torstai 2. helmikuuta 2017

Thrice Read Tag

Kirjavaras Kirjvarkaan tunnustuksia-blogista haastoi minut tekemään Thrice Read Tagin, joka on samannimisen blogin luojien käsialaa - kiitos haasteesta! Hiukan hirvitti saada tämä tag, kun näin sen kysymykset, mutta rohkea rokan syö! Hyvin pitkien pähkäilysessioiden jälkeen sain aikasiksi vastaukset näihin erittäin kinkkisiin kysymyksiin. Tässä, olkaa hyvät!

What book defines you as a reader?
Ei sitten yhtään vaikeampaa kysymystä ole heti alkuun keksitty! Hömm... Ehkä Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla kuvaa minua lukijana parhaiten: se on historiallinen, sodasta kertova romaani, jossa kuvaillaan ihmissuhteita, pohdiskellaan erilaisia kysymyksiä, ja se sisältää aimon annoksen yhteiskuntakritiikkiä. Nämä ovat suurin osa elementeistä, joita arvostan lukemissani kirjoissa.

Most unique book?
Wylie Overstreetin Maailmanhistoria päivitettynä Facebookiin on kyllä ehdottomasti kaikkein omalaatuisin kirja, jonka olen lukenut (vaikka menikin kauan, ennen kuin tajusin asian). Vai onko joku muu nähnyt toista kirjaa, jossa historiallisia tapahtumia esitetään Facebook-päivityksinä?

Which characters would play the angel and devil on your shoulders?
Pirun keksin lähestulkoon heti, joten sanon sen ensin: Jokeri Batman-sarjakuvista. Hän on manipuloimisen mestari, joten hän olisi erinomainen houkuttelemaan minua tekemään huonoja päätöksiä, aiheuttaisi impulsiivisuudellaan mieleeni aggressiivisia ajatuksia ja vähättelisi minua niin, että alkaisin uskoa hänen sanoihinsa itsekin.

Enkelin päättäminen oli huomattavasti hankalampaa, mutta lopulta päädyin Remus Lupiniin Harry Potter-romaaneista. Moraalikäsityksemme menevät hyvin yksiin, hän on lempeä ja armelias sekä täydellinen tsemppaaja, joka saisi minut uskomaan itseeni, kun se olisi kaikkein vaikeinta. Hänen rauhallisuutensa toisi myös hyvän vastapainon Jokerin kärsimättömyydelle ja impulsiivisuudelle.

Book that represents each stage of your life (childhood, adolescence, adulthood).
Lapsuus: Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär. Olin kaikkiruokainen, ennakkoluuloton ja rohkea lapsi. Minulla on ollut pikkutytöstä asti vahva oikeudentaju ja olen uskaltanut ilmaista mielipiteeni erilaisista asioista. Olin myös hyvin utelias ja peruspirteä tapaus, joka samastui kovasti Lindgrenin luomaan ryövärintyttäreen.

Nuoruus: Väinö Linnan Tuntematon sotilas. Isäni suosituksesta luin Linnan klassikon 14-vuotiaana ja rakastuin - kirjan avulla löysin myös muunkin sotakirjallisuuden. Kirjaa voi pitää lisäksi metaforana nuoruuteeni: koin sen lähes koko ajan yhden henkilön sodaksi muuta maailmaa vastaan, ja jouduin aikuistumaan jollain tasolla liian aikaisin.

Aikuisuus: Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Aikuisuuteni on vasta aivan alkumetreillä, mutta tähän kirjaan tutustuinkin vasta muutama vuosi sitten - se ei kuulunut tyyliltään tavanomaiseen lukemistooni, mutta upposi kuin häkä. Teoksessa esitetään lukuisia kysymyksiä, joihin ei koskaan saada vastausta - ja samalla opitaan, ettei se olekaan kaikkein tärkeintä. Sellaista aikuisuus on ollut minulle ainakin tähän asti.

Book that is your go-to read.
Minulla on useampikin kirja, jonka pariin olen palannut monia kertoja elämäni aikana. Ne ovat J. K. Rowlingin Harry Potterit, Markus Zusakin Kirjavaras sekä Väinö Linnan Tuntematon sotilas. Niiden tarinat ja henkilöhahmot ovat niin lumoavia, että ne on luettava uudestaan ja uudestaan.

Book that surprised you the most.
Thomas Harrisin Hannibalin loppupuolen käänne yllätti minut aikoinaan ällikällä: suuni loksahti auki, ja hoin typertyneenä jokusen hetken lausetta "Mitä ihmettä juuri luin?" enkä voinut jatkaa lukemista ennen kuin pahin järkytys oli ohitse.

Most read author?
Koska en voi millään muistaa kaikkia elämäni aikana lukemiani kirjoja, laskin tuloksen ajalta, jolloin olen dokumentoinut lukemistoani johdonmukaisesti eli vuodesta 2011. Olen lukenut eniten teoksia J. K. Rowlingilta. Hyvänä kakkosena tulee sir Arthur Conan Doyle - halusin mainita hänetkin, koska en ole lukenut hänen ainuttakaan teosta bloggaaja-aikanani, mutta silti hän on toiseksi luetuin kirjailijani.

Which character is most like you?
En pysty millään valitsemaan vain yhtä hahmoa, joten teen jo kohdallani tutuksi tulleen kompromissin ja valitsen kolme hahmoa kirjallisuuden maailmasta. Kirjallisuuden maailmasta minua muistuttavat eniten Hermione Granger Harry Pottereista, Harley Quinn Batman-sarjakuvista sekä Urho Hietanen Tuntemattomasta sotilaasta.

What is your favorite non-romantic ship?
Tätä oli myös hankalaa miettiä, mutta päädyin lopulta Jean Valjeaniin ja Cosetteen Kurjat-romaanista. Vaikka kyseessä ovat aikuinen ja lapsi (tosin, romaanin tapahtuma-aikaan ei ole ollut tavatonta, että huomattavasti iäkkäämpi holhooja naisi kasvattinsa tämän aikuistuttua), minusta he sopivat tähän kategoriaan. Sydämeni sulaa, kun elämän kyynistämä Valjean rakastuu Cosetteen kuin isä tyttäreen ja haluaa pitää hänestä huolta, vaikkei ole tälle mitään sukua.

Do you prefer the hero or the villain?
Riippuu tarinasta. Käsite on sen verran häilyvä, ettei aina voi olla edes varma, onko joku hahmo sankari vai vihollinen. Minulle tärkeintä on hahmon realistisuus ja moniulotteisuus, joten vaakakuppi voi kallistua omalla kohdallani kummalle puolelle tahansa.

Haasteen minulta saavat:

Katriina blogista Unelmien aika

Tiia ja Tommi blogista Karvakasan alta löytyi kirja

Krista blogista Lukutoukan kulttuuriblogi

8 kommenttia:

 1. Minulta on mennyt ihan ohi tuo Maailmanhistoria päivitettynä Facebookiin ja ainakin postauksesi perusteella pitää ehdottomasti lukea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ei kyllä ole koskaan suuremmin mainostettu - itsekin löysin sen aikoinaan sattumalta alennusmyynnistä. :D Suosittelen lukemaan, aivan hulvatonta luettavaa - ja kääntäjä on lisännyt mukaan myös Suomen historiaa!^^

   Poista
 2. Vastasin kysymyksiin. Ne olivat kyllä tosi haastavia, mutta mielenkiintoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - käynpä lukemassa vastauksesi heti. :) Minustakin kysymykset olivat mielenkiintoisia, vaikka niitä pitikin miettiä se parisen viikkoa. :D

   Poista
 3. Huh, mahtavaa. :) Kiitos haasteesta, voi meilläkin mennä hetki vastailla näihin! Oikein mielenkiintoiset kysymykset. /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä - ja ei mitään hätää vastaamisen suhteen, itsellänikin meni jokunen tovi vastausten miettimiseen. :D

   Poista
 4. Hyvät vastaukset olet saanut aikaan kysymysten kinkkisyydestä huolimatta! Pitääkin laittaa tuo Maailmanhistoria päivitettynä Facebookiin heti lukulistalle, kuulostaa mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Kannattaa tutustua kirjaan, se on todellakin mielenkiintoinen ja hauska.

   Poista