lauantai 26. toukokuuta 2018

Kevätlukumaraton - koonti

©Kaikkea kirjasta

Olen ollut viime kuukausina melko pihalla blogimaailman tapahtumista, sillä blogihiljaisuuteni on merkinnyt myös erittäin vähäistä ja satunnaista muiden blogien seuraamista. Sainkin vasta toissapäivänä tietää, että Kaikkea kirjasta-blogi järjestää Kevätlukumaratonin. Olen lukenut parin viime kuukauden aikana hävettävän vähän, joten päätin korjata tilannetta osallistumalla. Tarkoituksena on siis lukea vuorokauden aikana niin paljon kuin sielu sietää. Tarkemmat ohjeet löytyvät yllä olevasta linkistä.

Koska sain tietää lukumaratonista aivan hiljattain, en ole miettinyt tulevaa lukupinoani erityisemmin, vaan olen haalinut sen pikaisesti kasaan #hyllynlämmittäjä- sekä Sarjakuvahaastetta ajatellen. Näillä näkymin pyrin lukemaan etappini aikana seuraavia teoksia:

 • Batman: A Celebration of 75 Years
 • Isabel Allende: Zorron tarina
 • David Finch: Batman: The Dark Knight - Golden Dawn
 • David Finch, Paul Jenkins, Judd Winick & Joe Harris: Batman: The Dark Knight - Knight Terrors
 • Jan Guillou: Keikari
 • Stephen King: Thinner
 • Tuulikki Pekkalainen: Lapset sodassa 1918

©Hande

Pyrin lukemaan kaikkia teoksia edes jonkin verran, mutta todennäköisesti keskittymiseni tulee suuntautumaan tiukemmin, kunhan olen saanut kirjoista alkumaistiaiset. Koska maraton aiheuttaa suuren loikan hyvin vähäisestä lukemisesta ahmimiseen, en ota paineita luetusta sivumäärästä, vaan luen jaksamiseni ja mieltymysteni mukaan. Sen verran asetan itselleni tavoitteita, että voisin lukea jonkin aikaa myös ulkona. Minulla on vielä hommia tekemättä, joten aloitan urakkani illemmalla. Päivitän maratonini etenemistä tähän kirjoitukseen ja pyrin antamaan väliaikatietoja myös Facebookissa, Goodreadsissa ja Twitterissä.
*****

Klo 18:20 - Aloitetaanpa!

No niin, nyt velvollisuudet hoidettu ja voin aloittaa maratoonaamisen. Koska kello on jo melko paljon, menen heti ulos lukemaan, jotta saan nauttia lämmöstä ja auringosta. Ensimmäiseksi luettavakseni nappaan Jan Guilloun Keikarin, joka jatkaa viime vuonna lukemani Sillanrakentajat-kirjan tarinaa näkökulman vaihdoksella. Saa nähdä, mitä Suuren vuosisadan toinen osa tuo tullessaan...

Klo 22:35 - Tervetuloa Gotham Cityyn!

Urakkani on edennyt hitaahkosti, mutta varmasti. Alkuillasta luin ulkona, mutta ilma viileni sen verran, että palasin reilu tunnin päästä takaisin sisätiloihin. Olen nauttinut Guilloun Keikaria kulmasohvalla, kissojen vieressä musiikkia kuunnellen - maratonherkkuja unohtamatta! Keikari on pitänyt hyvin otteessaan, mutta kaipasin hieman vaihtelua, joten tartuin hetki sitten Batman: A Celebration of 75 Years-sarjakuvakokoelmaan. Se julkaistiin vuonna 2014 viittasankarin juhlavuoden kunniaksi ja sisältää eri tekijöiden sarjakuvia hahmon historian varrelta. Kokoelman aloittaa aivan ensimmäinen Batman-sarjakuva vuodelta 1939. En ole lukenut sitä koskaan aikaisemmin, joten oli mielenkiintoista nähdä, mistä kaikki on alkanut.

Sivuja luettuna: 140.

