tiistai 15. marraskuuta 2016

Emmanuel Moynot: Ranskalainen sarja - Myrsky kesäkuussa

©Hande
Emmanuel Moynot: Ranskalainen sarja - Myrsky kesäkuussa
Jalava 2016

Emmanuel Moynotin sarjakuva Ranskalainen sarja - Myrsky kesäkuussa perustuu Irène Némirovskyn samannimiseen romaaniin. En ollut kuullutkaan alkuperäisteoksesta, mutta saatuani tietää sarjakuvasovituksesta, kiinnostuin heti - pidän sarjakuvista ja toinen maailmansota kiinnostaa minua. Ranskalainen sarja sijoittuu, kuten nimestäkin voi osittain päätellä, toisen maailmansodan aikaiseen Ranskaan. Teoksessa ei keskitytä rintaman tapahtumiin, vaan sotaa käsitellään kolmen eri perhekunnan näkökulmasta.

Olen lukenut viime aikoina enimmäkseen supersankariaiheisia sarjakuvia, joten Ranskalainen sarja tarjosi minulle vaihtelua tavanomaiseen. Kyseessä ei ole ensimmäinen lukemani vakavamielinen sarjakuva, mutten ole lukenut pitkään aikaan sarjakuvaa, jossa kaikki tapahtumat ovat realistisia ja todellisesta elämästä poimittuja. Sotakirjallisuus on kuitenkin minulle entuudestaan tuttua erilaisista näkökulmista - Moynotin sovitus Némirovskyn romaanista on siis mielenkiintoinen yhdistelmä tuttua ja uutta.

Kirjan tarina kuvaa sodan vaikutuksia siviilien elämään ja kuinka kriisitilanne vaikuttaa ihmisluonteeseen. Sarjakuva on hyvin nopealukuinen ja Moynotin mustavalkoinen kuvitus sopii teoksen epävarmaan ja synkeään tunnelmaan erinomaisesti. Silloin tällöin kuvitusjälki näytti tosin hieman suttaiselta, jolloin piti miettiä jonkin aikaa, mitä kuvassa oikein tapahtuu. Tarinaa oli enimmäkseen helppoa seurata, mutta välillä se tuntui hyppivän hyvin äkillisesti paikasta ja tapahtumasta toiseen aiheuttaen hiukan epäselvyyttä.

Kokonaisuudessaan Ranskalainen sarja - Myrsky kesäkuussa-romaanin sarjakuvasovitus on mielenkiintoinen. Pidin tarinasta ja sen tarjoamista lukuisista näkökulmista, vaikka jotain jäi puuttumaan: minulle ei kehtittynyt hahmoihin kovin vahvaa tunnesidettä ja suurin osa tarinan tapahtumista jäi hiukan etäisiksi. Sarjakuva olisi kenties tarjonnut enemmän, jos alkuperäisteos olisi minulle entuudestaan tuttu, mutta kyllä tarina toimii kaikesta huolimatta sellaisenaankin. Jos Ranskalaisen sarjan toinenkin osa muokataan sarjakuvaversioksi, lukisin sen. Sovitus herätti myös mielenkiintoni Némirovskyn romaaneja kohtaan, joten tulen varmasti lukemaan ne tulevaisuudessa. 

Arvosana: ✮✮✮✮

P. S. Olen kirjoittanut kirjasta alunperin Nörttitytöt-blogiin. Alkuperäisen tekstin voit lukea täältä. Sain teoksesta arvostelukappaleen kustantajalta, kiitos siitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti