torstai 8. lokakuuta 2015

E. W. Barton-Wright: The Sherlock Holmes School of Self-Defense - The Manly Art of Bartitsu as Used against Professor Moriarty

©Hande
E. W. Barton-Wright: The Sherlock Holmes School of Self-Defense - The Manly Art of Bartitsu as Used against Professor Moriarty
Ivy Press 2011

Kun sain aikanaan sir Arthur Conan Doylen viimeisen Sherlock Holmes-novellin päätökseen, sisälleni syntyi pieni tyhjiö. Täyttääkseni sen aloin etsiä muita Holmesiin liittyviä teoksia, kunnes seikkaillessani internetin ihmeellisessä maailmassa törmäsin tähän teokseen. Pieni ääni pääni sisällä vaati minua ostamaan kirjan, ja tein työtä käskettyä.
I have some knowledge, however, of baritsu, or the Japanese system of wrestling, which has more than once been very useful to me.
Bartitsu on englantilainen kamppailulaji, jonka kehitti E. W. Barton-Wright (1860-1951) yhdistellen muun muassa jujutsua, nyrkkeilyä ja singlestickiä. Lajista tuli kuuluisa, kun sir Conan Doyle kertoi novellissaan Autio talo Sherlock Holmesin selvinneen kamppailustaan arkkivihollistaan professori Moriartya vastaan bartitsun avulla. Tosin kirjailija kirjoitti lajin nimen väärin (baritsu) ja väitti sitä japanilaiseksi painiksi - Doyle ei ollut kovin huolellinen kirjoittaja. Minulta hän kuitenkin saa kömmähdyksensä anteeksi, koska hän on luonut niin hienoja tarinoita.

Aution talon lukemisesta lähtien olen pohtinut, millainen laji bartitsu tarkalleen ottaen on. Tämä kirja sattui siis silmieni eteen kuin tilauksesta, vaikka luinkin teoksen vuosia sen ostamisen jälkeen. The Manly Art of Bartitsu avaa lajin taustoja sekä opettaa erilaisia liikkeitä ja tekniikoita, joiden avulla selvitä erilaisista "öykkäreiden" aiheuttamista tukalista tilanteista. Mukana on alkuperäisiä, viktoriaanisen ajan havainnekuvia sekä sitaatteja erinäisistä Sherlock Holmes-tarinoista.

Kirja on todella mielenkiintoinen ja vastaa hyvin mieltäni vaivanneisiin kysymyksiin. Bartitsusta saa hyvän kokonaiskuvan ja teoksessa on monipuolinen valikoima tekniikoita. Lisämakua toivat oppaan kirjoitustyyli sekä kuvitus - tuntui kuin olisin tehnyt aikamatkan 1890- ja 1900-lukujen Englantiin. Nautin erityisen paljon havainnekuvista, jotka vahvistivat teoksen historiallista tunnelmaa.

©Hande
Otteita kirjasta.

The Manly Art of Bartitsu on opettavainen: se perehdyttää kamppailulajin salojen lisäksi viktoriaanisen aikakauden kulttuuriin. Tekstistä huokuu sivistyneen käytöksen arvostus sekä tuolloinen käsitys siitä, miten herrasmiehen on soveliasta toimia. Nykyajan ihmiselle kirja on kuitenkin loppujen lopuksi enemmän viihdelukemista, sillä bartitsu tuskin soveltuu vahvan aikakausisidonnaisuutensa vuoksi tänä päivänä käytettäväksi itsepuolustusmenetelmäksi. En anna sen kuitenkaan haitata - nautin kirjan lukemisesta ja sain sen avulla lisätietoa suosikkietsivästäni.

Arvosana: ✮✮✮✮

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti