sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Liebster Award-tunnustus


Suureksi yllätyksekseni huomasin saaneeni Unelmien aika-kirjablogin Katriinalta tunnustushaasteen. Kiitos paljon, olen otettu!

Haasteessa menetellään näin:
 1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi.
 2. Laita palkinto esille blogiisi.
 3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen.
 4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa.
 5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat.
 6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen.
 7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

Vastaukseni:


1. Pidätkö kauhukirjoista?
En ole lukenut kovinkaan monta kauhukirjaa elämäni aikana. Psykologiset trillerit ovat lähempänä sydäntäni kuin varsinaiset kauhukirjat, mutten myöskään inhoa niitä. Mieltymykseni riippuu ihan kirjasta - enemmän on tosin tullut luettua klassisia kauhuteoksia, muun muassa Bram Stokerin Dracula ja Mary Shelleyn Frankenstein.

2. Mikä on paras kauhukirja ja miksi?
Tähän on vaikea vastata, sillä olen lukenut melko vähän kauhukirjallisuutta. Nostaisin esille kuitenkin Patrick Süskindin teoksen Parfyymi - erään murhaajan tarina. Kertomus on omalaatuinen, kiehtova ja monisyinen. Siinä on myös kovasti kaipaamaani psykologista otetta: päähenkilö Grenouille herättää mielenkiinnon ja kirjaa lukiessa syntyy suuri halu oppia ymmärtämään häntä.
Pidin kovasti myös Anne Ricen Veren vangit-kirjasta. Ensinnäkin, siinä on vampyyreja ja toiseksi, ne vampyyrit ovat vanhan koulukunnan vampyyreja - eivät Meyerin Houkutus-sarjan otuksia, joiden muutoksia perinteiseen ei edes selitetä millään tavalla. Ricen kirjoittamat henkilöhahmot ovat kiehtovia - ah, Lestat, sinä ärsyttävän hurmaava kusipää... ♥

3. Millaisista kauhuolennoista tykkäät lukea (esim. vampyyrit, kummitukset, zombiet, noidat, ihmissudet)?
VAMPYYRIT! Vampyyreissa on salaperäisyyttä ja eleganssia, joka vetää minua puoleensa kuin hunaja kärpästä. Pystyn myös samastumaan vahvasti siihen yksinäisyyden stigmaan, johon vampyyrit monesti liitetään. Noidat, ihmissudet ja kummitukset ovat myös ihan mukava vaihtoehto, mutta vampyyrit ovat ehdottomia suosikkejani.

4. Mitä Halloween-aiheisia kirjoja suosittelisit muille?
Tähän en pysty vastaamaan, pahoin pelkään. En ole lukenut yhtäkään kirjaa, jossa Halloweenilla olisi suurta roolia - no, Harry Potter ja viisasten kivi-romaanissa sentään mainitaan Halloween, mutta sitä ei taideta hakea tällä kysymyksellä. Voin suositella kirjaa silti!

5. Mikä on paras paikka ja hetki lukea kauhukirjoja?
Illan jo hämärtyessä, sohvalla kynttilöiden valaistessa huonetta. Kissa sylissä tuo helpotusta jännittäviin tilanteisiin. Kuppi kuumaa, esimerkiksi teetä tai kaakaota olisi täydellinen lisä.

6. Mikä kirja on saanut sinut oikeasti pelkäämään?
Hmm... Tämä on vaikea... Romaanit saavat yleensä korkeintaan niskakarvani pystyyn jännityksestä, mutten ole varsinaisesti pelännyt niitä. Tosin sarjakuvamaailmasta Scott Snyderin Batman: Kuolema kulkee perheessä sekä siihen liittyvä Batgirl-aiheinen tie-up-tarina saivat minut toden totta pelkäämään. Hetken aikaa minun oli pakko vakuutella itselleni, ettei Jokeri voi pompata minkään nurkan takaa kimppuuni.

7. Kuunteletko tunnelmaa luovaa musiikkia lukiessasi kirjoja?
Musiikki on yhtä lähellä sydäntäni kuin lukeminen - kuuntelen musiikkia melkein koko ajan. Teen sen yleensä huomaamattani, mutta monesti lukiessani jään kuuntelemaan yhtä tai useampaa kappaletta, jotka jotenkin sopivat lukemaani teokseen. Esimerkiksi tällä hetkellä luen Pariisin Notre-Damea ja hups, pian kuuntelin kappaleita sekä Disneyn Notre Damen kellonsoittajasta että Notre-Dame de Paris-musikaalista.