Klo 14:00 - ♫♪ His stallion as black as the night... ♪♫

Valvoin eilen melko myöhään somen sekä kirjojen parissa. Liekö johtuu lämpimistä keleistä, etten osaakaan enää mennä nukkumaan aikaisemmin. Luin reilu neljäsosan Batmanin juhlavuosikokoelmasta ja siten pääsin sarjakuvien Silver Age-aikakauteen, jolloin Batman oli ajoittain jopa hyvin camp-tyylinen karikatyyri alkuperäisestä. Tosin, ei Batman ollut aivan samanlainen vuonna 1939, kun vertaa paria viimeistä vuosikymmentä hahmon historiassa. Onkin ollut mielenkiintoista seurata sarjakuvien kautta hahmon kehitystä. Tämän jälkeen jatkoin The Dark Knight-sarjan prologiosaan Golden Dawn - luin sen jokin aika sitten loppuun. Kuvitus oli enimmäkseen hienoa ja kertomuksessa oli mielenkiintoisia elementtejä, mutta kokonaisuus jäi melko vaisuksi ja raakilemaiseksi. Toivottavasti myöhemmät osat ovat parempia.

Jatkoin lukemistani Isabel Allenden Zorron tarinalla. Se onkin sopiva jatkumo Batman-ahminnalleni, sillä Zorro on yksi niistä hahmoista, joista Bob Kane ja Bill Finger ottivat vaikutteita luodessaan Batmania. Hahmo on minulle hyvin tuttu lapsuudestani live action- ja animaatiotelevisiosarjan myötä. En ole koskaan lukenut kirjallista teosta hahmoon liittyen, joten tämä tulee olemaan mielenkiintoinen kokemus. Ainakin alku vaikuttaa hyvin lupaavalta.

Sivuja luettuna: 416.

Klo 18:40 - Viimeinen kumarrus

Maratoonaamiseni päättyi 20 minuuttia sitten. Tahtini ei kiihtynyt missään vaiheessa maratonin aikana, eikä se minua haittaa - tarkoitukseni oli vain päästä takaisin säännöllisemmän lukemisen makuun. Luin Zorron tarinasta ensimmäisen osion, minkä jälkeen olikin sopiva tilaisuus vaihtaa taas maisemaa. Palasin The Dark Knight-sarjan pariin aloittamalla Knight Terrorsin, jota luin niin pitkälle kuin ehdin ennen maratonin päättymistä omalta osaltani. Tarina vaikuttaa alkunsa perusteella mielenkiintoiselta, vaikka David Finchin tapa piirtää naisista anorektikkokehoisia saa vereni kiehumaan - valitettavasti kovin monissa supersankarisarjakuvissa naiskehoja ei kohdella kunnioittavasti, mutta tämä on jo rimanalitus.

Maratonin lukemisto:
Jan Guillou: Keikari, 110 sivua
Batman: A Celebration of 75 Years, 112 sivua
David Finch: Batman: The Dark Knight - Golden Dawn, 160 sivua (luettu loppuun)
Isabel Allende: Zorron tarina, 105 sivua
David Finch, Paul Jenkins, Judd Winick & Joe Harris: Batman: The Dark Knight - Knight Terrors, 75 sivua

Sivuja luettu yhteensä: 562

En ehtinytkään tarttua Kingin Thinneriin enkä jatkaa Lapset sodassa 1918-tietokirjan parissa maratonin aikana, mutta ei se mitään - eihän kyseessä ole mikään suorituskilpailu. Sivusaldoni jäi keskimääräiseen tasooni nähden alhaiseksi, mutta tavoitteeni huomioonottaen olen siihen erittäin tyytyväinen. Tällä kertaa minulle ei iskenyt suurta himoa vain ahmia kirjoja suurella vauhdilla. Minulle jäi maratonista hyvä olo ja se muistutti minua siitä, että nyt minulla on lähes kolme kuukautta aikaa lukea vapaasti aivan mitä haluan, niin paljon kuin haluan.

Kiitos ja kumarrus!

2 kommenttia:

 1. Kiitos kun osallistuit kevätlukumaratoniin! Sarjakuvia tulee luettua aivan liian vähän, sillä ne ovat monesti monivivahteisia sarjakuvaromaaneja, joiden yhden aukeaman lukemiseen saa kulumaan toisinaan tovin jos toisenkin - tai ainkain minä tuppaa sillä tavoin niitä katselemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle maratonin järjestämisestä - oli todella mukavaa osallistua! :) Minä luen kyllä sarjakuvia, mutta vielä melko suppealta alalta. Yritän tämän vuoden aikana laajentaa repertuaariani.

   Kyllä minullakin menee joskus pidemikin aika yhden aukeaman lukemiseen, jos kuvitus on todella vaikuttavaa ja myös sanallinen sisältö - sitä jää silloin pohtimaan kokemaansa ennen kuin jatkaa matkaa. :)

   Poista