lauantai 11. kesäkuuta 2016

Scott Snyder ym: The Joker - Death of the Family

©Hande
Scott Snyder ym: The Joker - Death of the Family
DC Comics 2013

Luin viime lokakuussa Scott Snyderin mestariteoksen Batman - Kuolema kulkee perheessä. Tarinasta tuli lukijoiden keskuudessa niin suosittu, että sitä on laajennettu ja totta kai halusin hankkia tämän lisämateriaalin. Löysin teoksen, jossa ne ovat nidottuna yksien kansien väliin - ostin sen jo ennen kuin luin päätarinan toisen kerran, jolloin kirjoitin siitä blogiin. Olen antanut teoksen odottaa hyllyssä, mutta saatuani keskeneräiset romaanit päätökseen tartuin tähän välipalaksi.

Sarjakuva koostuu Kuolema kulkee perheessä-teoksen keskeisten hahmojen näkökulmasta kerrotuista tie-in-tarinoista. Mukana ovat itse Yön ritari, Harley Quinn, Robin, Batgirl, Red Hood, Nightwing, Red Robin ja Kissanainen, joka ei ole mukana päätarinassa. Teos sisältää myös Kuolema kulkee perheessä-tarinan loppuhuipennuksen sekä erillisen epilogin. Nämä tarinat luovat yhdessä eheän kokonaisuuden, joka paljastaa Jokerin suunnitelmat yksityiskohtia myöten.

Tarinat ovat yhteensä yhdentoista kirjoittajan kynäilemiä ja niiden taso vaihtelee: osa on keskinkertaisia, jopa kömpelöitä, kun taas jotkut ovat kerrassaan loistavia. Tie-in-kertomuksista suosikkini ovat Batmanin, Harley Quinnin ja Batgirlin tarinat. Ne olivat syvällisimpiä sekä käsittelivät onnistuneesti hahmojen välisiä suhteita ja toivat ennen kaikkea julki onnistuneesti Jokerin hyytävän laskelmoinnin ja julmuuden. Erityisesti Harleyn ja Batgirlin tarinoiden kirjoittajat onnistuivat viemään sen aivan uudelle tasolle, enkä välttynyt yllätyksiltä enkä järkyttymisiltä.

Sarjakuvissa esiintyi paljon intertekstuaalisuutta. Tarinoissa oli viittauksia muun muassa Yksinäiseen ratsastajaan, Oopperan kummitus-musikaaliin sekä tietysti aikaisempiin Batman-aiheisiin kertomuksiin. Rakastan tällaisia pieniä yksityiskohtia, joita voi poimia lukemisen lomassa - ne tekevät tarinoista mielenkiintoisempia ja kytkevät ne yhteen muun länsimaisen kulttuurin kanssa.

The Joker - Death of the Family ei aivan yllä alkuperäistarinan tasolle, mutta se tarjoaa laajemman näkökulman Snyderin luomalle tapahtumaketjulle. Tälläkin kertaa niskakarvani nousivat pystyyn, mutta sarjakuvat onnistuivat myös naurattamaan ajoittain. Jos on lukenut Kuolema kulkee perheessä-teoksen ja pitänyt siitä, kannattaa tähänkin perehtyä.

Arvosana: ✮✮✮½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti