torstai 11. kesäkuuta 2015

DEKKARIVIIKKO - Joseph Gelinek: Kymmenes sinfonia

Kissani on erinomainen kirjavahti.
©Hande
Joseph Gelinek: Kymmenes sinfonia
Bazar 2010

Vuosi 2013 on ollut minulle selkeästi dekkarivuosi: siltä ajalta lukupäiväkirjastani löytyy tavanomaista enemmän arvosteluja rikolliskirjallisuudesta. Julkaisen arvosteluni Joseph Gelinekin Kymmenennestä sinfoniasta, sillä se ei ole kovin suuresti tunnettu kirja ja se liittyy Ludwig van Beethoveniin, joka on yksi suosikeistani klassisen musiikin säveltäjistä. Olen kirjoittanut arvostelun 5.7.2013.

Vuoden 2011 Kirjamessuilla Bazarin osastolla oli alennusmyynti ja kannen sekä juoniselostuksen houkuttelemana mukaan tarttui espanjalaisen, salanimellä kirjoittavan musiikkitieteilijän musiikkijännäri. Nyt parisen vuotta myöhemmin kesän kuumuus sai ilmeisesti kaipaamaan viilennystä trillerin muodossa - ja kuka voisi vastustaa Beethoveniin liittyvää mysteeriä?

Kuten jännärit yleensä, tämäkin lähtee käyntiin murhasta. Motiiviksi paljastuu mahdollinen Beethovenin kymmenennen sinfonian käsikirjoituksen olemassaolo. Teoksen päähenkilö Daniel, Beethoven-hullu nuori musiikin lehtori, ajautuu sattumalta rikostutkintaan mukaan - hänen kuuluu selvittää salakielellä kirjoitetut viestit ja kymmenennen sinfonian mahdollinen olinpaikka.

Romaani on mielenkiintoinen ja hyvin rakennettu. Pidin siitä, että pystyin itsekin selvittämään salakirjoitusta tarinan aikana. Kirjailija on käyttänyt hyvin hyödykseen Beethovenin elämää ja musiikkimaailman "saloja". Myös teoria säveltäjän kuuluisan, kuolemattoman rakastetun henkilöllisyydestä oli kiehtova.

Mysteeri ratkesti minulle melko varhain, mutta siitä huolimatta Gelinek onnistui luomaan jännitystä loppuun ja jopa yllättämään hiukan. Kymmenes sinfonia ei ollut ehkä mieltä räjäyttävä toimintapläjäys, mutta pidin siitä - musiikkihistorian tuntemisesta on ilmeisesti hyötyä tällaista kirjaa lukiessa.

Arvosana: ✮✮✮✮Ei kommentteja:

Lähetä kommentti