tiistai 7. kesäkuuta 2016

Dante: Jumalainen näytelmä

©Hande
Dante: Jumalainen näytelmä
Karisto 2009

Päätettyäni osallistua Läpi historian-lukuhaasteeseen tiesin heti, että keskiaikaa varten lukemani teos olisi Jumalainen näytelmä. Se on ainoa keskiajalla kirjoitettu kirja, jonka vanhempani omistavat ja olen pohtinut vuosikausia itseni haastamista Danten klassikolla. Kaksi kuukautta siinä meni, mutta sain kuin sainkin romaanin luettua.

Aavistin jo etukäteen, ettei luku-urakka olisi helppo, joten luin kirjaa suosiolla pienissä pätkissä. Jumalainen näytelmä on kirjoitettu lyyriseen muotoon, mikä vaikuttaa teoksen hidaslukuisuuteen. Aihe ei ole myöskään kaikista helpoin: Dante tutustuu oppaansa, runoilija Vergiliuksen, johdattamana tuonpuoleiseen juurta jaksain. Matka alkaa Helvetistä, jatkuu Kiirastuleen ja päättyy Taivaaseen.

Teoksen avulla saa hyvän käsityksen katolisen kirkon näkemyksistä kuoleman jälkeisestä elämästä. Kukin paikka on jaettu useampaan piiriin, joihin maallisen elämän jättäneet sijoitetaan rikkeidensä tai hyveidenseä suuruuden perusteella. Piirit on kuvailtu hyvin yksityiskohtaisesti ja myös kuhunkin piiriin kuuluvia lueteltiin runsaasti. Kieltämättä välillä rangaistavaksi luokiteltavat synnit tuntuivat minusta kohtuuttomilta, mutta osa niistä edustaa omaa aikaansa ja kaikki toimii kuitenkin katolisen kirkon oppien mukaisesti.

Romaani sisältää lukuisia viittauksia: on Danten ajan merkkihenkilöitä, antiikin ajan älykköjä sekä mytologisia olentoja ja hahmoja. Monet näistä maininnoista menivät minulta täysin ohi, mutta mukana oli myös minulle tuttuja asioita ja henkilöitä. Viittausten lisäksi kirjassa on paljon lukusymboliikkaa sekä muita vertauskuvia. Niistäkin ymmärsin vain joitakin, mutten antanut sen häiritä, sillä muuten en olisi saanut teosta ikinä päätökseen.

Jumalainen näytelmä osaa olla välillä perin puuduttavaa luettavaa, mutta on silläkin hetkensä - tosin ne kaikki löytyvät oikeastaan ensimmäisestä osasta, Helvetistä. Yleissivistyksen kannalta kirja on kiintoisa ja olen ylpeä siitä, että sain sen luettua ilman sen suurempia keskeytyksiä.

Arvosana: ✮✮✮

8 kommenttia:

  1. Luin tätä ensimmäisen kerran joskus teininä, Helvetti oli kiinnostava mutta hyydyin jonnekin Kiirastulen rinteille.

    Nyt joku vuosi sitten luin uudestaan, Helvetti oli yhä toimiva mutta nyt pidinkin Kiirastulesta itse asiassa enemmän, mutta Paratiisi jäi kyllä aika hämäräksi.

    Ehkä tähän pitää palata taas parinkymmenen vuoden päästä josko Paratiisinkin ilot aukenisivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helvetti ja Kiirastuli olivat minusta kumpikin ihan mielenkiintoisia, tosin Kiirastuli hiukan edellistä vähemmän. Luulen Paratiisin olleen minulle tervanjuontia, koska sen sisältö on niin vertauskuvauksellista.

      En ole varma, luenko kirjaa koskaan uudestaan, mutten tiedä, aukeaisiko Paratiisi minulle myöhemminkään, sillä jaksan tuskin perehtyä teologiaan niin syvällisesti, että tajuaisin lukuisat allegoriat. :D

      Poista
  2. Tämän lukemista olen miettinyt pitkään, mutta tuskin uskallan vielä vuosiin tutustua siihen :) Helvetin lukeminen kiinnostaisi, mutta muu kirja ei kuulosta niin hyvältä. Blogissani on sinulle haaste :) http://sivusivultakirjablogi.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kannattaa lukea vasta sitten, kun tuntuu siltä - ei siitä muuten tule mitään. :D
      Kiitos! Minut on jo haastettu ja kirjoitus tulee blogiin ylihuomenna, mutta mukavaa tulla muistetuksi useamminkin. :)

      Poista
  3. Vau, ehdottomasti voit olla ylpeä itsestäsi! Pitäisi laittaa pystyyn "Kerrassaan upea juttu!"-diblomi, kun haastaa itsensä ei-välttämättä-niin-helpon-kirjan kanssa :D Aihe kyllä on mielenkiintoinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin hauska idea! :D Totta, aihe on mielenkiintoinen, ja se on ollut yksi syy, miksi olen jo vuosia pohtinut kirjan lukemista.

      Poista
  4. Tämä kuuluisi ehdottomasti yleissivistykseen. Vielä joskus... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän kirjan avulla saa kyllä hyvän käsityksen katolisen kirkon uskomuksista ja olen valmis luokittelemaan sen yleissivistykseen kuuluvaksi. :)
      Tämän lukemiseen kannattaa olla henkisesti valmistautunut, ei kannata hätiköidä sitä. :)

      Poista