maanantai 21. maaliskuuta 2016

J. K. Rowling: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

©Hande
J. K. Rowling: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat
Otava 2001

Päätin jatkaa taas vaihteeksi Okklumeus-haasteen parissa, joten lainasin kirjastosta lisää Potter-maailman oheislukemistoa. Tämä on viimeinen minulta lukematta ollut, Rowlingin itsensä kirjoittama kirja velhomaailmasta. Tähän teokseen on nimensä mukaisesti luetteloitu ihmeotukset ja kuvailtu niiden ulkonäköä sekä elinympäristöä. Lisäksi alussa kerrotaan, millä perusteilla on päätetty, mitkä olennot ovat otuksia ja mitkä henkilöitä.

Teos oli viihdyttävä: sen kirjoitustyylistä tuli mieleen luonto-opaskirjat, minkä ansiosta kirja tuntui realistiselta, vaikka kuvailikin otuksia, joilla on yliluonnollisia kykyjä. Monet niistä mainitaan Harry Potter-septologiassa vain nimeltä, joten oli mukavaa saada tietää, millaisia ovat esimerkiksi haiskut tai puhpallurat. Lisäksi kirja tarjosi irtiottoja asiatekstimäisestä tyylistä töherrysten muodossa - se on nimittäin näköispainos Harry Potterin omistamasta kappaleesta oppikirjaa. Harry sekä tämän ystävät Ron ja Hermione ovat kirjoitelleet marginaaleihin huomioita, jotka hymyilyttivät kovastikin.

Aivan kuten Huispaus kautta aikojen, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on kattavaa lisälukemistoa Potter-saagaan. Pidin hiukan enemmän tästä teoksesta kuin huispaus-kirjasta, sillä se tarjosi minulle enemmän uutta tieota ja pidin Harryn sekä kumppaneiden huomautuksista kirjan sivuilla. Kenties hankin kummankin kirjan joskus omaan hyllyyni. 

Arvosana: ✮✮✮½

2 kommenttia: