torstai 9. kesäkuuta 2016

Blogger Recognition Award
Yllätyin huomattuani, että sain blogipalkintohaasteen Unelmien aika- sekä Sivu sivulta-blogissa. Kiitos, Katriina ja Jenni!

Ohjeet palkinnonsaajalle:
1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen
2. Kerro lyhyesti kuinka aloitit bloggaamisen
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi
5. Nimeä 10 bloggaajaa palkinnonsaajiksi

Olen kertonut aiemminkin blogini tarinan, mutta kertaus on opintojen äiti: olen pitänyt vuodesta 2011 henkilökohtaista lukupäiväkirjaa, ja leikittelin vuosia ajatuksella kirjablogin perustamisesta. Rohkeus idean toteuttamiseen löytyi vasta reilu vuosi sitten, kun vahingossa keksin blogilleni mieluisan nimen, jota kukaan muu ei ollut ottanut käyttöönsä. Aloin kirjoittaa muistikirjani lisäksi myös blogiin lukemistani teoksista ja siitä se sitten lähti.

Koen itsekin olevani vielä keltanokka bloggaajien keskuudessa, sillä olen pitänyt blogia vasta vuoden ja neljä kuukautta. Voin kuitenkin antaa joitakin perustavanlaatuisia ohjeita:
 • Valitse aihe tai aiheita, joista haluat kirjoittaa. Kannattaa valita aihe, josta on niin kiinnostunut, että siitä malttaa kirjoittaa pidempään kuin viikon tai kaksi. Aiheita voi olla useampiakin, muttei kannata ottaa niitä liikaa, ettei blogi muutu sekavaksi.
 • Keksi blogillesi nimi. Persoonallinen nimi erottaa massasta, joten nimen valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa. Koska pidän kirjablogia, pohdin aikoinaan minulle merkittäviä romaaneja ja nimesin oman blogini niistä yhden mukaan.
 • Päätä, kirjoitatko omalla nimelläsi vai nimimerkillä. Monet kirjoittavat blogiaan omalla nimellään, mutta se ei ole pakollista, jos niin ei halua tehdä.
 • Suunnittele blogin ulkoasu. Ulkoinen olemus vaikuttaa siihen, miten mielellään ihmiset blogiasi lukevat. Suosittelen jälleen omaleimaisuutta, mutta on syytä muistaa pitää ulkoasu selkeänä ja blogin fontti helppolukuisena. Jos tuntuu siltä, voit suunnitella blogillesi oman bannerin - internetistä löytyy useita ilmaisia kuvanmuokkausohjelmia, joiden avulla sen voi tehdä.
 • Pyri kirjoittamaan säännöllisesti. On hyvä miettiä, miten tiuhaan blogiinsa haluaa kirjoittaa. Oli se sitten joka päivä, kerran viikossa tai muutaman kerran kuukaudessa, on hyvä pitää homma säännöllisenä, sillä muutoin lukijat saattavat menettää mielenkiintonsa.
 • Ole aktiivinen blogimaailmassa. Seuraa muita blogeja ja uskaltaudu kommentoimaan rohkeasti muiden tekstejä - siten myös mahdolliset uudet lukijat löytävät sinut. Ei ole kuitenkaan kohteliasta ruveta mainostamaan ylettömästi omaa blogiaan kommenttiensa yhteydessä.
 • Löydä oma kirjoitustyyli. Pohdi, millä tavalla haluta kirjoittaa. Aluksi mallia voi ottaa esimerkiksi muilta bloggaajilta, muttei ole järkevää matkia suoraan. Pikkuhiljaa oma kirjoitustyyli löytyy. Kannattaa kiinnittää kuitenkin huomiota tekstin oikeakielisyyteen helppolukuisuuden takaamiseksi.
 • Älä ota paineita lukijamääristä. Bloggaamisesta saa eniten irti, kun kirjoittaa puhtaasti itseään varten. Totta kai on mukavaa saada blogilleen lukijoita, muttei siitä kannatta ottaa liikaa paineita - hiljaa hyvä tulee. Niin kauan, kun bloggaamisesta nauttii itse, se on vaivan arvoista!

Siinä olivat minun ohjeeni. Ei mukana ole mitään ihmeellistä, mutta kyllä näillä eväillä alkuun pääsee. :)
Haastan mukaan seuraavat blogit, toivottavasti ette ole vielä ehtineet saada tätä:

Disnerd dreams
Dysphoria
Kirjakko ruispellossa
Kirjavarkaan tunnustuksia
Lukijan roolissa
Lukuisa
Pyörivä nuoli

6 kommenttia:

 1. Kiitos palkinnosta ja haasteesta. Palaan asiaan tässä kuussa.

  VastaaPoista
 2. Kiitti palkinnosta, yritän ottaa haasteen vastaan viikon sisällä :)

  VastaaPoista
 3. Kiva, kun vastasit. Hyviä perusvinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Tätä piti miettiä jokunen tovi, mutta sain kuin sainkin listan aikaiseksi - tähän oli mukavaa vastatata!

   Poista