lauantai 31. joulukuuta 2016

Tuntemattoman lukijan vuosi 2016 kirjoina

©Hande

Taas on vuosi kulunut. On kovin pysäyttävää tajuta, että olen pitänyt kirjablogia melkein kaksi vuotta - äskenhän minä vasta näpyttelin ensimmäisen kirjoitukseni. Bloggaaminen on selkeästi lisännyt lukutahtiani, sillä viime vuonna luin 53 kirjaa, ja onnistuin nostamaan tämän vuoden saldon 81:een teokseen - en ole tainnut koskaan lukea niin montaa kirjaa vuodessa! Luin uudestaan kaksi kirjaa, joista olen kirjoittanut jo viime vuonna, enkä siksi käytä Goodreadsin tilastoja havainnollistamassa lukuvuottani.

Tänä vuonna osallistuin ensimmäistä kertaa elämässäni lukumaratoneihin. Ensimmäinen kokemukseni oli niin mahtava, että intouduin osallistumaan vuoden aikana myös kahteen muuhunkin. Alla ovat lukumaratonit, joihin osallistuin:
Ystävänpäivän lukumaraton
Kesälukumaraton
Harry Potter-lukumaraton

Osallistuin myös kolmeen eri lukuhaasteeseen, jotka olivat aiheiltaan keskenään hyvin erilaisia. Olin hyvin kunnianhimoinen kunkin haasteen suhteen ja pyrin saavuttamaan niistä kaikissa ylimmän lukutason. Ilokseni voin todeta, että saavutin tavoitteeni jokaisessa haasteessa - ne saivat minut intoutumaan vanhoista tuttavuuksista sekä tutustumaan minulle uudenlaiseen kirjallisuuteen. Ohessa linkit tämän vuoden haasteiden koonteihin:
Roald Dahl 100 vuotta-lukuhaaste
Okklumeus-lukuhaaste
Läpi historian-lukuhaaste

Itsevarmuuteni kirjoittajana on kasvanut koko ajan, ja sen myötä uskalsin heinäkuussa julkaista Naistenviikon kunniaksi hahmoanalyysin Harley Quinnista. Tätä ennen olen kirjoittanut esseitä viimeksi lukiossa, eikä yksikään kynäilyistäni kirja-arvioitani lukuunottamatta ole päätynyt suuren yleisön luettavaksi. Yllätyin kovasti kirjoituksen positiivisesta vastaanotosta, ja samalla sain varmuutta sille, että voin jatkaa tällaisten tekstien tekemistä. Harley Quinn-esseen lisäksi otin osaa kirjabloggaajien joulukalenteriin, jonka kahdeksannesta luukusta vastasin. Kirjoitin Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivän kunniaksi sekä Minä & Sibelius-kirjan inspiroimana omasta suhteestani Suomen kuuluisimpaan säveltäjään.

Vuoden 2016 kohokohta oli ehdottomasti lokakuussa järjestetyt Helsingin kirjamessut, joille osallistuin ensimmäistä kertaa bloggaajan ominaisuudessa. Tapasin kosolti bloggaajakollegoitani, jotka osoittautuivat hyvin mukaviksi ja sydämellisiksi ihmisiksi, joiden seurassa tunsin itseni tervetulleeksi - messujen myötä minusta alkoikin tuntua, että kuulun kunnolla kirjabloggaajien mahtavaan joukkoon. Jos kiinnostaa, raporttini tapahtumasta on jaettu kolmeen osaan: osa 1, osa 2 ja osa 3.

Lukuvuoteeni mahtui paljon erilaista kirjallisuutta: luin muun muassa klassikoita, lastenkirjoja, runoutta, esseitä, fantasiaa, sarjakuvia sekä historiallisia romaaneja. Lukuhaasteilla oli varmasti vaikutusta lukemistoni rikastuttamisessa ja olen iloinen siitä, että tartuin niiden myötä rohkeasti erilaisiin teoksiin.

Päätin ensimmäistä kertaa tutkailla, mitkä blogiteksteistäni ovat suosituimpia. Lista on naisvoittoinen ja mukana on myös analyysini Harley Quinnista - tämä ilahduttaa minua kovasti. Ensimmäistä sijaa pitää laajempi Harry Potter-tag, jonka suomensin voidakseni vastata blogissani sen kysymyksiin, sillä aion jatkossakin kirjoittaa blogiani suomeksi.

Vuoden 2016 luetuimmat tekstini TOP 5:

1. Ultimate Harry Potter-tag
2. Lucinda Riley: Keskiyön ruusu
3. Jaana Kapari-Jatta: Pollomuhku ja Posityyhtynen
4. Jojo Moyes: Jos olisit tässä
5. Naistenviikko: Täydellisen keskeneräinen - hahmoanalyysi Harley Quinnista

Vaikka tämä vuosi ei ole ollut uutisiltaan eikä aina henkilökohtaisellakaan tasolla kaikista helpoin, kirjallisuuden sekä bloggaamisen osalta se on ollut erittäin antoisa. Astuin rohkeasti lukutottumuksissani mukavuusalueeni ulkopuolelle. Lisäksi tutustuin aivan mahtaviin bloggaajakollegoihini ja olen sen myötä hitsaantunut tiiviimmin kiinni tähän lämminhenkiseen yhteisöön. Ensi vuotta odotan innolla, sillä Suomi täyttää 100 vuotta, ja itsenäisyyttämme juhlistetaan myös kirjallisuuden saralla näyttävästi.

Joudun viettämään vuodenvaihteen töissä, mutta otan mukaan tauko- ja matkalukemiseksi Juha Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista - totta kai Suomen itsenäisyyden 100. vuosi on aloitettava kotimaisella teoksella! Kiitän kaikkia kuluneesta vuodesta - ensi vuonna jatketaan!

10 kommenttia:

 1. Olipa kiva lukea koosteesi ja erityisesti siitä, että olet kokenut hitsaantuneesi hyvin kirjabloggaajayhteisöön. Uskon, että meihin on helppo liittyä, kaikki ovat minustakin niin mukavia ihmisiä.

  Sinullapa on oikein loistava kirja tauko- ja matkakaverina töissä, toivottavasti nautit!

  Onnellista ja tietysti lukuisaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaankin ollut mukavaa päästä niin helposti porukkaan mukaan - sitä jaksaa edelleenkin yllättyä, miten yksi yhteinen mielenkiinto voi liittää ihmisiä niin tiiviisti yhteen. :)

   Toivon itsekin nauttivani, ainakin muiden bloggaajien arviot kirjasta lupaavat hyvää!

   Kiitos, sitä samaa sinullekin!

   Poista
 2. Blogisi parissa olen viettänyt hyviä hetkiä ja juttujasi on aina mukava seurata :) Sulla on ollut mainio lukutahti. Hyvää uutta vuotta ja lukuiloa vuodelle 2017!
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon - mukavaa, että olet viihtynyt blogini parissa. :) Teidänkin blogia on ollut mukavaa lukea, vaikka olenkin kommentoinut laiskapuoleisesti. :)
   Oikein hyvää uutta vuotta ja lukuiloa sinullekin!

   Poista
 3. Sinulla on kiva ja persoonallinen katsaus lukuvuoteesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - en oikein jaksa askarrella grafiikoita, etenkin kun sellaisten tekemisestä on minulta kulunut vuosia. Tällainen lähestymistapa on minulle sopivin, joten mukavaa, jos se miellyttää. :)

   Poista
 4. Hienon koosteen olet tehnyt ja ihanaa vuotta 2017!

  VastaaPoista
 5. Mukava lukea kirjavuodestasi! Hyviä lukuhetkiä myös vuodelle 2017!

  VastaaPoista