torstai 7. heinäkuuta 2016

Unpopular Bookish Opinions-haaste

Sain Kirjavarkaalta haasteen, josta täytyy myöntää, että olen pelännyt kovasti saavani sen joltakulta. Kysymykset ovat melkoisen hankalia, enkä ole useamman harkintakerrankaan jälkeen keksinyt kaikkiin vastauksia. Tartun nyt kuitenkin rohkeasti härkää sarvista ja kohtaan mielipiteeni, jotka uhmaavat suurta yleisöä - vaikka joutuisinkin kaivamaan ne syvältä muistilokeroideni arkistoista.

Haasteen säännöt:

1. Linkkaa haasteen antaja blogipostaukseesi. Lisää haasteen säännöt postaukseen.
2. Vastaa haasteen kysymyksiin.
3. Lähetä haaste vähintään kolmelle henkilölle ja linkkaa heidän bloginsa postaukseesi.
4. Ilmoita haasteen saajille haasteesta, ja linkitä heille postauksesi, jotta he tietävät, mikä on homman nimi.

Ja nyt vuorossa itse kysymykset:

1. Kirja tai kirjasarja, josta melkein kaikki pitävät, mutta sinä et
Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin on monen ihmisen suosikkeja, mutta minä en pitänyt siitä. Kirjan lukeminen oli minulle lähes koko ajan varsinaista tervan juontia: juoni oli kuolettavan tylsä ja ennalta-arvattava, puhumattakaan henkilöhahmojen raivostuttavuudesta. Tämä on yksi niistä harvoista elämäni aikana lukemista teoksista, joiden läpi kahlaaminen oli ajan hukkaa - vaikka tiedänkin olevani melkoisen yksin mielipiteeni kanssa.

2. Kirja tai kirjasarja, josta kukaan muu ei pidä, mutta sinä pidät
Sanoisin tähän Markus Zusakin Kirjavarkaan. Tunnen olevani yksin hehkutukseni kanssa, sillä muiden palaute on ollut enimmäkseen laimeaa ja korkeintaan "ihan ok"-kommenttien luokkaa. Rakastuin kirjaan jo ensimmäisellä lukukerralla ja olen tehnyt siitä aikoinaan tutkielmankin.

3. Kolmiodraama, jossa päähenkilö päätyy yhteen sen henkilön kanssa, jonka et olisi halunnut
Tämä oli erittäin vaikea, sillä en pitkänkään muistelemisen jälkeen saanut mieleeni kirjaa, jossa olisi käynyt tällä tavalla. Lopulta tajusin kuitenkin, että vastaava skenaario löytyy sarjakuvien maailmasta: Uudessa 52:ssa - DC:n sarjassa, jossa kaikkien hahmojen taustatarinat on uusittu - Harley Quinn häipyy Jokerin kelkasta ja alkaa heilastella palkkamurhaaja Deadshotin kanssa.

Jokeri on kaikkea muuta kuin ihanteellinen kumppani, mutta hän on paljon kiinnostavampi hahmo kuin Deadshot: hän on hauskempi, karsimaattisempi ja vaikka välillä huudan mielessäni Harleylle, että hänen on häivyttävä Jokerin luota, heidän suhteessaan on hyviäkin puolia. Kaiken kukkuraksi Deadshot ei ole Harleylle yhtään sen parempi vaihtoehto kuin Jokeri: hän murhaa ihmisiä (vaikkakin rahasta), on narsisti ja käyttäytyy väkivaltaisesti Harleya kohtaan - tehden tämän kaiken vielä tylsällä tavalla.

4. Suosittu kirjagenre, josta et pidä tai josta haluaisit pitää, mutta et pysty
Chick-lit. Tämä genre ei vain ole koskaan iskenyt minuun. En myöskään koe menettäväni kauheasti tämän takia, eli ei minulla ole halujakaan pitää tyylilajista.

5. Pidetty, suosittu tai rakastettu hahmo, josta et pidä
Gale Nälkäpeleistä. Hän on ylimielinen, kajoaa ihmisiin ilman lupaa ja on valmis tappamaan viattomia saavuttaakseen tavoitteensa. Taidan kuulua vähemmistöön, mutten voi millään sietää kyseistä hahmoa.

6. Kirjailija, josta monet pitävät, mutta sinä et
En ole koskaan ymmärtänyt Rick Riordanin suosiota. Olen lukenut Percy Jacksonit uteliaisuudesta, mutteivät ne olleet kuin keskinkertaisia. Sarjan juoni oli hyvin ennalta-arvattavissa ja kaikki tuntui kieltämättä vanhan kopioinnilta.

7. Suosittu sarja, jonka lukemiseen sinulla ei ole mielenkiintoa
E. L. Jamesin Fifty Shades of Grey (vai mikä ikinä sarjan varsinainen nimi sitten onkaan). Aihe ei muutenkaan ole kiinnostanut minua, mutta mitä enemmän olen kuullut palautetta kirjoja lukeneilta, sitä varmemmaksi olen tullut siitä, että päätökseni on oikea.

8. Kirja, joka on mielestäsi huonompi kuin siitä tehty sarja tai elokuva
Neil Gaimanin Tähtisumua-kirjasta tehty elokuva oli mielestäni parempi - se onkin sitten ainoa teos, josta olen tätä mieltä. Siitä on kauan, kun olen kirjan lukenut, mutta muistan, miten elokuvassa juoni tuntui etenevän jouhevammin ja pidin lopusta alkuperäisversiota enemmän.

Huhhuh, selvisinpäs koitoksesta, vaikka vastaamiseen kuluikin useampi päivä!
Heitän haasteella seuraavia:

Yöpöydän kirjat-blogin Niina

Hurja hassu lukija-blogin Jassu

Kirsin kirjanurkka-blogin Kirsi

12 kommenttia:

 1. On meitä muitakin, jotka emme ihastuneet Tarttin kirjaan. Chick-lit ei ole myöskään minua varten.

  VastaaPoista
 2. En koe, että chick-lit olisi minunkaan ominta aluetta. Joskus se kuitenkin toimii. Esim. Laurent Punaisen muistikirjan nainen. Toisaalta, jos ei lue muuta, niin tuokin menee ohi. Siinä on Modianolla jännä rooli "omana itsenään". Kuitenkin, etsin kirjalta sisältöä eli se menee juonenkin ja tarinan ohi. Tarttin Jumalat juhlivat öisin ei ollut minulle mitenkään täydellinen kirja. Kirjavaras osui minuun niin kirjana kuin elokuvana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti chick-litistäkin löytyy yksittäisiä teoksia, jotka toimivat. Voisin ehkä joskus kokeilla tuota mainitsemaasi teosta. Minäkin kaipaan kirjalta sisältöä, vaikka välillä kaipaisinkin kevyempää luettavaa.

   On huojentavaa saada tietää, että on lisäkseni joku muukin, joka ei rakasta Jumalat juhlivat öisin-kirjaa. Olen saanut monesti puolustella kovastikin mielipidettäni. :D

   Poista
 3. Hyvät vastauksethan sinä keksit ;) Kirjavaras ei ehkä ollut minulle lemppareista lempparein kirja, mutta tykkäsin siitä enemmän kuin laimeasti. Kuolema kertojana oli todella mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen ratkaisu, joka nosti pisteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä siinä muutama päivä meni, mutta keksin kaikkiin kysymyksiin vastaukset ja olen siitä iloinen. :)
   Kuolema kertojana on yksi niistä syistä, miksi itse rakastuin Kirjavarkaaseen (hän olikin aikoinaan tutkielmani aihe).

   Kenties yksi syy, miksen ole löytänyt keskustelutovereita Zusakin teoksen osalta, on se, ettei tuttavapiirissäni ihmiset lue niin paljon, heillä ei ole aikaa siihen nyt tai sitten heidän lukumakunsa rajoittuu tiettyihin tyylilajeihin. Välillä on vaikeaa olla se joukon aktiivisin lukutoukka. :D

   Poista
 4. Hyviä vastauksia keksit. Minäkään en pidä Nälkäpelin Galesta tai ainakaan hänen valinnoistaan ja teoistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :)
   Galen valinnat ja teot ajavat minut kokonaan hänen puoleltaan, vaikken aluksikaan pitänyt hänestä erityisen paljon.

   Poista
  2. Minäkään en pitänyt Galesta varsinkaan sarjan loppua kohti. Samaa mieltä olen myös Fifty Shadesista ja chick litistä :) (Jumalat juhlivat öisin sen sijaan oli minusta parikymppisenä hieno kirja, mutta en kyllä ole palannut siihen sittemmin.)

   Poista
  3. Yhteistä siis löytyy, vaikka eriäviäkin mielipiteitä on. :)
   Onneksi kirjakansa tuntuu olevan sopuisaa myös erimielisyyksien kohdalla - toistaiseksi ainakaan kukaan ei ole ollut ottamassa sotakirveitä esille. :D

   Poista
 5. Kesälukumaratonpäivä lähestyy! Postausten linkitys-artikkeli on jo julkaistu https://jakaikkeamuuta.blogspot.fi/2016/07/blogistanian-lukumaraton-2016.html. Tervetuloa mukaan ja mahtavaa maratonia!

  VastaaPoista