©Hande |
En taida koskaan lakata ihmettelemästä ajan kulumisen nopeutta, sillä jälleen kerran yllätyn siitä, että vuosi lähenee loppuaan hurjaa vauhtia. Vuosi 2017 on ollut tapahtumarikas, niin blogimaailmassa kuin sen ulkopuolellakin: sain luetuksi 75 kirjaa - se on vähemmän kuin viime vuonna, mutta mielestäni hyvä tulos kuitenkin. Mukaan mahtuu niin uusia tuttavuuksia kuin vanhoja ystäviäni sekä erilaisten lajityyppien edustajia.
Osallistuin tänä vuonna kuuteen lukumaratoniin - se onkin ennätysmäärä. Viime vuoden positiivisista kokemuksista rohkaistuneena jopa emännöin Ystävänpäivän lukumaratonia - osallistujien määrä ilahdutti ja yhteiskoosteen tekeminen oli mukavaa. Lisäksi vuoden huipennuksena on viikon mittainen Superlukumaraton, joka on ollut ainutlaatuinen kokemus. Näihin lukumaratoneihin otin osaa vuoden aikana:
Ystävänpäivän lukumaraton
Kesälukumaraton (kesäkuu)
Kesälukumaraton (heinäkuu)
Kesälukumaraton (elokuu)
Superlukumaraton (marraskuu)
Superlukumaraton (joulukuu)
Lukuhaasteiden makuun viime vuonna päästyäni en osannut pitää näppejäni erossa niistäkään. Haasteiden määrä yli kaksinkertaistui viime vuodesta, sillä otin osaa seitsemään. Tänäkin vuonna haasteet ovat olleet erilaisia, mutten suhtautunut aivan kaikkiin erityisen kunnianhimoisesti - luin sen verran kuin ehdin, enkä aina edes valinnut kirjoja orjallisesti haasteiden mukaan, vaan hyödynsin sattumien tarjoamia tilaisuuksiakin ajoittain. Alta löytyvät haasteet, joihin osallistuin:
Kirjavat kissat-lukuhaaste
Paperilta ruutuun-lukuhaaste
Lapsuuteni kirjasuosikit-lukuhaaste
Suomi(ko) 100 vuotta-lukuhaaste
Uudelleen luettua-lukuhaaste
Hyllynlämmittäjä-lukuhaaste
Helmet 2017-lukuhaaste
Omaa kehittymistään on joskus vaikeaa arvioida, mutta olen saanut ystäviltäni ja muilta lukijoiltani palautetta, joka on rohkaissut minua. Olen myös itsekin huomannut tekstieni kehittyneen, kun vertaan tämän vuoden tuotoksiani ensimmäisen blogivuoteni teksteihin - kirjoittaminen kannattaa. Osallistuin tänä vuonna Ylen ja kirjabloggaajien Kirjojen Suomi: 101 kirjaa-yhteistyöprojektiin, jossa halukkaille bloggaajille arvottiin kirjallisuustoimittajien, Seppo Puton ja Nadja Nowakin valitsemat teokset jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Arpa osoitti minulle vuoden 1987 ja Eeva Kilven Animalian. Projekti heitti minut mukavuusalueeni ulkopuolelle, mutta kokemukseni oli avartava ja rohkaisi minua runokirjojen suhteen. On ollut suuri kunnia olla mukana!
Olen uskaltautunut myös kirjoittamaan henkilökohtaisempiakin kirjoituksia, kuten lukuviikon pohdintani lukemisen merkityksestä minulle. Kirjoitus sai positiivisen vastaanoton ja herätti mukavasti keskustelua. Lisäksi osallistuin toista kertaa kirjabloggaajien joulukalenteriin: tällä kertaa vastasin kuudennesta eli itsenäisyyspäivän luukusta. Jälleen minua inspiroi sisällön suhteen kirja, tällä kertaa Petri Tammisen Suomen historia. Pohdin Suomen satavuotista historiaa sukuni ja omien vaiheideni kautta.
Suomen juhlavuoden kunniaksi päätinkin lukea aiempaa enemmän kotimaista kirjallisuutta. Onnistuin tavoitteessani hyvin, sillä lähes puolet tänä vuonna lukemistani kirjoista olivat kotimaisia - yhteensä 35 suomalaista teosta. Mukaan mahtui niin uutuuksia kuin vanhempiakin teoksia - kaikista vanhin lukemistani kirjoista on ilmestynyt lähes 90 vuotta sitten. Luin kauno- ja tietokirjallisuutta, runoutta, novelleja ja sarjakuvia eli aika monipuolisen kattauksen onnistuin haalimaan.
Osallistuin lokakuussa toista kertaa kirjabloggaajan ominaisuudessa Helsingin kirjamessuille. Koska olen viimeisen vuoden aikana tutustunut moniin bloggaajakollegoihini, paikalle saapuminen ei enää jännittänyt minua ja juttelin muiden kanssa tottuneesti. Uskaltauduin myös osallistumaan ensimmäistä kertaa bloggariaamiaiselle, joka oli vähäisistä yöunista huolimatta positiivinen kokemus. Jaoin tunnelmointini messuilta neljään osaan: päivä 1, päivä 2, päivä 3 ja päivä 4.
Tutkailin viime vuonna ensimmäistä kertaa tekstieni suosiota ja päätin jatkaa tapaa tänäkin vuonna. Kaikki kirja-aiheiset listan kirjoitukset ovat kotimaisia uutuuksia ja niiden lisäksi tiedotus emännöimästäni Ystävänpäivän lukumaratonista sekä lukuviikon henkilökohtaisempi tekstini ovat keränneet suurimmat määrät katselukertoja.
Vuoden luetuimmat tekstini TOP 5:
1. Lukuviikko: Mitä lukeminen merkitsee minulle?
2. Lauri Mäkinen: 50/50
3. Tulossa: Ystävänpäivän lukumaraton
4. Shimo Suntila & Christine Thorel (toim.): Varjoisilta kujilta - novelleja
5. Tanja Kaarlela: Lasissa on tyttö
Vuosi 2017 on ollut mielenkiintoinen myös blogin ulkopuolella, sillä pääsin vihdoinkin opiskelemaan ja syksy onkin kulunut uuden elämäntavan opettelussa monen vuoden duunarielämän jälkeen. Opiskelu on ollut antoisaa, mutta rokottanut väkisinkin lukemiselle ja bloggaamiselle omistettua aikaa. Aion kuitenkin pitää huolen, että rakkaalle harrastuksellenikin riittää tilaa aikatauluissani tulevaisuudessakin.
Vietän vuodenvaihteen vanhemmillani yhteisen aterian äärellä. Tällä hetkellä en ehdi lukea, mutta aloitin pari tuntia sitten Alan Bradleyn Flavia de Luce-sarjan tuoreimman osan, Nokisen tomumajan arvoituksen. Siirryn siis seuraavaan vuoteen dekkarimaisissa tunnelmissa. Suurkiitokset kaikille kuluneesta vuodesta - palataan asiaan ensi vuonna!
Vau, osallistuitpa moneen eri haasteeseen! Minä taidan tänä vuonna kasvattaa haastemäärääni yhdestä jopa kahteen :D Harjoittelen vielä!
VastaaPoistaVuotesi vaikutti olleen kaikin puolin hyvä. Lukuisaa uutta vuotta!
Innostuin "hiukan" ja alkuvuodesta ainakin oli aikaakin, joten mielelläni lähdin mukaan, kun sattui niin moni kiinnostamaan. :) Hiljaa hyvä tulee, eikä ole missään nimessä järkeä rohmuta itselleen haasteita, jos ne eivät kiinnosta tai ei muuten vain tunnu siltä. :D
PoistaLukuisaa uutta vuotta sinullekin!
Vuosi kuulostaa tuoneen mukanaan paljon ihania hetkiä! Toivotan onnellisia ja lukurikkaita kokemuksia myös vuodelle 2018!
VastaaPoistaOlet aivan oikeassa - sitä se tosiaan teki. :)
PoistaKiitos, sitä samaa sinullekin!