sunnuntai 23. elokuuta 2015

Mauri Kunnas: Seitsemän koiraveljestä

©Hande
Mauri Kunnas: Seitsemän koiraveljestä
Otava 2003


Päätin hoitaa alta pois Kirjan vuoden lukuhaasteen kohdan "kirja, joka on mukaelma jostakin klassisesta tarinasta". Teoksen miettiminen oli aluksi todella vaikeaa, sillä en edes tiedä, mistä kaikista klassisista tarinoista on tehty mukaelmia eikä internet osannut auttaa minua. Lopulta muistin, että siskollani on Mauri Kunnaksen Seitsemän koiraveljestä-kirja, joka on mukaelma Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä (tämän varmasti tajuavat lähes kaikki suomalaiset). Hain teoksen lainaan ja luin sen hetkessä loppuun.

Minä ja siskoni omistamme Kunnaksen tuotannon lähes kokonaan - vanhemmat lukivat niitä meille iltasaduiksi ja palasimme niiden pariin myös siinä vaiheessa, kun osasimme itse lukea. Tätä kirjaa en ole aikaisemmin lukenut, joten pääsin testaamaan, miten Kunnas maistuu minulle aikuisiällä. Hyvinhän se maistui: Seitsemän koiraveljestä on viihdyttävällä tavalla kirjoitettu ja kuten aina Kunnaksen tuotannossa, kuvitus vahvistaa tarinankerrontaa värikkyydellään sekä yksityiskohtaisuudellaan. Odotin myös innolla mahdollisia havaintoja herra Hakkaraisesta, enkä joutunut pettymään - tuo lapsuudesta tutuksi tullut, unissaan kävelevä vuohi seikkaili tämänkin teoksen sivuilla.

En ole lukenut Aleksis Kiven klassikkoteosta, mutta tiedän juonen pääpiirteittäin. Seitsemän koiraveljestä tarjosi erinomaisen tiivistelmän kansallisromaanistamme. Kirja tempaisi mukaansa niin hyvin, että innostuin alkuperäisversiosta - täytyy jossain vaiheessa toteuttaa Mauri Kunnaksen toive ja lukea Seitsemän veljestä kokonaisuudessaan.
Olen aina ollut sitä mieltä, että Aleksis Kiven SEITSEMÄN VELJESTÄ on Suomen paras kirja, enkä tietenkään kyennyt pitämään näppejäni erossa siitä. Toivoisinkin, että tämä koiramainen mukaelma innostaisi lukijoita tarttumaan myös Kiven alkuperäiseen mestariteokseen.
~Mauri Kunnas~ 
Arvosana: ✮✮✮✮

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti