perjantai 3. huhtikuuta 2015

Susan Fletcher: Irlantilainen tyttö

©Hande

Susan Fletcher: Irlantilainen tyttö
Like 2010


Selailin kirjahyllyäni löytääkseni luettavaa ja nappasin Susan Fletcherin esikoisromaanin. Minulla on tapana ostella alennusmyynneistä kirjoja, jotka vaikuttavat juonensa osalta mielenkiintoisilta - luen niitä silloin, kun ehdin ja jaksan. Irlantilainen tyttö on yksi näistä niin sanotusti varastoon kerätyistä teoksista.

Kirja kertoo esikoistaan odottavasta Eve Greenistä, joka muistelee lapsuuttaan isovanhempiensa huostassa Walesin maaseudulla, Nuoren tytön elämä pienessä kylässä ei ole helppoa, sillä sen asukkaat eivät ole unohtaneet Even huonomaineista isää - miestä, jota Eve itse ei ole koskaan tavannut. Vasta vuosia myöhemmin hän on valmis kertomaan, mitä hänen asuinkylässään todella tapahtui tuolloin.

Tarina oli minusta mielenkiintoinen, mutta hiukan sekava. Aikakaudet vaihtuvat kirjassa varoittamatta, jolloin oli hankalaa pysyä juonessa kärryillä. Loppua kohden totuin tyyliin sen verran, ettei minun tarvinnut koko ajan pohtia, mistä vaiheesta elämäänsä Eve milloinkin puhuu. Lisäksi kirjan henkilöhahmot jäivät etäisiksi, eikä minulle muodostunut minkäänlaista kiintymyssuhdetta yhteenkään heistä. Mielestäni hahmot olivat suurimmaksi osaksi valjuja - ikään kuin pelkkiä kuoria tai haamuversioita itsestään. En löytänyt myöskään heidän joukostaan samastumiskohdetta.

Toisaalta Irlantilaisen tytön kieli on kiehtovaa: se on unenomaista ja kirjaa lukiessani minusta tuntui siltä, että olisin kulkenut läpi usvaisten maisemien. Romaani on proosaa, mutta teksti on hyvin runollista - unenomaisuus ja usvaisuus syntyvätkin näiden kahden tekstityypin yhdistämisen myötä. Kieli vaikuttaa vahvasti myös Irlantilaisen tytön tunnelmaan, joka on unenomainen ja hiukan salamyhkäinen. Kirjaa lukiessani minulla oli koko ajan tunne, ettei kertoja paljasta minulle aivan kaikkea.

Irlantilainen tyttö on kyllä oivallista täytelukemista, muttei yllä suosikkikirjojeni listalle. Aion kuitenkin perehtyä tulevaisuudessa Fletcherin muihinkin teoksiin, joista Noidan rippi löytyy valmiiksi yksityiskirjastostani.

Arvosana: ✮✮✮

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti