torstai 26. tammikuuta 2017

Paul Dini: Dark Knight - A True Batman Story

©Hande
Paul Dini: Dark Knight - A True Batman Story
Vertigo 2016

Olen sanonut tämän monta kertaa aikaisemminkin, mutta olen suuri Batman the Animated Seriesin ihailija - sarja kun teki minusta aikoinaan vannoutuneen Batman-fanin. Yksi sarjan käsikirjoittajista, Paul Dini, kirjoittaa myös erinomaisia sarjakuvia. Sen tähden kiinnostuin, kun kuulin tästä teoksesta. Emmittyäni muutaman kuukauden päätin ostaa sen itselleni joululahjaksi.


Sarjakuva kertoo tositarinan Paul Dinin elämästä 1990-luvulla, jolloin hän käsikirjoitti animaatiosarjoja Warner Bros.-yhtiölle, myös Batman the Animated Seriesiä. Yhtenä iltana kaksi miestä käy hänen kimppuunsa, ryöstävät ja pahoinpitelevät. Tapahtuma jättää Diniin syvät fyysiset ja henkiset arvet. Hän ei jää kuitenkaan yksin, sillä onhan hänellä tukenaan perhe ja ystäviä - ja Batman.

Olen lukenut aiemminkin toipumista käsitteleviä tarinoita, mutta tämä on minulle ensimmäinen kerta, kun törmään sellaiseen sarjakuvaformaatissa. Toteutustapa on mielenkiintoinen tositarinalle, ja toimii erinomaisesti, sillä mielikuvitus on siinä avainasemassa. Työstäessään onnettomuuttaan ja muita ongelmiaan Dinin mielessä pyöri alinomaa monia Batmanin maailman hahmoja itsensä Yön ritarin lisäksi, muun muassa Poison Ivy, Two-Face ja Jokeri. On hienoa nimenomaan nähdä heidät julistamassa mielipiteitään Dinille - kokemus saattaisi jäädä vaisuksi romaanissa.


Teos on erittäin tunteikas ja samastuttava: ymmärsin Dinin tuntoja hyvin ja myötäelin vahvasti hänen vaiheitaan tarinan aikana. Lisäksi Dinin mielessä tapahtuma-aikaan pyörineet hahmot toivat lisätunnelmaa valmiiksi kiinnostavaan tarinaan. Välillä minunkin mielessäni on fiktiivisiä hahmoja kommentaattoreina, niin hyvässä kuin pahassakin. Oli kiehtovaa huomata, että jollakulla toisella on myös fiktiivisiä hahmoja riippakivinä sekä pelastusrenkaina elämän myrskyissä.


Sarjakuvan kuvituksesta vastaa Eduardo Risso, joka on minulle entuudestaan tuttu The World of Flashpoint featuring Batman-teoksesta. Miehen tyyli on helposti tunnistettavissa: se on omalla tavallaan pehmeää ja rosoista samanaikaisesti sekä dynaamista. A True Batman Storyssa Risso leikittelee paljon erilaisilla piirrostyyleillä, mikä toimii erinomaisena tehokeinona tarinan vaihteleviin tunnelmiin. Kuvituksen avulla Dinin mielessä kuiskiville Gothamin sankareille ja rikollisille tulee uusi, vertauskuvallinen merkitys, joka saattaisi jäädä piiloon romaanissa - tämän vuoksi Risson työ on erittäin vaikuttavaa, ja se täydentää jo valmiiksi hienoa kertomusta.


Dark Knight - A True Batman Story on voimaannuttava sarjakuva, joka todistaa, että fiktiiviset hahmot ja mielikuvitus voivat auttaa ihmistä vaikeissa tilanteissa. Samalla se muistuttaa, että jokaisen on voitettava itse omat demoninsa.

Arvosana: ✮✮✮✮✮

P. S. Kirja kattaa Helmet-lukuhaasteen kohdan 36: elämäkerta tai muistelmateos.

36 kommenttia:

  1. Toivotan sinulle jatkossakin hyviä lukuhetkiä Batmanin seurassa! Ei ole mun juttu ollenkaan. Okei, myönnän ennakkoluuloni... Todella hieno tuo sininen kuva, toinen ylhäältä, eli voi ottaa taiteen kannalta myös. Olen aina kiertänyt sarjakuvat kaukaa, mikähän siinä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaikki eivät pidä samoista asioista - eikä tarvitsekaan. Minulle sarjakuvat on myös yksi keino nauttia kirjallisuuden lisäksi kuvataiteesta, nautin niiden yhdistelmästä, jos kokonaisuus toimii.

      Suosittelen kyllä kokeilemaan sarjakuvia joskus - eivät kaikki kuitenkaan ole supersankariaiheisia. Kannattaa rohkeasti etsiä, josko löytyisi joku itseä mahdollisesti kiinnostava.

      Poista
  2. Sarjakuvat on mulle aika vierasta maailmaa, mutta oli hauska lukea tekstiäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Suosittelen kyllä lämpimästi lukemaan sarjakuvia - valikoima on hyvin monipuolinen.

      Poista
  3. Sarjakuva on minulle vähän vieras osa-alue, mutta siihenkni pitäisi kyllä tutustua paremmin. :) Osaisitko vinkata hyviä joista aloittaisin? Pari tuolla jo hyllyssä odottaa, esimerkiksi Marko Hautalan & Brocin Varpaat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa. :) Olen lukenut enimmäkseen supersankari-aiheisia sarjakuvia, mutta jonkin verran muutakin. Pidin ainakin Karoliina Korhosen Suomalaisten painajaisista. Jos toinen maailmansota kiinnostaa, niin voin suositella Emmanuel Roynotin sarjakuvaa Ranskalainen sarja - Myrsky kesäkuussa (perustuu Irène Némirovskyn samannimiseen romaaniin).

      Alan Mooren V niin kuin verikostoa voin myös suositella - se on dystooppinen ja kantaaottava. Jos supersankarimaailma kiinnostaa, niin myös Alan Mooren kynäilema The Killing Joke (suomeksi Tappava pila) on lukemisen arvoinen.

      Ai niin, ja jos Disneyn sarjakuvamaailmaan haluaa perehtyä, niin Don Rosa, yksi Aku Ankka-sarjakuvien piirtäjistä, on tehnyt aikoinaan Kalevala-aiheisen tarinan Sammon salaisuus. :)

      Poista
  4. Tässä sitä huomaa, miten suppeaa kirjallisuutta sitä oikein lukeekaan, vaikka olen aina kuvitellut olevani varsin kaikkiruokainen lukija. Ja pöh, enhän lue koskaan runoja, en juurikaan jaksa tietokirjoja, novelleita opin vasta lähiaikoina arvostamaan ja sarjakuvatkin ovat jääneet sille nuoruuden Aku Ankka -tasolle, hah. :D Pitäisi ihan haastaa lukemaan itsensä joku kokonainen sarjakuvakirja, näissä se visuaalisuuskin on jo jotain aivan omaa luokkaansa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään voi retostella kovin laajalla kirjallisuuden tuntemuksella: luen kyllä sarjakuvia ja tietokirjoja, mutta niitäkin valikoivasti ja runoja tai novelleja luen hyvin harvoin. :D

      Voin suositella lämpimästi sarjakuvia - kannattaa rohkeasti etsiä joku itseään kiinnostava. :)

      Poista
  5. Kuulostaapa kiinnostavalta teokselta! Tykkään omaelämäkerrallisista sarjakuvista ja sydämeni sykkii myös Batman-elokuville. Hieno idea tällainen "terapia-kirja", joka yhdistää todellisuutta ja mielikuvitusta. Täytyy pistää korvan taakse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on todella kiinnostava teos ja suosittelen sitä oikein lämpimästi! :)

      Poista
  6. Mä en ehkä itse tätä lukisi, mutta 17-vuotiaalle pojalleni taidan tätä suositella, kun hän nyt on innostunut lukemaan sarjakuvia (muutakin kuin disneyä ja Simpsoneita :) ) pelaamisen lisäksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittele ihmeessä! :) Mukavaa, että poikasi on löytänyt itselleen kiinnostavaa luettavaa. :)

      Poista
  7. Supersankarisarjakuvat eivät ole sitä ominta lajiani, mutta tuo tositarinan ujuttaminen mukaan kuulostaa kyllä kiinnostavalta. Täytyypä tarkistaa, löytyisikö tätä meidän kirjastosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämä on ihana sarjakuva juuri siksi, ettei tarvitse olla supersankarien ystävä lukeakseen tämän. Toivottavasti löytyy kirjastosta!

      Poista
  8. On niin hieno kuvitus, että tekisi mieli laittaa oikein omalle seinälle! Luen tosi vähän sarjakuvia, se blogeissa onkin niin hyvä puoli että täältä löytyy kaikkea uutta. Nytkin pääsin jo postaustasi katsomalla kurkkaamaan tuohon upeaan kuvitukseen. Kiitos muuten tuosta Aku Ankka vinkistä, tuota meillä ei ole mutta jokunen sellainen Aku sarjakuvakirja meillä on, täytyykin kaivaa ne esille, kun olen kokonaan unohtanut. Pitkään kytenyt jo halu tutustua sarjakuviin paremmin ja olenkin tosi iloinen että kirjastomme remontti valmistuu, sillä siellä on sitten helpoin tehdä tuttavuutta. Tosi hieno postaus, kiitos!
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän teoksen kuvitus on todellakin puoleensavetävää - itsekin jäin tuijottelemaan kuvia pidemmäksi aikaa, ennen kuin jatkoin tarinan lukemista.
      Kuten jo tässä olen aiemminkin sanonut, suosittelen sarjakuvien lukemista - niiden joukosta löytyy paljon ajatuksia herättäviä tarinoita ja ne ovat silti myös erinomaista välipalalukemista.

      Eipä kestä kiittää - mukavaa, jos vinkeistäni on hyötyä. :) Itse aikoinani bongasin tarinan Aku Ankka-lehdistä jatkotarinana - minulle tilattiin lehteä, kun olin ala-asteikäinen.

      Kiitos kovasti! Hienoa, että kirjoitukseni miellytti.^^

      Poista
  9. Toipumistarina vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta en oikein osaa lukea sarjakuvakirjoja. En ole kovin visuaalisesti suuntautunut, mutta toisaalta usein "näen" lukemani kirjan henkilöt, paikat ja tapahtumat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarjakuvat eivät ole kaikkien juttu. :) Minulla on sama juttu tuon "näkemisen" kanssa: kuvittelen mielessäni kirjojen henkilöt, paikat ja tapahtumat, ja pystyn ikään kuin näkemään ne. Mielikuvat ovat usein hyvin vahvoja, joten minua aina jännittää katsoa johonkin romaaniin perustuvaa filmatisointia, jos heidän tulkintansa asioista ja henkilöistä onkin erilainen.

      Poista
  10. Mä en oikein välitä näistä supersankarijutuista, niin en ole Batmaniakaan koskaan sarjakuvana kokeillut, vaikka muuten sarjiksia luenkin suht paljon. Tuntuu, että blogeissa on ihan liian vähän sarjakuvista postauksia (ja myönnän olleeni myös itse ihan liian laiska korjaamaan puutetta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä sarjakuvassa Batman ja kumppanit ovat sivuhahmoina, kun pääosassa on teoksen tekijä ja hänen elämänsä - mutta ymmärrän, etteivät supersankarit ole kaikkien juttu.
      Minuakin surettaa sarjakuvien vähäisyys kirjablogeissa - pyrin nykyisin lukemaan supersankaritarinoiden lisäksi muutakin sarjakuvaa, jotta sarjakuvakirjoituksiini tulisi vaihtelua.

      Poista
  11. Ei ole sarjakuva oikein minunkaan juttuni, mutta olipa virkistävää lukea juttusi. Voimaannuttava sarjakuva kuulostaa kiinnostavalta ajatukselta! Kuvia käytetään kyllä ajatusten ja tunteiden herättelijöinä useissa terapiamuodoissakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä sarjakuva on todellakin kiinnostava, koska päällimmäinen tuntemukseni sen lukemisen jälkeen oli voimaantuminen. Risson kuvittamat ruudut ovat oikeastaan oivallinen vertauskuva myös näille terapiassa käytettäville kuville, sillä ne muun muassa kuvastavat Dinin minäkäsitystä tarinan eri hetkinä.

      Poista
  12. Täällä toinen Bättis-fani! Vanhat animaatiot on kerrassaan loistavia! Harmi että boxi lähti edellisen siipan matkaan erotessa, enkä ole saanut vielä hankituksi itselle uutta :D
    Tämä menee ehdottomasti lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa - välillä sitä tuntee olevansa melko yksin Batman-fanituksensa kanssa, vaikka kyseessä onkin yksi maailman suosituimmista supersankareista! :D

      BTAS:n kaikki neljä boksia löytyvät ainakin Amazonilta. Ykkös- ja kakkoskausi löytyvät Brittilästä, mutta kolmosta ja nelosta on vain Jenkkilässä - levyt ovat kuitenkin aluevapaita, toisin kuin myynti-infossa sanotaan (tiedän, koska omistan ne itse).

      Tämä kannattaa todellakin lukea, varsinkin, jos on Bättis-fani!^^

      Poista
  13. Luin lapsena erilaisia sarjakuvia kuten Aku Ankka, Asterix, Lucky Luke... Tykkäsin myös nuorena Batman elokuvista. Olen nyt blogia kirjoittaessani tutustunut muutamiin sarjakuviin ja tarkoituksena olisi lukea lisää. Tämä vaikutti tosi mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin olen lukenut lapsena noita mainitsemiasi sarjakuvia - pitäisi varmaan tehdä jossain vaiheessa kirjastoreissu ja palata taas nostalgioimaan niiden pariin.
      Sarjakuvat ovat ainakin omasta mielestäni mukavaa luettavaa ja yritän itsekin perehtyä laajempaan skaalaan kuin supersankareihin.

      Poista
  14. Onpa tosiaan erikoinen tapa toteuttaa ns. muistelmat: siis käydä asioita läpi sarjakuvana. En ole vastaavaan koskaan törmännyt, mutta toisaalta en juuri lue sarjakuvia. Periaatteessa kyllä tykkään sarjakuvista, mutta olen siinä mielessä nirso, että haluan tietynlaisia kuvia (pitää miellyttää makuani ja olla riittävän selkeitä, sillä minulla on jonkin sortin hahmotusongelma eli sekoitan henkilöt, elleivät he ole selvästi erinäköisiä). Tässä Dinin sarjakuvassa näyttäisi olevan selkeä ja tyylikäs kuvitus eli sopisi minun kaltaiselleni hyvin.

    Miksi sarjiksen nimi on True Batman Story? Viittaako nimi siihen, että sarjakuvahahmo-Batmanista oli apua Dinin käsitellessä kokemaansa ja tunteitansa? Olen hyvin ennakkoluuloinen "julkkishahmoilla" ratsastamisen suhteen. Tämä voi tosin johtua siitäkin, että menee pää sekaisin kun samasta hahmosta on miljoona sarjakuvaa, joilla ei välttis ole mitään tekemistä toistensa kanssa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahmotusongelmat voivat todella tuottaa ongelmia sarjakuvien lukemisen suhteen, mutta onneksi on paljon taiteilijoita, joiden tyyli on selkeä.

      Kyllä, Batman on olennainen osa Dinin ajatusprosessissa tapahtumien käsittelyyn. Lisäksi Dini käsikirjoitti tuolloin mainitsemaani Batman the Animated Seriesia eli hän ansaitsi myös leipänsä Yön ritarista tarinoimalla - tosin onnettomuus vaikutti merkittävästi hänen motivaatioonsa kirjoittaa.

      Poista
  15. Vau, mielenkiintoinen sarjakuva. Minä olen kamalan huono lukemaan muuta kuin romaaneja, mutta pitäisi varmaan antaa sarjakuvillekin mahdollisuus. Olinhan minä pienenä hurja Alix-fani ja vieläkin tykkään ASterixeista ja Lucky Lukesta ja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa todellakin antaa sarjakuville mahdollisuus! :) Niitä on laaja valikoima erilaisia, joten varmasti löytyy mieluisia joka makuun.

      Poista
  16. Marvel ja DC-fanit esiteinini lukevat näitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kuulla. :) Itse luen enemmän DC:n sarjakuvia, mutta pidän erityisen paljon parista Marvelinkin hahmosta, joten tarkoituksenani olisi laajentaa myös supersankarisarjakuvien repertuaariani. :D

      Poista
  17. Minä olen nykyisellään laiska lukemaan sarjakuvia. Tai oikeastaan, nykyään luen taas jonkun verran, sillä poikani pitää niistä.
    Tämä vaikutti tosi kiinnostavalta aiheelta ja toteuttamistavalta sarjikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on teittyjä kausia, jolloin en jaksa lukea jotakin kirjallisuuden lajia, vaikka siitä pitäisinkin.
      Tämä sarjakuva on todellakin kiinnostava, että jos yhtään tuntuu siltä, kannattaa tutustua. :)

      Poista
  18. Pienenä luin kaikki mahdolliset Aku Ankat ja Tenavat, mutta en ole koskaan lukenut pidempiä tarinoita. Tytär ahmii mangoja on esitellyt minullekin eri piirrustustyylejä. Hän myös selitti minulle, miten eri Aku Ankka -piirtäjät tunnistaa. Minä en koskaan ollut kiinnittänyt edes huomiota, sillä tarina oli enemmän se minun juttuni. Ehkä ostan itselleni ne kootut Tenavat, jotka ostin kummipojalle joululahjaksi. Batman saa nyt odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Kiinnitän itse tarinan lisäksi huomiota myös kuvitukseen, joten joissakin sarjakuvissa erotan eri taiteilijoiden tyylit, mutta se on omalta osaltani kapea-alaista.

      On hyvä lukea sellaista, mikä itselle tuntuu hyvältä. :)

      Poista