lauantai 20. helmikuuta 2016

Hilary J. Bader: Batman Beyond

©Hande
Hilary J. Bader: Batman Beyond
DC Comics 2000

Aika pienentää lainasarjakuvien pinoa: käteeni tarttui Batman Beyond, joka pohjautuu samannimiseen animaatiosarjaan, tarkemmin sanottuna osaan sen jaksoista. Bruce Wayne on lopettanut Batmanin hommat ja vetäytynyt erakoksi kartanoonsa. Viittasankari on ollut poissa kuvioista kaksi vuosikymmentä, kun ongelmissa oleva teinipoika Terry McGinnis törmää kuuluisaan miljardööriin ja sattumusten kautta Gothamin suojelijan mantteli lankeaa hänen harteilleen. Uusi Batman on syntynyt.

Kirja sisältää kuusi sarjakuvaa, joista ensimmäinen kertoo Terryn Batmanin syntytarinan. Loput kuvailevat Batmanin erilaisia seikkailuja 2030-luvun lopun Gothamissa. Ne eivät olleet päätähuimaavia, mutta kuitenkin ihan mukavia tarinoita. Minua kiehtoo niiden näkökulma lempisupersankariini: on mielenkiintoista, että Batman on vasta teini-ikäinen ja että iäkäs Bruce Wayne on hänen mentorinsa. Lisäksi mahdollisella tulevaisuuden teknologialla on herkuteltu, mikä näkyy parhaiten Batmanin puvussa, jossa on paljon uusia ominaisuuksia.

Vaikka sarjakuvakirjassa on puolensa, huomasin kaipaavani Bruce Waynen hovimestaria Alfred Pennyworthia sekä alkuperäisiä Batmanin vihollisia. Alfred on mielestäni Waynen kartanon sielu, mutta hän ei sympaattisuudestaan huolimatta voi olla tässä tarina-arkissa mukana, sillä hän on kuollut varmasti jo kauan ennen teoksen tapahtuma-aikaa - Bruce on itse kuitenkin noin 70-80-vuotias. Ymmärrän myös, että Terry tuskin saisi vanhoja konnia vastaansa, mutta olisi mukavaa saada tietää, mitä heille kävi - utelias kun olen.

Pettymyksekseni suurin osa Batman Beyondin rikollisista oli melko laimeita ja mielikuvituksettomia - en voinut olla vertaamatta heitä alkuperäisen Batmanin kelmeihin, etenkin uusien jäädessä auttamattomasti edeltäjiensä varjoon. Onneksi kaksi hahmoista osoitti potentiaalia, vaikkeivät he päässeet loistamaan kunnolla ainakaan toistaiseksi.

Batman Beyond ei yllä Batman the Animated Seriesin ja siihen pohjaavien sarjakuvien tasolle, mutta se on viihdyttävä ja tarjoaa kurkistuksen tulevaisuuden Gothamiin. Ja onhan minulaisestani pohdiskelijasta hienoa saada tietää, millainen Bruce Wayne on vanhana ja miten hän pärjää seuraajansa kanssa. Jos suinkin löydän, voisin lukea näitä sarjakuvia lisää.

Arvosana: ✮✮✮

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti