torstai 30. maaliskuuta 2017

Shimo Suntila & Christine Thorel (toim.): Varjoisilta kujilta - novelleja

©Hande
Shimo Suntila & Christine Thorel (toim.): Varjoisilta kujilta - novelleja
Osuuskumma 2017

Jos on lukenut blogiani pidemmän aikaa, tietää, että olen kahden ihanan kissan äiti. Pidän eläimistä myös ylipäätään, joten niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa minua. Kun sain tietää, että Osuuskummalta ilmestyy kissojen ympärille keskittyvä novelliantologia, pyysin siitä arvostelukappaleen luettavakseni ja sain sen. Kiitokseni kustantamolle.

Varjoisilta kujilta sisältää 11 novellia, joissa kissoilla ja niiden luonteella on keskeinen rooli: mukana on kissamaisia ihmisiä sekä kissoja, jotka muun muassa ratkovat rikoksia, juonittelevat väärintekijöitä vastaan ja metsästävät Rottakuningasta. Kullakin novellilla on oma kirjoittajansa - tosin yhdellä novellilla on kaksi tekijää. Tarinoiden tekijät ovat hyödyntäneet oivallisesti kissojen ominaisuuksia sekä kissoihin liitettyjä uskomuksia.

Kertomuksien taso vaihteli jonkin verran: osa oli minulle mitäänsanomattomia, kun taas jotkut olivat niin kekseliäitä, etten voinut muuta kuin ihailla - pari novellia jopa nostatti niskakarvani pystyyn. Novellivalikoimasta tykästyin eniten viiteen tarinaan: Valkoisen kissan kuolema, Rottakuningas, Suvikulta, Peto ja Kissa joka jäi.

Novelleissa esiintyy erilaisia kirjallisuuden lajityyppejä, mikä monipuolisti kokoelmaa. Edustettuina olivat esimerkiksi dekkarit, kauhu, dystopia sekä historiallinen kirjallisuus. Laajan genrevalikoiman lisäksi kertomuksissa esitellään erittäin mielenkiintoisia näkökulmia, jotka saivat minut pohtimaan ihmisyyttä ja kissoja sekä niiden kiehtovuuden voimaa - ovathan kissat innoittaneet muun muassa monia taiteen tekijöitä.

Varjoisilta kujilta on kissoille kunniaa tekevä ja kiintoisa antologia. Se ei lyönyt minua ällikällä, mutta herätti minussa erilaisia tunteita ja hyvin syvällisiäkin ajatuksia. Suosittelen teosta heille, joiden sydämessä on erityinen paikka kissoille.

Arvosana: ✮✮✮✮

2 kommenttia:

  1. Tämä odottelisi hyllyssä. Juin juuri novelleja, joten tämä varmaan odottelee vielä hetken. Nämähän on ihan ehdotomia meille kissaihmisille :) ♥ /Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä kiintoisa kokoelma. :) Sinäpä sen sanoit.^^ ♥

      Poista