torstai 19. helmikuuta 2015

Kate Morton: Hylätty puutarha


Kate Morton: Hylätty puutarha
Bazar 2014

Sain Kate Mortonin toisesta suomennetusta romaanista ennakkokappaleen Suurelta Suomalaiselta Kirjakerholta. Häpeällistä kyllä, en saanut teosta luetuksi ennen annettua määräaikaa ja siitä lannistuneena jätin kirjan kesken. Kului monta kuukautta, että sain aikaisiksi lukea ylipäätään mitään. Lopulta vanha innostukseni kirjoja kohtaan palasi, minkä seurauksena luin muun muassa Väinö Linnan tuotannon lähes kokonaan. Aloin pohtia seuraavaa lukuprojektia ja muistin Hylätyn puutarhan. Minä en jätä kirjoja koskaan lopullisesti kesken, joten jatkoin Mortonin romaania siitä, mihin ensimmäisellä kerralla jäin.

Vaikka pidin romaanin lukemisesta taukoa reilun puolen vuoden ajan, muistin hyvin aiemmat tapahtumat ja lukemista oli helppo jatkaa. Kirja matkaa kolmen eri aikakauden välillä tarkoituksenaan selvittää lähes sata vuotta kätkössä pysynyt sukusalaisuus. Vähä vähältä salaisuuden verho raottuu suvun naisten tarinoiden edetessä...

Pidin kirjasta ja sen tarjoamasta mysteeristä: se sisälsi mielenkiintoisia juonenkäänteitä, kiehtovia henkilöhahmoja sekä lumoavia tapahtumapaikkoja. Kerronta oli yksinkertaista, mutta piti minua otteessaan loppuun asti. Onnistuin arvaamaan monia asioita teokse arvoituksesta etukäteen - se ei haitannut lukemista ollenkaan, sillä hahmojen kehitys piti mielenkiintoa yllä. Lisäksi romaani tarjosi ratkaisuissaan yksityiskohtia, jotka yllättivät tyystin, vaikka lopputulos olisi vastannut omaa teoriaani.

Hylätty puutarha on kiehtova historiallinen romaani - se on salaperäinen ja synkkä, mutta silti toivontäytteinen kirja. Jos sitä olisi kuvailtava yhdellä sanalla, valitsisin katkeransuloisen: suljettuani kirjan minua hymyilytti lievästä surumielisyydestä huolimatta. Pidin Mortonin tyylistä, joten palaan hänen tuotantoonsa hyvin todennäköisesti jossain vaiheessa.

Arvosana: ✮✮✮✮

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti