torstai 7. kesäkuuta 2018

Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo: Vihan ja inhon internet

©Hande
Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo: Vihan ja inhon internet
Kosmos 2017

Olen huomannut monien kirjabloggaajien kirjoittavan Vihan ja inhon internet-sarjakuvasta. Teos alkoi kiinnostaa minuakin ja varasin sen kirjastosta. Jouduin pitämään sen kuitenkin lukittuna koulukiireiden takia. Uskalsin poistaa lukituksen vasta työharjoittelun alettua huhtikuussa.

Vihan ja inhon internet on journalistinen sarjakuva, jossa käsitellään naisiin ja naisoletettuihin kohdistuvaa verkkovihaa. Teoksessa esitellään vihapuheen kohteita, tekijöitä, tutkijoita ja asiantuntijoita. Sarjakuva onkin hyvin monipuolinen ja tarjoaa paljon tietoa laajamittaisesta, mutta usein vaietusta epäkohdasta yhteiskunnassamme.

Yllätyin kirjaa lukiessani siitä, miten vähän tiesinkään vihapuheesta ja siihen liittyvistä muista ilmiöistä. En esimerkiksi ollut tiennyt, etteivät naiset ole suojeltu ryhmä viharikosten piirissä - tämä on minusta järkyttävää, sillä en ole voinut olla vuosien varrella huomaamatta, miten monesti viharikosten kohteena ovat nimenomaan naiset.

Vehkoon tekemä journalistinen työ on huolellista ja hänen tekstinsä asiallista: asioita käsitellään rehellisesti, muttei kuitenkaan sensaatiohakuisesti tai shokeeraavasti. Niemisen kuvitus sopii erinomaisesti tekstiin ja miellytti muutenkin silmääni. Teoksen visuaalinen ilme on samanaikaisesti sekä rumaa että kaunista: yksityiskohtaisuus sekä värien käyttö on lumoavaa, mutta kuvista näkee myös karun totuuden käsitellystä aiheesta. Sarjakuvaformaatti sopii teokselle erinomaisesti ja sainkin sen ansiosta laajennettua kokemuksiani sarjakuvista aivan uudelle tasolle.

Vihan ja inhon internet on ajatuksia herättävä teos, jonka aihe on hyvin tärkeä. Kuulostan nyt kenties lattealta, mutta minusta kaikkien tulisi lukea tämä kirja. Mitä sarjakuvan olemassaoloon tulee, en voi sanoa muuta kuin "jo oli aikakin". Tämä puheenvuoro aiheesta, joka koskettaa monia ja kumpuaa yhteiskunnallisesta ongelmasta, on tarpeellinen. Emme saa vaieta.
Ongelman esittäminen kaikessa inhottavuudessaan on välttämätöntä ratkaisujen kehittämiseksi. On myös syytä ymmärtää, miten paljon näennäisesti tasa-arvoisessa yhteiskunnassamme esiintyy naisvihaa.
Arvosana: ✮✮✮✮

P. S. Sarjakuva sopii erinomaisesti Helmet-lukuhaasteen kohtaan 17: kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa.

6 kommenttia:

 1. Tämä on ehkä yksi viime vuoden tärkeimmistä teoksista! Mahtavaa, että vihapuheesta ja sen sukupuolittuneisuudesta puhutaan viimein.

  VastaaPoista
 2. Minulle kävi ihan samoin: tämä teos "laajensi kokemustani sarjakuvista ihan uudelle tasolle". Nyt olenkin lukenut Liv Strömqvistin julkean hyviä yhteiskunnallisia sarjakuvia. Suosittelen tälle jatkoksi. Samoin Emmi Valveen Armo iski sarjakuvainnostukseni uuden ulottuvuuden hermoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valveen Armo on minulle tuttu ja se kärkkyy lukulistallani - yritänkin hankkia sen käsiini kesän aikana. Liv Strömquist on taas minulle täysin uusi nimi, pitääkin tutustua. Kiitos vinkistä!

   Poista
 3. Tällaiset sarjakuvat ovat minulle täysin vieraita. Pitäisi astua epämukavuusalueelle ja tutustua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Omakin mielenkiintoni yhteiskunnallisia sarjakuvia kohtaan heräsi tämän myötä. :)

   Poista