keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Alan Dean Foster: Star Wars - The Force Awakens

©Hande
Alan Dean Foster: Star Wars - The Force Awakens
Del Rey 2016

Kerroin jo kirjoituksessani Jeffrey Brownin Darth Vader-sarjakuvista, että kävin katsomassa Star Wars: The Force Awakensin ensi-illassa. Poistuin teatterista haltioituneena ja huomasin rakastuneeni elokuvaan tyystin. Noin kaksi viikkoa sitten sain tietää, että filmistä on ilmestynyt romaaniversio - pakkohan minun oli se ostaa. Viime päivinä työt ovat imeneet minusta mehut aika lahjakkaasti, mutta luin kirjaa aina, kun aikaa ja jaksamista riitti.

Alussa tarina eteni turhan verkkaisesti, mutta sai tuulta alleen ensimmäisen neljänneksen jälkeen. Kirja seurasi elokuvan juonikulkua uskollisesti ja sisälsi lisäksi kohtauksia, jotka ovat jääneet lopullisesta elouvasta pois. Nämä lisäkohtaukset olivat kiinnostavia ja täydensivät elokuvan tarinaa, jolloin se tuntui eheämmältä. Elokuva jätti jonkin verran häiritseviä aukkoja tarinaan, joihin romaaniversio tarjosi vastauksia.

Kerronnassa keskitytään kuvailemaan paljon ympäristöä sekä henkilöiden ulkonäköä ja kehonkieltä - näin visuaalinen kerronta tekstimuodossa vaati hiukan totuttelua. Jopa hahmojen ilmeitä ja olemusta kuvailtiin hyvin pikkutarkasti, mistä huomasi parhaiten kirjan pohjaavan elokuvakäsikirjoitukseen. Vaikkei minulla ollutkaan rajattomasti aikaa lukemiseen, luin The Force Awakensin nopeasti. Kirja erottui edukseen elokuvaan verrattuna, sillä se selittää joitakin asioita elokuvaa onnistuneemmin - tosin sanoisin tämän johtuvan ajallisista raameista, jotka rajoittavat elokuvan tarinankerrontaa.

The Force Awakensissa on paljon mielenkiintoisia henkilöhahmoja, ja erityisesti saagan tätä osaa varten luodut hahmot tekivät vaikutuksen. Sci-fi-tarina on saanut vihdoinkin itsenäisen ja aktiivisesti toimivan naispäähenkilön, Reyn, joten ei ole yllätys, että tykästyin häneen. Toiseksi suosikikseni nousi Kylo Ren-niminen sith, niin sanotusti tarinan pääkonna. Hän osoittautui hyvin moniulotteiseksi hahmoksi, kun Star Warsissa on totuttu näkemään näennäisesti motiivittomia pimeän puolen edustajia, jotka vain ovat pahoja.

Kokonaisuutena pidin The Froce Awakensista. Vaikka kerronta oli melko tavanomaista ja ajoittain liian imelää makuuni, tarina oli nautittava. Siinä oli tavoitettu hienosti episodien IV-VI tunnelmaa ja samalla onnistuttu luomaan syvyyttä tapahtumiin sekä henkilöhahmoihin. Star Warsin pariin oli mukava palata myös kirjallisessa muodossa - nyt jään odottamaan seuraavan episodin ilmestymistä, kenties ostan siitäkin romaaniversion, jahka se näkee päivänvalon.

Arvosana: ✮✮✮✮

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti