perjantai 16. lokakuuta 2015

Daniel Rydén: Maailmassa on virhe - 101 historiallista kömmähdystä

©Hande
Ovelaa - onko kannen virhe 
kömmähdys vai tahallista?
Daniel Rydén: Maailmassa on virhe - 101 historiallista kömmähdystä
Atena 2015
Viisas oppii enemmän tyhmältä kuin tyhmä viisaalta. Viisas näet ottaa opikseen tyhmän virheistä, mutta tyhmä ei opi mitään viisaan onnistumisista.
Cato vanhempi (234-149 eaa.)
En voi korostaa tarpeeksi, miten rakastan alennusmyyntejä. Lukuisat kerrat olen tehnyt niissä hyviä löytöjä, enkä joutunut pettymään alelaarien äärellä parisen viikkoa sitten. Tämän kirjan nimi ja kansikuva olivat niin houkuttelevat, että päätin tutkia sitä lähemmin. Luettuani takakannen olin myyty - historian ystävänä sekä virheiden merkitysten pohtijana teos sopi minulle kuin nakutettu.

Maailmassa on virhe lunasti odotukseni täysin: sain lukea mielenkiintoisia selontekoja ihmiskunnan historian varrella tapahtuneista kömmähdyksistä. Virhevalikoima on monipuolinen, sillä kirja sisälsi pienen ja suuren mittakaavan erehdyksiä, joiden vaikutukset vaihtelevat negatiivisesta positiiviseen. Mukana on myös täysin fiktiivisiä virheitä, erittäin kiehtovia nekin.

Historia on ollut aina yksi suurimmista mielenkiinnon kohteistani, joten tiesin monet kirjan tapauksista jo entuudestaan - sain monista tutuista tapauksista kuitenkin kiinnostavaa lisätietoa. Teos sisälsi myös sellaisia munauksia, joista en ollut aiemmin kuullutkaan. Selostukset olivat mukavan ytimekkäitä ja hauskalla tavalla kirjoitettuja. En ole perehtynyt Rydénin muuhun tuotantoon, mutta teksti vaikutti hyvin tutulta. Aloin aavistella syyn olevan käännöksessä ja kappas, suomentaja on Panu Väänänen, sama mies, joka on kääntänyt Maailmanhistoria päivitettynä Facebookiin-kirjan.

Viihdyin teoksen parissa erinomaisesti ja sain lisää käyttökelpoista materiaalia aivojeni trivia-varastoon. Vanha sanonta kuuluu "oppia ikä kaikki" ja Maailmassa on virhe on erittäin opettavainen. Lukemisen aikana tajuaa, miten katastrofaalisia seurauksia joillakin erehdyksillä on. Toisaalta huomaa, miten moni suuri keksintö on syntynyt aivan vahingossa.

Arvosana: ✮✮✮✮✮

5 kommenttia:

  1. Bloggasin juuri Vesa Sisätön teoksesta Unohtunut avain joka upotti Titanicin + muita historian mokia, samanlaista settiä kuin tämäkin kirja, suppeampi vain. Tosin tässä on näköjään niitä positiivisempiakin kömmähdyksiä, joita Sisätön kirjassa ei kyllä ole, ellei sitten oteta lukuun tapauksia, joista on oikeasti opittu jotain, vaikkapa talidomidin keksimisestä ja sen aiheuttamasta tuhosta, joka johti parempaan lääketestaukseen ja -valvontaan.

    Historian mokat ovat kieltämättä kauhistuttavaa ja samalla joskus hauskaakin luettavaa, mutta ehkä jo pari mokia käsittelevää kirjaa alkaa riittää, ovat niin samansisältöisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin käydä lukemassa kirjoituksesi - kyseinen kirja on myös herättänyt mielenkiintoni. Ja Rydénin kirjassa on mukavasti myös virheitä, joilla on ollut positiivinen vaikutus, mm. penisilliinin keksiminen.

      Tällaisten kirjojen lukeminen herättää minussa samanalaisia tuntemuksia kuin sinussa. Aina sitä myös jaksaa hämmästyä, miten pienestä loppujen lopuksi monet asiat ovat kiinni. Olet oikeassa, vaatisi todella suuren näkökulman muutoksen, että tällaisia erhe-kirjoja tarvittaisiin lisää.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Itseänikin alkoi huvittaa, että joku toinenkin on onnistunut samaan aikaan kirjoittamaan mielipiteensä samanaiheisesta kirjasta - miten sopivasti sattui, että kuitenkin olimme lukeneet eri kirjat. :D
      Voittajat kirjoittavat historian, joten on vaikeaa saada selville ehdoton totuus. On kuitenkin kiehtovaa, koska olemme saaneet selville joidenkin virheiden merkityksen maailmalle - oli kyseessä sitten positiivinen tai negatiivinen vaikutus.

      Poista
    4. Hauska sattuma, että luitte samanlaiset kirjat :) Ja alennusmyynneistö löytää vaikka mitä hyvää.

      Poista