maanantai 8. kesäkuuta 2015

Fredrik Backman: Britt-Marie kävi täällä

©Hande
Fredrik Backman: Britt-Marie kävi täällä
Otava 2015

Sain taas vaihteeksi ennakkokappaleen luettavakseni jäsenpaneelilta. Saatuani tämän kirjan luettavakseni en oikein tiennyt, mitä odottaa teokselta – en ollut koskaan kuullutkaan kirjailijasta tai hänen muusta tuotannostaan. Minun ei kuitenkaan tarvinnut lukea teosta kovin kauan, ennen kuin tiesin tehneeni oikean päätöksen tarttuessani tähän kirjaan.

Kirjan päähenkilö Britt-Marie on oikeastaan naispuolinen Mielensäpahoittaja: hänen mielestään aterimien on oltava laatikossa tietyssä järjestyksessä, lyhyt tukka naisella on outoa ja ikkunanpesuun voi käyttää vain tiettyä pesuainemerkkiä – mutta Britt-Marie ei missään nimessä tuomitse ketään. Aivan aluksi en voinut sietää tätä kuusikymppistä ruotsalaisnaista, mutta mitä pidemmälle kirjaa luin, sitä enemmän aloin ymmärtää häntä – inho muuttui kiintymykseksi. Myös sivuhenkilöt ovat monipuolisia, kiinnostavia ja samaistuttavia.

Teoksen tunnelma vaihtelee tapahtumien edetessä sekä Britt-Marien mielialojen vaihtelun mukaan. Lukiessani kirjaa olotilani poukkoili tuntemuksesta toiseen: ajoittain sain nauraa vedet silmissä, välillä ilme meni vakavaksi, toisinaan silmäkulmani meinasivat kostua. Tuntui, että Britt-Marie kävi täällä sisälsi herättämiensä tunteiden osalta kokonaisen ihmiselämän.

Minusta on kiehtovaa, miten Fredrik Backman onnistuu kirjoittamaan vakavista ja tärkeistä asioista huumorin keinoin – lukija havahtuu tematiikan vakavuuteen ikään kuin varkain. Koska kirjailija sai minut kiintymään teoksensa hahmoihin kovasti, toivoin heille kaikille käyvän hyvin tajuttuani, etten ole lukemassa suinkaan mitään kepeää ilottelukirjaa.

Britt-Marie kävi täällä on haikean toiveikas teos. Rakastuin siihen tyystin ja tulen mitä todennäköisemmin lukemaan lisää Backmanin tuotantoa tulevaisuudessa.

Arvosana: ✮✮✮✮✮

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti