maanantai 12. lokakuuta 2015

Seitsemän kuolemansyntiä-kirjahaaste

Löysin internetin ihmeellisestä maailmasta tällaisen haasteen. Kaiveskeltuani hiukan sain jäljitettyä alkuperäisen haasteen Tyttö ja liian suuri kasa kirjoja-blogiin. Haaste on sen verran mielenkiintoinen, että päätin vastata siinä esitettyihin kysymyksiin.

1. Ahneus: Mikä on kallein kirjasi? Entä halvin?
Lupaavaa: ensimmäinen kysymys ja pidän sitä hankalana. Olen vannoutunut alennusmyyntien koluaja, enkä mielelläni osta kirjoja aivan heti ilmestymisen jälkeen, koska ne ovat usein hyvinkin kalliita. Olen myös kirjahamsteri, joten en voi mitenkään muistaa kaikkien omistamieni kirjojen hintaa. Yksi kalleimmista taitaa kuitenkin olla Harry Potter - legenda. Halvin... Hmm.. Olen ostanut useampiakin kirjoja vain kahdella eurolla, yleensä antikvariaateista. Yksi näistä teoksista on Patrick Süskindin Parfyymi - erään murhaajan tarina.

2. Viha: Kirjailija, johon viha-rakkaus-suhde?
Kysymykseen olisi paljon helpompi vastata, jos kysyttäisiin kirjailijaa, jota vihaa tai rakastaa. Minulla on todella paljon suosikkikirjailijoita, joten heidän listaamiseensa menisi ikuisuus. Negatiiviset tunteet ovat minulla harvan kirjailijan kohdalla niin vahvat, että voisin puhua vihasta. Tavallaan minulla taitaa olla viha-rakkaus-suhde sir Arthur Conan Doyleen, sillä rakastan Sherlock Holmesia ja haluaisin lukea Doylen muutakin tuotantoa. Kirjailijassa ärsyttää se, että hän tappoi minulle rakkaan hahmon, vaikka herättikin tämän yleisön painostuksesta henkiin. Lisäksi hänen Holmes-tarinansa ovat täynnä huolimattomuus- ja asiavirheitä, jotka sekä huvittavat että turhauttavat.

3. Ylensyönti: Minkä kirjan olet ahminut/lukenut uudestaan ja uudestaan?
Olen ahminut elämäni aikana montakin kirjaa, joista muutamana esimerkkinä Harry Potterit, Nälkäpeli-sarja sekä Parfyymi - erään murhaajan tarina. Useamman kerran olen lukenut ainakin sir Conan Doylen Baskervillen koiran, Markus Zusakin Kirjavarkaan ja Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan - olen lukenut monta kertaa sekä Tuntemattoman että käsikirjoitusversion Sotaromaani. Jotkut kirjat ovat vain niin ihania, että niihin tarttuu yhä uudestaan ja uudestaan - on mukavaa huomata, miten ne kestävät aikaa.

4. Laiskuus: Minkä kirjan lukemista olet siirtänyt laiskuuden vuoksi?
Minulla meni Bram Stokerin Draculan lukemiseen muistaakseni seitsemän kuukautta - se on toistaiseksi ennätykseni. Tarina oli kiehtova, mutta välillä se tuntui junnaavan paikoillaan enkä jaksanut jatkaa eteenpäin. En tiedä, vaikuttiko kokemukseeni se, että luin teoksen englanniksi. Tällä hetkellä loppuun lukemista on myös useamman kuukauden odottanut Hilary Mantelin Susipalatsi - en osaa sanoa, mikä siinä oli sellaista, että mieleni teki tarttua muihin teoksiin ja sysätä Susipalatsi sivuun. Kyllä minä senkin teoksen jossain vaiheessa luen loppuun, en jätä koskaan kirjaa kesken.

5. Ylpeys: Mistä kirjasta puhut eniten, jotta näyttäisit muiden silmissä fiksummalta?
En pidä tiedoillani leuhkimisesta. Jos puhun jostain kirjasta paljon, se johtuu aidosta innostuksesta - on antoisaa keskustella kirjoista, etenkin jos toinenkin on perehtynyt aiheeseen. Psykologia on kiinnostanut minua aina erityisen paljon, joten monesti keskustelut kirjoista minun kanssani sisältävät paljon psykologista pohdintaa. Kaikista eniten ajatuksia ovat herättäneet minussa viime aikoina Tuntematon sotilas, Flashpoint, Oopperan kummitus sekä monet Batman-sarjakuvat.

6. Himo: Mitä piirrettä pidät kirjan hahmossa viehättävimpänä?
Kauhean vaikea tämäkin... Hyväsydämisyys on tärkeää - en voi sietää ylimielisiä tai narsistisia hahmoja. Myös omalaatuiset, älykkäät persoonat vetoavat minuun. Minulla taitaa olla myös heikko kohta "hönöihin": kiltteihin, vähän höpsöihin hahmoihin, jotka eivät kuitenkaan ole tyhmiä. Ulkonäöllä ei ole merkitystä, vaan luonteella.

7. Kateus: Minkä kirjan haluaisit saada lahjaksi kaikkein eniten?
Öö... Ei minulla oikeastaan ole yhtä tiettyä kirjaa, jonka haluasin saada lahjaksi. Saan nykyisin niin harvoin kirjoja lahjaksi, että ylipäätään sellainen ilahduttaisi. Toisaalta yritän nyt haalia itselleni lisää Batman-sarjakuvaromaaneja, joten olisi mukava saada joku niistä lahjaksi.

4 kommenttia:

 1. Hauskoja vastauksia :) Minä en ole uskaltanut lukea Sherlock Holmesia, koska rakastan niin paljon sarjaa, jossa Jeremy Brett näyttelee maailman parasta salapoliisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, joku muukin rakastaa Jeremy Brettin Holmesia!^^ Suosittelen lämpimästi tarinoiden lukemista, sillä Granadan Holmes on kaikista filmatisoinneista uskollisin Doylen alkuperäisillä tarinoille. :) Sarjan tekijät ovat onnistuneet tuomaan Holmesin maailman kirjojen sivuilta täydellisesti.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kysymykset olivat todellakin ihania, vaikka osaan oli melko vaikeaa vastata. Mukavaa, että pidät vastauksiani lukemisen arvoisina. :)

   Poista