. Olen ollut aina kiinnostunut historiasta, pidän huumorista ja olen melko aktiivinen Facebookin käyttäjä. Lisäksi kirja oli alennuksessa, joten ostopäätöstä ei ollut vaikea tehdä. Nyt oli sopiva hetki lukea teos kokonaan läpi, sillä Kirjan vuoden lukuhaasteesta oli vielä tyhjänä kohta "hauska kirja".

Ja hauska tämä kirja totisesti onkin: se etenee alkuräjähdyksestä nykypäivään ja Facebook-päivitykset ovat niin oivaltavia ja hauskasti toteutettuja, etten voinut olla nauramatta. Lisämausteena ovat suomentajan lisäämät Suomen historian tapahtumat, jotka piristivät kovasti - en voi olla ihailematta Panu Väänäsen ylimääräistä vaivannäköä.

©Hande
Vaikka kirja on viihteellinen, se paljastaa sekä kirjailijan että suomentajan paneutumisen historiaan: mukana on laaja skaala historiallisia tapahtumia ja henkilöitä eri vuosisadoilta. Vielä hienompaa on se, miten tämä kaikki on kyetty muuttamaan onnistuneesti Facebook-kommunikoinnille tyypilliseen muotoon. Lukiessani aloin todella uskoa, että selailen Facebookia, jota kirjassa mainitut asiat ja henkilöt käyttävät.

©Hande
Nautin kirjan lukemisesta paljon. Pidin huumorista, vaikka se oli hyvin yksinkertaistavaa - ei tarinoista voi tehdä liian monimutkaisia tällaisessa muodossa. Oli myös hauskaa huomata, että tunsin entuudestaan lähes kaikki kirjaan mukaan päässeet tapahtumat ja henkilöt. Tämän ansiosta ymmärsin päivityksien vitsit.

Minusta kirja olisi oivaa lisämateriaalia opetustarkoitukseen. Koska moni käyttää nykyisin Facebookia, kirja saattaisi motivoida historian opiskelua - teos kun lähestyy aihetta nykyaikaisesta ja hauskasta näkökulmasta.

©Hande
Ehdottomasti yksi suosikeistani - lisäpisteitä siitä, että Nottinghamin sheriffin
profiilikuvana on Alan Rickmanin versio hahmosta.
Maailmanhistoria päivitettynä Facebookiin on hulvatonta luettavaa. Vaikka pidinkin enemmän kirjan alkupuolen sutkautuksista, koko teos on täynnä oivaltavia ja jopa nerokkaita tulkintoja historian havinoista. Hotkaisin sen hetkessä ja mieleni teki heti jakaa joitakin kohtia muiden kanssa - sen takia tarjoan myös täällä maistiaisia kirjan annista. Tälle kirjalle tarvittaisiin todellakin oma Tykkää-nappi!

Arvosana: ✮✮✮✮✮

©Hande

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut minäkään ennen kuin näin teoksen alelaarissa. Suosittelen lämpimästi, todella viihdyttävä! :)

      Poista