tiistai 20. lokakuuta 2015

Scott Snyder: Batman - Kuolema kulkee perheessä

©Hande
Scott Snyder: Batman - Kuolema kulkee perheessä
DC Comics/Egmont Kustannus 2014

Pelastan sinut niin sanotuilta apureiltasi. He tekevät sinusta hitaan. Ja heikon. Poistan yhtälöstä heistä jokaisen... Yksitellen... Jotta koet uudelleensyntymän siksi soturiksi, jonka Gotham ansaitsee!

Ilta on pimentynyt. Sytytän kynttilöitä olohuoneeseen, keitän kaakaota ja käyn sohvalle istumaan käsissäni ainoa kirja, joka on saanut minut todellakin pelkäämään. Reilu vuosi sitten luin teoksen ensimmäistä kertaa - muistan, miten lukemisen jälkeen hirvitti kulkea kotona pimeän aikaan. Vaikka tiedän, mitä on tulossa, pieni kylmän väristys kulkee selkäpiitäni pitkin, kun vilkaisen kirjan kantta. Jännittyneenä avaan sarjakuvaromaanin ja alan lukea...

Gothamin kaupungin asukkaat ovat saaneet huokaista helpotuksesta, sillä Jokeri on kadonnut reilu vuosi sitten jäljettömiin jättäen jälkeensä kasvonsa - kirjaimellisesti. Vapauden aika on kuitenkin ohi, sillä nyt Jokeri on palannut, valmiina iskemään Batmanin kimppuun. Tällä kertaa Rikosten klovniprinssi ei aio tehdä sitä suorasti, vaan on päättänyt raivata esteet hänen ja Yön ritarin väliltä: Batmanin ystävät ja liittolaiset.

Sarjakuvan juoni etenee niin, että jännitys lisääntyy koko ajan, mutta lukija pysyy Batmanin tavoin pimennossa Jokerin aikeista, kunnes narri päättää toteuttaa ne. Tarina on minulle entuudestaan tuttu, mutta silti jokaisen uuden käänteen kohdalla suustani lipsahti tukahdutettu, järkyttynyt huudahdus. Mitä enemmän käänsin sivuja, sitä pahemmin niskakarvat nousivat pystyyn. Jokeri käyttää sekä fyysistä että henkistä väkivaltaa niin ahdistavalla tavalla, että ajoittain tuntui kuin olisin itse hänen kohteensa. Kuolema kulkee perheessä on kaiken kukkuraksi ensimmäinen lukemani Batman-kertomus, jonka aikana olen pohtinut, onnistuuko viittasankari tällä kertaa pysäyttämään tämän maanisen sarjamurhaajan.

©Hande

Scott Snyder on vienyt Jokerin hahmon aivan uusiin ulottuvuuksiin: hän on entistäkin häikäilemättömämpi ja käyttää aiempaa kieroutuneempia keinoja saavuttaakseen haluamansa. Oloni oli lukemisen aikana erittäin ahdistunut, sillä Jokerin suunnitelmasta ei meinannut saada minkäänlaista otetta ja hänestä tuli koko ajan esiin toistaan karmivampia piirteitä. Tunnelmaa vahvisti Greg Capullon synkkä ja voimakas kuvitus.

Tarinassa käsitellään Batmanin suhdetta ystäviinsä, liittolaisiinsa ja Jokeriin. Mukana ovat aivan kaikki: James Gordon, Alfred Pennyworth, Nightwing, Red Hood, Red Robin, Batgirl sekä Robin. Vaikka he eivät ole poliisipäällikkö Gordonia lukuunottamatta fyysisesti suuressa roolissa, sarjakuvasta on aistittavissa vahva side, joka yhdistää Batmanin suojatteihinsa ja ystäviinsä. Lisäksi on Jokeri - mies, jota Yön ritari vihaa yli kaiken, mutta ymmärtää tätä silti pelottavankin hyvin. Narsistina Jokeri haluaa pitää "leikkitoverinsa" itsellään, joten hän näkee Batsyn kumppanit suurena uhkana. Klovniprinssin mustasukkaisuus on miltei koomista, mutta samalla se tekee hänestä entistäkin vaarallisemman. Samalla tämä kaikki vahvistaa, miten suuri merkitys Batmanin tovereilla on viittasankarille itselleen.

Kuolema kulkee perheessä on hyytävä kirja, jota lukiessa tekee mieli välillä laittaa silmät kiinni, sillä tapahtumia ei kestä katsoa. Toisaalta tarinan imu on niin hypnoottinen, että lukemista on pakko jatkaa. Sarjakuvaromaani tuo erittäin julman, mutta silti niin mielenkiintoisen puolen Jokerista - suosikistani Batmanin viholliskaartista. Teoksen tapahtumat jäävät askarruttamaan mieltä vielä pitkäksi aikaa kirjan sulkemisen jälkeen.

Arvosana: ✮✮✮✮✮

Kello on jo sen verran paljon, että minun on parasta painua pehkuihin. Bat-signal päälle. Batman-figuuri yöpöydälle. Olen turvassa... Vai olenko? Ha. Ha. Ha.

2 kommenttia:

  1. Jos Lepakkomies kiinnostaa enemmän niin kannattaa lukea ainakin Batman Earth One ja tietysti Frank Millerin ikivihreä klassikko Dark Knight Returns joka oli myös Christopher Nolanin oppaana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Dark Knight Returnsin olen aikonut lukea, mutta Earth Onesta en ole osannut muodostaa mielipidettä - voisin lisätä senkin lukulistalleni.

      Poista