torstai 16. kesäkuuta 2016

Daniel Defoe: Moll Flanders

©Hande
Daniel Defoe: Moll Flanders
Tammi 1957

Sain nollattua aivoni Jumalaisen näytelmän jäljiltä lukemalla pari täysin vapaavalintaista teosta joten päätin palata taas Läpi historian-haasteen pariin. Olen yrittänyt suunnitella lukemistoani jo etukäteen, sillä tavoitteeni on lukea yksi teos kultakin aikakaudelta. Valistus/esiromantiikka aiheutti minulle päänvaivaa, mutta selailtuani internetissä silmiini osui tämä teos. Olen lukenut Defoen Robinson Crusoen ala-asteikäisenä ja pidin siitä, joten kynnys Moll Flandersin valitsemiseen oli pieni. Lisäksi sain pitkästä aikaa syyn kipaista kirjastoon.

Teoksen päähenkilö on ollut minulle tuttu nimeltä jo vuosia, mutten ole silti tiennyt, mistä romaanissa oikeastaan on kyse. Kirja kertoo Moll Flandersin elämäntarinan käyttäen minä-kertojaa - teos perustuu todellisuudessa eläneen Elizabeth Adkinsin vaiheisiin. Hänen oikeasti käyttämänsä salanimi oli Moll King. Defoe oli tavannut hänet, minkä vuoksi mies innostui kirjoittamaan naisen vaiherikkaasta elämästä.

Kertomus on yllättävän helppolukuinen, kun ottaa huomioon ilmestymisajankohdan sekä käännöksen valmistumisvuoden: alkuperäisteos on julkaistu vuonna 1722 ja suomennos 1957. Myös Flandersin elämänvaiheet olivat itsessään kiinnostavia, vaikka minua ärsyttikin jonkin verran alituinen vakuuttelu siitä, ettei kirjan tarkoitus ole houkutella lukijoitaan siinä kuvailtuun paheelliseen elämään ja miten se pyrkii olemaan opettavainen. Tiedän tämän olleen valistusajan tyylille ominainen tapa kirjoittaa, mutta nykylukijalle se tuntuu vain teennäiseltä.

Romaanin kautta saa hyvän käsityksen naisten asemasta 1600- ja 1700-lukujen vaihteen Euroopassa. Naisen asema on ollut taloudellisesti turvattu vain hyvän avioliiton kautta, ellei ole kuin ihmeen kaupalla saanut omistettavakseen hyvin tuottavan liiketoimen - ja siihenkin tarvittiin yleensä se, että toimi on ollut miehen, joka on sittemmin menehtynyt. Jos nainen joutuu mieron tielle, se on täysin hänen syytään - ei missään nimessä yhteiskunnan tai elämää kontrolloivien miesten.

Moll Flanders on monivaiheinen ja ajatuksia herättävä romaani erään naisen elämästä reilu kolmesataa vuotta sitten. Yllätyin positiivisesti huomatessani, että pidän kirjasta, vaikka sen kirjoitustyyli kävi ajoittain hiukan hermoille. Ehkä minun pitäisi lukea joskus huvin vuoksi Robinson Crusoe uudestaan, kun kerta Defoen tekstiä on näin helppoa lukea.

Arvosana: ✮✮✮✮

3 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että kirja on helppolukuinen, sillä tämä on juuri lainassa, voin siis rauhallisen mielin aloittaa lukemisen:) Näistä kun ei ikinä voi tietää... Mahtavaa muutenkin, että olet innostunut lukemaan vanhempaa kirjallisuutta (Hugo<3). Saan täältä mukavasti virikkeitä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaankin aikamoista arpapeliä, millaisia nämä vanhat teokset ja niiden suomennokset ovat luettavuudeltaan - onneksi näin päin tällä kertaa. :D

   Välillä minulla on kausia, jolloin luen paljonkin vanhempaa kirjallisuutta - on ollut oikeastaan aina (terveisin luin Oliver Twistin 10-vuotiaana ja Kolme muskettisoturia 12-vuotiaana :D).

   Mukavaa, jos lukemistoni kannustaa sinuakin tarttumaan ei-niin-tuoreeseen kirjallisuuteen. :)

   Poista
  2. Pyrin lukemaan myös tuota vanhempaa kirjallisuutta ja nuorena luin enimmäkseen niitä, mutta nykyään suurin osa luetuista on kuitenkin kirjoitettu 2000-luvulla.

   Poista