maanantai 25. joulukuuta 2017

Superlukumaratonin grande finale - koonti


Vuoden 2017 loppu huipentuu viikon mittaiseen lukumaratoniin. Carry on Reading-blogin Henna ja Hogwarts Library-blogin Lotta ovat järjestäneet perinteisiä maratoneja pitkin syksyä, mutta aiemmin olen pystynyt osallistumaan vain marraskuiseen etappiin. Lisätietoa maratonista löytyy Lotan blogista, sillä hän emännöi vuoden viimeistä urakkaa. Tämä viimeinen koitos alkoi kaikkien osallistuvien kohdalta heti keskiyöllä ja olenkin lukenut jo hiukan.

En ole taaskaan suunnitellut erityisen paljon lukupinoani, mutta pyrkimyksenäni on lukea viimeinen #hyllynlämmittäjä-haasteen teos maratonin aikana loppuun. Tässä maratonissa on myös muutama lisähaaste, joita voi yrittää noudattaa koitoksen aikana - nekin löytyvät Lotan blogista. Kokeilen, saisinko pari niistä toteutettua itsekin. Olen tällä hetkellä maaseudulla joulua viettämässä, joten olen niiden kolmen kirjan varassa, jotka otin tänne mukaan, mutta luen sitten loppuja päästyämme kotiin. Alustavasti olen ajatellut lukea seuraavia teoksia:
 • Jukka Behm: Pehmolelutyttö
 • Alan Bradley: Kuolleet linnut eivät laula
 • Susan Fletcher: Noidan rippi
 • Matt Haig: Poika nimeltä Joulu
 • Markus Zusak: Kirjavaras

Todennäköisesti tartun koitoksen aikana kaikkiin yllä mainitsemiini teoksiin, mutta nähtäväksi jää, kuinka monta niistä onnistun lukemaan loppuun asti. Kirjoitan etenemisestäni tähän päivitykseen ja yritän antaa jonkin verran väliaikatietoja myös Facebookissa, Goodreadsissa ja Twitterissä.
*****

Tiistai 14:45 - Alku aina hankalaa

Eilinen ei ollut maratonin osalta kummoinen, sillä luonamme oli sukulaisia vierailemassa koko päivän. Luin kuitenkin aamupäivällä ja myöhemmin illalla Fletcherin Noidan rippiä, jonka yritän lukea kokonaan tämän viikon aikana. Alun perusteella teos vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta. Tänään suuntaamme maaseudulta takaisin kotiin, joten minulla on ainakin jonkin verran enemmän aikaa lukemiselle, viimeistäänkin automatkalla.

Sivuja luettuna: 105.

Tiistai 17:00 - Hitaasti, mutta varmasti

Aika on kulunut enimmäkseen pakkaillessa ja lähtövalmisteluissa, mutta olen ehtinyt lukeakin kelvollisesti. Jatkoin Noidan ripillä, kunnes kaipasin äsken vaihtelua ja aloitin kuudennen Flavia de Luce-kirjan, Kuolleet linnut eivät laula. Olen vielä sen verran alkumetreillä, etten voi sanoa tarinasta juuta enkä jaata, mutta kyllä se siitä vielä lutviutuu.

Sivuja luettuna: 150.

Tiistai 23:00 - Alkulämmittelyjen loppu

Olen päässyt lukemisessa viimeinkin vauhtiin. Aika on kulunut kuin siivillä Flavian seurassa, vaikka tarinan etenemistyyli poikkeaa hieman totutusta. Minusta tämä muutos on virkistävä. Vaihdan kuitenkin takaisin Noidan rippiin ja palaan asiaan blogin puolella huomenna.

Sivuja luettuna: 321.

Keskiviikko 12:35 - The game is afoot!

Luminen maisema on valitettavasti vaihtunut paljaaseen maahan, mutta onneksi se ei vaikuta lukumaratoniin negatiivisesti. Luin lähes koko paluumatkan ajan, ensin Bradleyä ja myöhemmin Fletcheriä. Kummassakin teoksessa tarinaa rakennellaan paraikaa kohti suurempaa käännekohtaa ja olen viihtynyt kummankin parissa hyvin. Jatkan Noidan ripin lukemista - nyt lukumaraton pääsee osaltani kunnolla käyntiin, sillä mitään suuria häiriötekijöitä ei ole enää.

Sivuja luettuna: 428.

Keskiviikko 23:30 - Tavoite saavutettu

Maratonini otti alkuillasta hieman takapakkia Youtuben vuoksi, mutteivät kirjat jääneet suinkaan kokonaan. Olen saanut luettua Noidan ripin loppuun - se oli tunnelmallinen ja ajatuksia herättävä tarina, joka jää kummittelemaan mieleeni pitkäksi aikaa. Täten olen saanut luettua kaikki hyllynlämmittäjä-haasteen teokset. Fletcherin romaanin päättämisen jälkeen olen jatkanut Flavian parissa ja tarinan jännitys tiivistyy tiivistymistään. Aion lukea kirjan loppuun ennen nukkumaanmenoa ja jos vielä jaksan, aloitan Pehmolelutyttöä.

Sivuja luettuna: 628.

Torstai 14:30 - Etappi jatkuu...

Sain eilen myös Kuolleet linnut eivät laula-romaanin päätökseen. Pidin teoksesta kovasti ja odotan kovasti jatko-osaan tarttumista. Aion kuitenkin keskittyä maratonin aikana listaltani löytyviin teoksiin, sillä kaksi niistä on kirjaston omaisuutta. Olen tänään aloittanut Pehmolelutyttöä, joka käsittelee rankkaa aihetta, mutta vaikuttaisi alun perusteella tekevän sen aika viattomalla tavalla, mikä kenties tekee asioista kahta irvokkaampia. Lisäksi olen suorittanut tähän mennessä kaksi superlukumaratonin haastetta:

3. Kirja, jonka antaisit joululahjaksi (Kuolleet linnut eivät laula)
4. Kirja, jonka olet halunnut lukea koko vuoden (Noidan rippi)

Sivuja luettuna: 730.

Torstai 23:20 - Painavaa asiaa

Minun piti käydä kaupoilla, mikä pakostakin rokotti lukuaikaani. Sain kuitenkin Pehmolelutytön päätökseen noin puolitoista tuntia sitten. Se oli toisaalta hyvin vaikuttava, mutta toisaalta hiukan etäiseksi jättävä teos. Sen käsittelemät aiheet ovat hyvin tärkeitä ja pidin sen tarkkasilmäisyydestä, mutta jokin siinä hiukan mätti, enkä tiedä, onko vika kirjassa vai minussa. Aivoni poukkoilevat ajatuksista, jotka olen saanut säädettyä kuitenkin pienemmälle tarttumalla Kirjavarkaaseen. Hankin kirjan spontaanisti reilu yhdeksän vuotta sitten ja se oli menoa se - olen lukenut kirjan ennen tätä kolme kertaa ja se on yksi suosikeistani. Edellisestä lukukerrasta on kuitenkin sen verran monta vuotta, että halusin palata sen pariin. Senkään aihe ei ole keveimmästä päästä, mutta siinä on mukana paljon valon pisaroita, jotka keventävät tunnelmaa. Aion jatkaa Kirjavarkaan parissa nukkumaanmenooni asti. Olen saanut kuitattua tässä välissä myös kolmannen superlukumaratonin haasteen:

6. Kirja kirjailijalta, jolta et ole koskaan lukenut mitään (Pehmolelutyttö)

Nyt siirryn iltapuuhien pariin, palataan astiaan jälleen huomenna!

Sivuja luettuna: 990.

Perjantai 18:00 - Natsi-Saksaa lapsen silmin ja Joulupukin tarinaa

Tänään minulla on ollut niin kutstuttu sunnuntai-fiilis: sellainen paikallaan seisova, vähän unelias ja raukea olotila, joka saa vain istumaan ja tuijottamaan eteensä mitään ajattelematta pitkiksikin toveiksi. Olen minä ajoittaisesta haahuilusta huolimatta lukenutkin: Kirjavaras on edennyt rivakkaa tahtia jo yli puolenvälin ja teos onnistuu lumoamaan minut edelleenkin. Olen myös aloittanut hiukan Poika nimeltä Joulu-kirjan lukemista. Voisin humoristisesti sanoa, että kerrankin joku muu kuin suomalainen myöntää Joulupukin olevan Suomesta, mutta se ei kyllä ole pääasiani, vaan ensimmäisten sivujen perusteella teos vaikuttaa lupaavalta joulutarinalta, vaikka sisältääkin vähän hassuja yksityiskohtia. Nyt siirryn tekemään ruokaa ja sen jälkeen jatkan jälleen lukemista.

Sivuja luettuna: 1256.

Perjantai 23:50 - Päivä pulkassa

Sunnuntai-fiilis on verottanut illan mittaan lukemistani pahasti, eikä asiaa ole auttanut internetin lumoihin unohtuminen. On kuitenkin ollut mukavaa muun muassa seurata muiden suoriutumista maratonista. Olen myös saanut luettua jonkin verran sekä Kirjavarasta että Poika nimeltä Joulua. Kummassakin on tapahtumassa juonenkäänne ja ne kiinnostavat, vaikka toinen tarinoista onkin minulle entuudestaan tuttu. Luen vielä ennen nukkumaanmenoa, mutta toivotan nyt blogin tiimoilta hyvät yöt - huomenna taas palataan!

Sivuja luettuna: 1317.

Lauantai 20:05 - Haikeissa tunnelmissa

Olen saanut Kirjavarkaan päätökseen - voi että, millaista olikaan tehdä tämä matka taas! Oloni on katkeransuloinen ja olen iloinen, että luin kirjan uudestaan, sillä se selvästi kestää myös hyvin aikaa. Toivottavasti onnistun kirjoittamaan siitä hyvän bloggauksen, kun sen aika koittaa. Olen jatkanut myös Poika nimeltä Joulua - siinä on roalddahlmaisia piirteitä, olen huomannut. En myöskään oikein tiedä, miten onnistun nyt lukemaan sitä, kun en ole vielä toipunut Kirjavarkaastakaan, mutta eiköhän tämä tästä. Helmet-lukuhaasteestani puuttuu enää vain yksi kohta, joten lukaisen tänään vielä J. K. Rowlingin Siuntio Silosäkeen tarinat.

Sivuja luettuna: 1542.

Sunnuntai 20:15 - Taival päättyy

Luin eilen Siuntio Silosäkeen tarinat iltapalaksi ennen nukkumaanmenoa. Sadut Dumbledoren huomioiden kera ovat edelleen mukavaa luettavaa. Tänään lukutahtiani on hidastanut bloggaaminen, sillä olen kirjoittanut sekä yhtä lukuhaasteen koontia että tämän vuoden summaavaa kirjoitusta. Olen silti ehtinyt lukeakin: sain päätökseen myös Poika nimeltä Joulun, johon miellyin kovasti. Tarina sijoittui Suomeen, mutta jouluiset perinteet olivat enimmäkseen brittiläisiä, muttei se minua haitannut - huvitti vain. Lisäksi teos toi mieleeni loppuun asti Roald Dahlin teokset, sen verran absurdia meno oli ajoittain. Ehdin vielä aloittaa Alan Bradleyn Nokisen tomumajan arvoitustakin, mutta lähden piakkoin vanhemmilleni syömään, joten päätän maratonin suosiolla omalta osaltani tähän.

Maratonin lukemisto:
Susan Fletcher: Noidan rippi, 380 sivua (luettu loppuun)
Alan Bradley: Kuolleet linnut eivät laula, 336 sivua (luettu loppuun)
Jukka Behm: Pehmolelutyttö, 202 sivua (luettu loppuun)
Markus Zusak: Kirjavaras, 558 sivua (luettu loppuun)
J. K. Rowling: Siuntio Silosäkeen tarinat, 98 sivua (luettu loppuun)
Matt Haig: Poika nimeltä Joulu, 267 sivua (luettu loppuun)
Alan Bradley: Nokisen tomumajan arvoitus, 32 sivua

Sivuja luettu yhteensä: 1873

Lisäksi onnistuin suorittamaan kuusi seitsemästä superlukumaratonin erityishaasteesta:

1. Kirja, jossa punainen kansi/selkämys (Kirjavaras)
2. Kirja sijottuu jouluun (Poika nimeltä Joulu)
3. Kirja, jonka antaisit joululahjaksi (Kuolleet linnut eivät laula)
4. Kirja, jonka olet halunnut lukea koko vuoden (Noidan rippi)
6. Kirja kirjailijalta, jolta et ole koskaan lukenut mitään (Pehmolelutyttö)
7. Nostalginen kirja sinulle (Kirjavaras)

Olen tyytyväinen suoritukseeni: en edes ehtinyt lukea kaikkina päivinä täydellä teholla, mutta onnistuin lukemaan kuusi kirjaa, melkein 2000 sivua ja sain haasteitakin tehtyä siinä sivussa. Oli hauskaa osallistua viikon mittaiselle maratonille - tämä oli mahtava tapa päättää vuosi 2017!

Kiitos, kumarrus ja nähdään ensi vuonna!

4 kommenttia:

 1. Hengessä mukana Hande, ite en ehkä ehdi.

  We Wish You a Merry♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪ Christmas♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪We Wish You a Merry ♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪Christmas ♥ ♥ ♥We Wish You A Merry ♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪Christmas ♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪

  And a Happy New Year!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, sitä samaa sinullekin! :) Toivottavasti ehdit kuitenkin lukea edes välillä, vaikka maratoonaaminen jäisikin.

   Poista
 2. Mukavaa maratonia! Kiitos, että muistutit hyllynlämmittäjistä - olen lukenut niistä vasta 4/12, eli ehkä voisin tavoitella puoltaväliä siinä haasteessa vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Toivottavasti onnistut hyllynlämmittäjä-tavoitteessasi. :)

   Poista