8. Luetko kirjoja aina parhaillaan kuluvaan vuodenaikaan tai juhlapyhään liittyen?
En tosiaankaan. Valitsen kirjan aina fiiliksen mukaan, ja silloin keskityn juoneen. Teoksen tapahtuma-aika on minulle sivuseikka. Poikkeuksena ovat ne hetket, jolloin minua kiinnostaa tietty aikakausi, esimerkiksi 1800-luku tai toinen maailmansota.

9. Mikä kirjoihin liittyvä asia kauhistuttaa sinua eniten?
Tulkitsin kysymyksen nyt kirjaimellisesti, joten vastaukseni on sen mukainen: minua hirvittävät hiirenkorvat ja merkinnät kirjojen sivuilla. Mutta kaikista eniten kauhistuttaa kirjan sivujen väliin läntätty purkka!

10. Juhlitko riehakasta Halloweenia vai rauhoitutko pyhäinpäivänä vai kumpaakin vai ei kumpaakaan?
Todennäköisesti vietän rauhallisen päivän kotona, kenties pelaan Batman-pelejä ja luen kirjoja tai sarjakuvia tai molempia. Joskus olen käynyt perheen kanssa pyhäinpäivänä sukulaisten haudoilla, mutta tuskin teemme niin tänä vuonna. En ole muutenkaan mikään bailaaja-ihminen, joten jätän riehakkaan Halloweenin vieton muiden tehtäväksi.

11. Minkä aihealueen kirjoja luet yleensä eniten?
En oikein osaa sanoa, onko minulla tiettyä aihealuetta, jonka kirjoja suurkulutan. No, historiallisia romaaneja luen paljon. Myös sellaiset kirjat, joissa pääsee tutustumaan hahmojen mielenmaisemiin, ovat sellaisia, joita helposti nappaan luettavakseni.


Moni kysymyksistä vaati aika paljon miettimistä, mutta sitten innostuinkin selittämään ummet ja lammet. Toivottavasti en pitkästytä jorinoillani. :D

************

Tunnustuksen minulta saavat:


Bloginne ovat mielenkiintoisia ja pidän niitä tunnustuksen arvoisina! Toivottavasti tämä kunnianosoitus ilahduttaa eikä kysymyksiin vastaaminen aiheuta liian suurta päänvaivaa.

Kysymykseni teille:

1. Onko joku kirja ollut sinulle pelastusrengas jossakin vaikeassa elämäntilanteessa?
2. Luettiinko sinulle iltasatuja lapsena?
3. Luetko enemmän uutuuksia vai vanhoja kirjoja?
4. Jos olet menossa katsomaan kirjaan perustuvaa elokuvaa, luetko kirjan ensin?
5. Kiinnytkö kirjallisuuden hahmoihin, jotka tuppaavat kuolemaan tarinan aikana? 
6. Kerro kolme hahmoa, joiden kanssa haluaisit ystävystyä, jos he olisivat tosielämän henkilöitä.
7. Luetko näytelmäkirjallisuutta?
8. Pidätkö kirjojen tuoksusta? 
9. Valitse: "perinteinen", sähköinen vai äänikirja? Perustele.
10. Luetko kirjat mieluummin niiden alkuperäiskielellä vai valitsetko useammin käännöksen?
11. Jos kirjoittaisit itse kirjan, minkä genren valitsisit?

3 kommenttia:

 1. Kaunis kiitos :) Täältä löytyy vastaukset kysymyksiin: http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2015/10/enid-blyton-viisikko-vuoristossa-seka.html
  (Oioin hieman tunnustuksen jakamisen suhteen, anteeksi!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, näitä on mukavaa lukea! :)
   (Ja ei se haittaa, vaikka oikaisit, minullakin meni yhteensä kaksi päivää oman postaukseni tekemiseen - oli aika hankalaa keksiä kysymyksiä ja jotkut vastauksistani vaativat enemmän pohtimista).

   Poista
 2. Kiitos tunnustuksesta ja kysymyksistä! Vihdoin löysin riittävästi aikaa vastatakseni. :)

  VastaaPoista