tiistai 13. syyskuuta 2016

Roald Dahl 100 vuotta-lukuhaasteen koonti

©Hande

Osallistuin Yöpöydän kirjat-blogin Niinan järjestämään Roald Dahl-lukuhaasteeseen kirjailijan syntymästä kuluneen 100:n vuoden kunniaksi. Olen lukenut lapsuudessani, yllättävää kyllä, melko vähän Dahlin teoksia. Lapsena luin ainoastaan Nilviöt, Matildan sekä Kuka pelkää noitia, vaikka pidinkin kirjoista kovasti. Päätin kuitenkin haasteen myötä korjata tämän vahingon ja perehtyä syvällisemmin Dahlin tuotantoon - parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Haaste eteni osaltani sujuvasti. Keskityin enimmäkseen Dahlin lastenkirjoihin, jotka ovat erinomaista välipalalukemista raskaampien ja paksumpien teosten ohella. Näiden lisäksi luin myös yhden kirjailijan aikuisille suunnatuista kirjoista ja valitsin sen, jota minulle kovasti suositeltiin - Rakkaani, kyyhkyläiseni. Oli mielenkiintoista perehtyä Dahlin aikuisille suunnattuihin novelleihin: niissä oli tunnistettavissa lastenkirjoista tuttu hullunkurisuus, mutta novellien sävyt olivat suurimassa osassa paljon synkempiä kuin Dahlin lastenkirjoissa.

Luetut kirjat:

Jali ja suklaatehdas
Matilda
Kuka pelkää noitia
Nilviöt
Jaakko ja jättipersikka
Iso kiltti jätti
Rakkaani, kyyhkyläiseni

Lukusaldokseni kertyi täten seitsemän kirjaa ja saavutin korkeimman lukutason, Matildan. Olen tyytyväinen, sillä saavutin tavoitteeni sekä luettujen kirjojen lukumäärän että Dahl-sivistykseni lisäämisen osalta. Kiitos Niinalle haasteen järjestämisestä!

11 kommenttia:

 1. Multa on menny ohi tällainen lukuhaaste, olenpas minä onneton kirjabloggari :D

  Mutta olen just lukemassa tuota Rakkaani, kyyhkyläiseni. Tuo hullunkurisuus tihkuu läpi, tykkään!! Ja mua jäi harmittamaan tekopastorin melkein ostettu chippendalepöytä, aika kamalaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaista sattuu, ei sitä aina kaikkea voi huomata. :D

   Muakin toisaalta harmitti sen Chippendale-lipasto, mutta toisaalta nauroin lopputulemalle, koska minusta "pastori" oli aivan kauhea ihminen, kun sillä lailla huijasi ihmisiä omaksi edukseen. Pilkka osui omaan nilkkaan. :P

   Minun suosikkini novelleista taitaa olla Vuokraemäntä - niin karmiva ja hykerryttävä yhtäaikaa - miten jotkut osaavatkaan luoda sellaisen jännitteen niin pienen sivumäärän aikana. :D

   Poista
  2. Marko, lukuhaasteita voi seurata parhaiten Haastavaa lukemista -blogista, joka kokoaa mahdollisimman laajasti kirjablogistanian lukuhaasteet samaan paikkaan: http://haastavaalukemista.blogspot.fi/

   Poista
 2. Komea kirjamäärä tähän haasteeseen! :)

  Minäkin luin Rakkaani, kyyhkyläiseni ja etenkin se tekopastori (mainio sana!) yöpöydänjalkoineen sekä nauratti että jotenkin riipi. Voi lipastoparkaa!

  Minulla on lukematta vielä muutama Dahlin aikuisille suunnattu teos ja elämäkerran tilasin itselleni synttärilahjaksi. Rakastan Dahlin kirjoja, vaikka niissä onkin välillä tosi ilkeitä juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuhaasteiden suhteen olen usein melkoisen kunnianhimoinen ja Dahlin teokset ovat vielä mukavan ohuita, joten niitä on helppoa lukea useampia. :D

   Vaikka haaste onkin nyt ohi, aion jatkaa jossain välissä Dahlin tuotantoon tutustumista. Hänen kirjoissaan on vain sitä jotain - ehkä se musta huumori vetoaa, vaikka välillä jutut ovat hyvinkin ilkeitä.

   Poista
 3. Dahlin 100-vuotisjuhlat menivät minulta huomaamatta ohi, olipas harmi. Täytyisikin ottaa jokin hänen kirjoistaan lukuun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että sinulta jäi tapahtuma välistä. Onneksi kirjoja voi kuitenkin lukea aivan milloin tahansa, ja voin suositella Dahlia lämpimästi. :)

   Poista
 4. Sait kyllä hienosti tähän lukuhaasteeseen luettua kirjoja, itselle osallistuminen tuli mieleen vähän liian myöhään. Tarkoitus on kylläkin lukea nyt ainakin Jali ja suklaatehdas.
  Jäimme seurailemaan blogiasi :)
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jali ja suklaatehdas oli mielestäni oikein mukava kirja. :)
   Tervetuloa!

   Poista