torstai 21. heinäkuuta 2016

Naistenviikko: Täydellisen keskeneräinen - hahmoanalyysi Harley Quinnista

Harley Quinn, tuo Batman-fanien rakastama klovnitar, sai alkunsa, kun Batman the Animated Series'in tekijät suunnittelivat Jokerille apuria. Yksi heistä keksi ehdottaa, että kätyristä tehtäisiin nainen. Sarjan tuottajina ja käsikirjoittajina työskennelleet Paul Dini ja Bruce Timm loivat narrin pukua käyttävän apulaisen, joka nähtiin jaksossa Joker's Favor vuonna 1992. Esiintymisen tuli jäädä myös hahmon viimeiseksi, mutta sarjan katsojat rakastuivat Harley Quinniksi nimettyyn hahmoon, joten hänestä tuli ohjelman vakikasvo. Dini ja Timm kehittivät hänelle taustatarinan, joka julkaistiin ensiksi sarjakuvana vuonna 1994, sittemmin myös animaatiosarjan jaksona. Rikosten klovniprinsessasta tuli lopulta niin suosittu, että hänestä tuli osa DC Comicsin sarjakuvamaailmaa. Mutta miksi lastenohjelman luomus kiehtoo kaikenikäisiä vielä yli 20 vuotta ensiesiintymisensä jälkeen?

HUOMIO! Kirjoitus sisältää juonipaljastuksia lähdeluetteloon kuuluvista teoksista sekä animaatiosarjan jaksoista. Lähdeluettelo löytyy tekstin lopusta.

Harleen Frances Quinzel opiskeli Gothamin yliopistossa psykologiaa ja valmistui laitoksesta huippuarvosanoin. Gothamin superrikollisten houkuttelemana hän hakeutuu Arkham Asylumiin harjoittelijaksi, aikeenaan kirjoittaa potilaista paljastuskirjan. Kaikki ei mene kuitenkaan suunnitelmien mukaan: Jokeri näkee psykologinalussa helpon saaliin ja voittaa naisen puolelleen flirttailulla ja valheellisilla kertomuksilla traagisesta lapsuudesta. Harleen menee lankaan ja huomaa rakastuneensa maaniseen murhaajaan, jonka näkee väärinymmärrettynä sieluna, joka kaipaa osakseen rakkautta ja hyväksyntää. Lopulta hän omaksuu erään Jokerin kanssa käydyn keskustelun inspiroimana uuden, narrimaisen persoonan ja alkaa kutsua itseään nimellä Harley Quinn - lisäksi hän auttaa Jokeria karkaamaan Arkhamista ja ryhtyy tämän apuriksi sekä eräänlaiseksi tyttöystäväksi.

Typografiani vuodelta 2014.
©Hande
Jokeri sai kiedottua Harleyn pikkusormensa ympärille, koska tämä on läheisriippuvainen: itse asiassa hän on se, joka kaipaa rakkautta ja hyväksyntää niin paljon, että on valmis tekemään mitä tahansa miellyttääkseen henkilöä, jolta saa edes jonkinlaista huomiota. Elämä Jokerin kanssa onkin sitten kaikkea muuta kuin ruusuilla tanssimista, sillä herra J on narsisti, joka pieksee uutta leikkikaluaan ilman minkäänlaisia tunnontuskia, jos on raivostunut tämän käytökseen - on hän yrittänyt tappaakin Harleyn useaan otteeseen. Kaikesta tästä huolimatta Harley pysyy Jokerin rinnalla: hän ei suostu myöntämään tilanteen toivottomuutta, vaan vääntelee totuutta ja tulkitsee tilanteita mielensä mukaan - hän siis uskoo Jokerin vastaavan tunteisiinsa, vaikka tämä kohtelisi häntä miten kaltoin tahansa.

Tämä kaikki viittaa siihen, että Harley kykenee empatiaan - tosin hänellä se menee jopa niin pitkälle, että hän syyttää itseään Jokerin raivokohtauksista. Näin käy myös silloin, kun sarjakuvassa Mad Love Jokeri tönäisee Harleyn suutuspäissään korkean rakennuksen ylimmästä kerroksesta. Harley selviää, muttei syytä Jokeria, vaan saa sanotuksi maassa maatessaan: "Minun syytäni. En tajunnut vitsiä." Silloin tällöin Harley ei syytäkään itseään, mutta niinä hetkinä syntipukiksi joutuu Batman. Jokeri on edesauttanut tämän näkemyksen syntymistä, sillä hän on vakuuttanut Harleylle omien tekojensa olevan Batmanin syytä. Tämän perusteella voidaan olettaa Harleyn kärsivän myös toisesta persoonallisuushäiriöstä, nimeltään Folie à Deux eli jaettu psykoosi - Jokeri nimittäin uskoo oikeasti, että on syntynyt Batmanin takia, eikä Harley kyseenalaista tätä harhakäsitystä, eikä muitakaan mielitiettynsä kuvitelmia.

Harley Quinn on alistujan roolistaan huolimatta paljon muutakin, kuin vain Jokerin perässä juokseva marionetti. Hän osoittaa useampaankin otteeseen olevansa älykäs, sanavalmis, energinen, rohkea, päämäärätietoinen ja hauska. Monet hänen piirteistään jäävät piiloon Jokerin seurassa - mies ei siedä toista kukkoa tunkiolla, joten Harley kätkee älykkyytensä ja sanavalmiutensa kullannuppuaan miellyttääkseen. Harley ei kuitenkaan kulje aina Rikosten klovniprinssin mukana - useimmiten Jokeri on heittänyt hänet ulos, mutta lähtee hän välillä ominkin päin. Tuolloin hänen persoonallisuutensa kaikki puolet pääsevät paremmin esille.

"That's right, pigs! And here's the paddle!"
Kuvakaappaus BTAS:n jaksosta Harley & Ivy.

Yhteistyö kuuluu myös Harleyn vahvoihin puoliin: välillä hän on osa Jokerin rikollisjoukkoa, toisinaan hallituksen salaa kokoaman Suicide Squadin jäsen tai sitten hän kaveeraa Gothamin ekoterroristin, Poison Ivyn, kanssa. Harleyn ystävyys kasveja rakastavan Ivyn kanssa on mielenkiintoinen, sillä tavallisesti Ivy vihaa ihmisiä, mutta ex-psykologin seuran hän kelpuuttaa. Harley taas on kasvileidin seurassa avoimempi ja sanavalmiimpi, tosin hän tekee sen ainakin osittain ystäväänsä miellyttääkseen. Ivy on nimittäin vannoutunut miestenvihaaja, eikä suvaitse missään nimessä haikailua psykoottisen klovnin perään. Vaikka Harley pärjää mainiosti seurassa kuin seurassa ja kykenee pitämään puolensa niin sanallisissa kuin ruumiillisissakin mittelöissä, pakka menee aina sekaisin Jokerin astuessa kuvaan, ja Harley loikkaa miehen syliin joka kerta.

Harleylla on pakonomainen tarve miellyttää muita, mutta hän on silti kykeneväinen itsenäiseen päätöksentekoon. Hän on muun muassa yrittänyt piristää myös itselleen tuntemattomia, allapäin olevia ihmisiä, pyrkinyt elämään normaalia elämää Arkhamista vapauduttuaan sekä auttanut Batmania ja muitakin supersankareita. Suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt kuitenkin Harleyn päätös Injustice-sarjakuvakokoelmassa: tarinan edetessä hän paljastaa, että hänellä ja Jokerilla on tytär. Jokeri ei kuitenkaan tiennyt asiasta, koska Harley salasi raskautensa ja antoi tytön siskonsa hoteisiin. Hän selittelee päätöstään sillä, ettei Jokerilla muka ole aikaa olla isä, mutta rivien välistä on luettavissa, että syvällä sisimmässään Harley ymmärtää, että Jokeri olisi aivan kamala vanhempi, ja on piilottanut tyttärensä tarjotakseen hänelle turvallisen elinympäristön.

Harley on hyvin ristiriitainen nainen: toisaalta hän suhtautuu välinpitämättömästi ihmishenkiin, nauraa Jokerin julmuuksille ja kuittaa ne pilailuna. Silti hän kykenee empatiaan ja haluaa auttaa ihmisiä sekä eläimiä - hänellä on jopa kaksi lemmikkihyeenaa. Hän innostuu helposti ja on usein hyvin herttainen, mutta muuttuu vihaisena erittäin vaaralliseksi. Jopa Jokeri on saanut kokea karvaasti Harleyn raivon: välillä herra J on päätynyt kumppaninsa nyrkkeilysäkiksi ja kerran Harley on yrittänyt tappaakin mielitiettynsä - Rikosten klovniprinssi pelastui oikosääristen pataljoonalta vain, koska Harley oli poiminut vahingossa käsiinsä pilailuaseen.

Klassista Harleyn logiikkaa. :D
Harley Quinn on sosiaalinen kameleontti: hän osaa tarpeen tullen olla avuton, herkkä ja alistuva, mutta pinnan alla piilee älykäs ja tulinen nainen, minkä hän ajoittain myös näyttää. Joskus tuntuu siltä, että jopa Jokeri pelkää, kenties kunnioittaakin Harleya tämän monipuolisuuden vuoksi - se selittäisi ainakin sen, miksi hän ottaa Harleyn aina takaisin luokseen.

Harleyn elämässä on monia asioita, joista ei kannata ottaa mallia, mutta hänessä on myös piirteitä, joissa on peräti esikuva-ainesta. Toisaalta hän on karikatyyrimäinen hahmo, mutta toisaalta hän on erittäin inhimillinen ja samastuttava. Ennen tämän analyysin kirjoittamista keskustelin Harleysta yhden ystäväni kanssa ja hän onnistui tiivistämään hahmon kahteen sanaan: täydellisen keskeneräinen. Sitä Harley Quinn totisesti on - ja juuri siitä syystä hän on yksi Batmanin konnagallerian rakastetuimmista hahmoista.

Lähteet:
  • Dini, Paul; Timm, Bruce 2009. Batman - Mad Love and other stories. 4. painos. DC Comics
  • Langley, Travis 2012. Batman and Psychology - A Dark and Stormy Knight. 1. painos. Wiley
  • Taylor, Tom 2015. Injustice - Gods Among Us Year Two Vol. 2. 1. painos. DC Comics
TV-sarjat
  • Burnett, Alan; Dini, Paul; Radomski, Eric & Timm, Bruce (tuottajat). 1992-1995. Batman the Animated Series. Yhdysvallat. Warner Bros. Entertainment Inc. 
Jaksot: Harley & Ivy (1992), Trial (1994), Harlequinade (1994), Harley's Holiday (1994)


8 kommenttia:

  1. Olipa perusteellinen pohdinta. Itse en ole mikään suuri Batman-fani, mutta Harley Quinnin hahmosta olen aina pitänyt, erityisesti niissä muutamissa animaatiosarjan jaksoissa jotka olen päässyt näkemään (mies sivistää minua näissä asioissa innokkaasti).

    Supersankarimaailmassa Harely on ollut minulle hyvin samaistuttava hahmo kakkine epätäydellisyyksineen.
    Erityisesti tuo pakonomainen tarve miellyttää muita, sekä antautuminen tuhoavaan ihmissuhteeseen kertovat huonosta itsetunnosta ja hyväksynnän hakemisesta. Nämä ovat tuttuja myös itselleni, koska olen kärsinyt lähes koko aikuisikäni epävakaasta persoonallisuushäiriöstä.

    En väitä että Harley pitäisi diagnosoida ja analysoida tällaisesta näkökulmasta, mutta hänessä on paljon piirteitä jotka koskettvat itseäni. Epätäydellisyys elämässä, ihmissuhteissa, tunteissa ja identiteetissä tekevät Harleysta ihanan inhimillisen, ja haluaisin ajatella itsestäni samoin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harley on tosiaan sellainen hahmo, josta on helppo pitää, vaikkei olisi intohimoinen Batman-fani. Löydän itsekin Harleysta lukuisia samastumiskohtia, molemmilta puolilta hänen persoonallisuuttaan.

      Minusta näkökulmasi Harleyyn on erinomainen - yhtymäkohdat fiktiivisiin hahmoihin ovat se syy, miksi heihin kiinnytään. :) Harley on hahmona myös yllättävän voimaannuttava - mielenterveysongelmien stigma tuntuu hälvenevän hänen ympärillään ja huonosta itsetunnostaan huolimatta Harley ei turhia häpeile.

      Ja mitä tosielämään tulee, emme olisi inhimillisiä ilman puutteitamme. Ne tekevät meistä kokonaisen yhdessä kykyjemme ja hyvien puoliemme kanssa. :)

      Poista
  2. Minäkään en pidä itse Batmanista, mutta Harley on ihana hahmo, josta haluaisin lukea enemmän. Etenkin Harley/Ivy-yhdistelmä on mielenkiintoinen.

    Suicide Squad -elokuvaa odotan kieli pitkällä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten joistakin teksteistäni voi päätellä, minä rakastan molempia. :D Mutta minusta on todellakin ollut hienoa huomata, että Harleylla on faneja myös Batman-fandomin ulkopuolella.

      En ole itsekään lukenut aivan kamalasti vielä pelkästään Harleyyn keskittyviä sarjakuvia, mutta asiaa olisi tarkoitus korjata pikkuhiljaa.

      Minun tuntemukseni Suicide Squadia kohtaan ovat kaksijakoiset: toisaalta odotan elokuvaa kovasti, mutta samalla pelkään, että tekijät pilaavat Harleyn - toistaiseksi en pidä monien hahmojen ulkoisesta olemuksesta, mutta toivon kovasti, että muilta osin elokuva toimisi. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen suuri live action-projekti, jossa Harley on mukana.

      Poista
  3. Siinä jossain vaiheessa 80-90-luvulla nousi Batman-maailmassa tapa käsitellä vähän kaikkia hahmoja mielenterveyden (tai siis sen puutteen) kautta. Harley Quinn taitaa olla sitten tämän trendin hedelmiä, vaikka alun perin ehkä kertakäyttöhahmoksi ajateltu niin potentiaalia oli ja siihen tartuttiin.
    (ja varmaan on niin DC:n kuin Marvelin piirissä merkittävimpiä "uusia" hahmoja, siis viimeisen noin 30 vuoden ajalta)

    Joskin minun makuuni Harley on vähän liian sekaisin...suosin enemmän Kissanaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut tuon ilmiön myös, kun olen päässyt käsiksi tuota aikaa edeltäviin sarjakuviin ja vertaillut niitä 80-luvusta eteenpäin ilmestyneisiin. Pidän tästä käsittelytavasta, sillä se tekee hahmoista uskottavampia, vaikka ulkoinen olemus rikkoisi fysiikan ja realismin rajoja kuinka paljon tahansa.

      Makuja on monenlaisia ja onneksi Batmanin hahmokaartista löytyy erilaisia naishahmoja, joista valita. Kissanainen on minusta myös kiinnostava, muttei ole suurin suosikkini DC:n naishahmoista.

      Poista
  4. Todella kiinnostava ja hyvin kirjoitettu analyysi, kiitos! Harley on myös mielestäni mielenkiintoinen hahmo, vaikka DC:n universumi onkin minulle tuntematon verrattuna tietämykseeni Marvelin vastaavista. Mad Love -kokoelma oli joka tapauksessa mainio sarjakuva ja Harleyyn olen tutustunut myös katsoessani miehen Arkham-pelaamisia. Huikea tyyppi.

    Lisää tällaisia juttuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukavaa että pidit siitä! :) Minulle taas Marvel on melko tuntematon, vaikka pidänkin Spider-Manista ja Deadpoolista (tarkoitus olisi jossain vaiheessa hankkia niistäkin käsiini sarjakuvia ja lukea).

      Minulla on ollut suunnitteilla pari muutakin esseetä, ja tämän jutun myönteisen vastaanoton myötä voisin myös julkaista loput, kunhan saan ne kirjoitettua valmiiksi. Se ei välttämättä tapahdu ihan pian, mutta kyllä ne näkevät jossain vaiheessa päivänvalon! :D

      Poista