keskiviikko 12. elokuuta 2020

Miniarvioita ja väliaikatietoja

Ei mennytkään kaikki aivan, kuten Strömsössä. Olen voinut jo paljon paremmin, mutta lukeminen ei ole meinannut maistua. Olen lukenut tänä vuonna vain neljä kirjaa, joista yksi on ollut äänikirja, ja joista kaksi on luettu minulle ääneen. En ole koskaan elämäni aikana lukenut näin vähän, mutta minkäs teet. Tämän vuoksi blogikin on viettänyt aikeistani huolimatta hiljaiseloa. Minusta on tuntunut myös vaikealta kirjoittaa näistä muutamasta kirjasta, mutta yritän nyt tehdä lyhyet arviot niistä, jotta blogi saisi edes hiukan täytettä.


J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone (Audible Audio 2015)

Koronapandemian vuoksi Potter-saagan ensimmäinen osa on ollut keväällä kuunneltavissa ilmaiseksi Stephen Fryn lukemana äänikirjana Audiblessa. Päätin hyödyntää tämän mahdollisuuden, sillä olen jo pitkään halunnut tietää, miten Fry tämän kirjasarjan lukee.

Olen lukenut romaanin varmaankin jo 20 kertaa elämäni aikana, mutta kyllä se edelleen vei mukanaan. Pidin kovasti Fryn äänestä, joka sopii täydellisesti kirjojen lukemiseen. Eläytyminen oli minusta myös sopivaa, ei liioiteltua tai liian minimalistista. Kuuntelisin sarjan loputkin osat mielelläni tulevaisuudessa.

Arvosana: ✮✮✮✮✮


Jeph Loeb: Batman - The Long Halloween (DC Comics 1998)

Gothamia vainoaa sarjamurhaaja, joka nappaa uhrinsa vuoden juhlapyhien aikaan. Pakkaa sotkevat myös vallastaan kiinni pitävät mafiapomot sekä uusi uhka: kaupungin varjoista esiin luikertelevat superrikolliset.

Minusta sarjakuvan tarina oli mielenkiintoinen ja pidin kovasti sen dekkarimaisesta otteesta. Mieleeni tulivat noir-elokuvat sekä vanhat salapoliisiromaanit. Sarjakuva on pitkä, mutta piti hyvin otteessaan alusta loppuun asti ja onnistui myös yllättämään minut joissakin käänteissään.

Arvosana: ✮✮✮✮


Camilla Läckberg: Leijonankesyttäjä (Gummerus 2015)

Tämä kirja päätyi lukemistooni sattumalta, sillä tämä on toinen niistä kirjoista, jotka minulle luettiin ääneen. Vaikka teos on jo Fjällbacka-sarjan yhdeksäs osa, olen tiennyt hahmoista sen verran, että pysyin heidän vaiheistaan hyvin kärryillä. Talviyönä tapahtuva onnettomuus johdattaa poliisit tutkimaan tarkemmin eri paikkakunnilla kadonneiden nuorten tyttöjen tapauksia - voisivatko katoamiset olla saman henkilön tekosia?

Kirjan mysteeri oli todella koukuttava: mieleni vilisi koko ajan erilaisia teorioita. Onnistuin osumaan joissakin kohdissa oikeaan jo melko varhain, mutta erilaiset käänteet pitivät minut koko ajan varpaillani, enkä uskaltanut suurimman osan ajasta olla satavarma, olivatko teoriani oikeita. Minulle ei ole myöskään luettu kirjoja ääneen sitten lapsuusvuosieni, joten tämä oli mielenkiintoinen ja yhteisöllinen kokemus. Oli hauskaa, kun pystyi keskustelemaan tarinasta toisen kanssa reaaliajassa.

Arvosana: ✮✮✮✮


Virpi Hämeen-Anttila: Käärmeitten kesä (Otava 2015)

Myös tämä kirja luettiin minulle ääneen. Hyppäsin kelkkaan taas kesken sarjan, mutta tiedän tarpeeksi sarjan ensimmäisestä osasta, ettei tuntunut oudolta aloittaa kokemus toisesta osasta. Romaani sijoittuu vuoden 1921 Helsinkiin, ja päähenkilö on sisäasiainministeriön virkamies Karl Axel Björk, joka vapaa-aikanaan ratkoo rikoksia. Tässä teoksessa Björk selvittelee vanhan naisen kuolemaa, jota virkavalta pitää sydänkohtauksena. Myöhemmin paljastuu kuitenkin myös toinen kuolemantapaus, joka saattaa myös edellisen tapauksen erilaiseen valoon.

Fiktiiviset hahmot koituvat kohtalokseni: menin ja ihastuin nimittäin Björkiin. Hahmo on todella kiehtova, älykäs ja hurmaava. Nautin myös romaanin miljööstä ja tarkasta ajankuvauksesta - oli hauska seurata, millaista elämä on ollut kotikaupungissani noin sata vuotta sitten. Teos toi mieleeni Sherlock Holmes -tarinat ja tarinan arvoitus oli kiehtova.

Arvosana: ✮✮✮✮


Viimekertaisesta erheestäni oppineena en uskalla luvata mitään blogini aktivoitumisesta. Pyrin kuitenkin tästä lähin kirjoittamaan kokonaisia tekstejä, jos vain saan jonkun teoksen luetuksi. Toivon myös, että lukuintoni palaisi.

6 kommenttia:

  1. Olipa mukava kuulla sinusta pitkästä aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan siitä joo aikaa, kun viimeksi tänne kirjoittelin. Ajattelinkin, että voisi vähän kuulumisia kertoa. :)

      Poista
  2. Äänikirjat ovat ihan parhaita, kun tuntuu mistä syystä tahansa siltä, että fyysiset kirjat eivät oikein toimi. Luen tällä hetkellä kirjani melkein pelkästään äänikirjoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äänikirjat ovat kyllä käteviä, etenkin jos haluaisi tehdä samaan aikaan jotain hommia! Minusta ei ole tullut vielä äänikirjojen suurkuluttajaa, mutta voisin jossain vaiheessa kokeilla, maistuisivatko ne minulle paremmin kuin fyysiset kirjat.

      Poista
  3. Mukavia arvioita hyvistä kirjoista. Minua kiinnostavat tuo Läckbergin kirja sekä Hämeen-Anttila. En ole lukenut yhtään Läckbergin kirjaa. Hämeen-Anttilan kirjasarjasta pidän paljon. Hyvää elokuun jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Voin ainakin tämän yhden kirjan perusteella suositella Läckbergiä - mukaansatempaavaa tekstiä! Hyvää elokuun jatkoa sinullekin!

      Poista