sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Arthur Rimbaud: Hirtettyjen tanssiaiset

©Hande
Arthur Rimbaud: Hirtettyjen tanssiaiset
Sammakko 2000

Mustassa hirsipuussa, ihana kädetön, 
tanssivat vaeltavat ritarit, 
laihan paholaisen ritarit, 
luurangot, joiden usko on hengetön.

Olen kertonut aiemminkin, etten lue runoja kovin paljon. Päätin haastaa itseni Läpi historian-lukuhaasteen avulla, sillä etsiessäni sopivaa teosta symbolismin aikakautta varten, törmäsin Arthur Rimbaudin runokokoelmaan.

Ne vähäiset runot, joita olen lukenut elämäni aikana, ovat koostuneet perinteiseen tapaan säkeistä ja säkeistöistä. Siksi yllätyin, kun osa Rimbaudin runoista oli kirjoitettukin proosamuodossa. Ne muistuttivat kovasti novelleja olematta niitä kuitenkaan.

Rimbaudin runoissa vilisee kaikenlaista symboliikkaa, erityisesti väreillä on keskeinen asema niissä. Ymmärsin osan runojen symboliikasta, mutta osa meni minulta yli hilseen - ehkä tämä johtuu siitä, etten ole tottunut symbolismin ajan kirjallisuuteen. Tämä on muistaakseni ensimmäinen lukukokemukseni siltä aikakaudelta.

Hirtettyjen tanssiaiset on mielenkiintoinen runokokoelma: sen kaikki teokset eivät auenneet minulle, mutta saivat minut kiinnostumaan niistä. Tahdon perehtyä jossain vaiheessa teoksen runoja käsitteleviin runoanalyyseihin sekä symbolismiin ylipäätään - ties vaikka innostuisin lukemaan lisää tämän aikakauden tuotoksia.

Arvosana: ✮✮✮

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti