lauantai 25. helmikuuta 2017

Paul Dini: Streets of Gotham - Hush Money

©Hande
Paul Dini: Streets of Gotham - Hush Money
DC Comics 2010

Valitessani luettavaa ystävänpäivän lukumaratonia varten päätin pienentää ystävältäni lähes kaksi vuotta sitten lainaamaani sarjakuvapinoa lisää, joten otin maratoniin mukaan kolmesta kirjasta koostuvan tarinakokonaisuuden, Streets of Gothamin, jonka ensimmäinen osa Hush Money on. Kokoelma on osa Hush-tarinoiden jatkumoa - olen lukenut väliosat ennen kuin olen aloittanut bloggaamisen, joten niiden arvioita ei blogistani löydy.

HUOMIO! Tästä eteenpäin arvio sisältää juonipaljastuksia. Jos haluat välttyä niiltä, siirry lukemaan "Juonipaljastukset päättyvät."-tekstistä eteenpäin.

Bruce Waynen oletetaan kuolleen, joten hänen kasvattipoikansa Dick Grayson on ottanut Batmanin manttelin harteilleen. Tommy Elliot eli Hush - Brucen lapsuudentoveri ja nykyinen vihollinen - on kärsinyt aiemmin suuren nöyryytyksen Yön ritarin ja hänen liittolaistensa käsissä ja aikoo riistää hengen itseltään. Moukan tuurilla mies selviääkin yrityksestään, ja päättää ottaa kaiken irti saamastaan toisesta mahdollisuudesta: hän on muokannut itsensä kirurgian avulla Bruce Waynen näköiseksi ja aikoo ottaa tämän paikan Gothamin vaikuttajana, sillä kukaan Brucen lähipiiriä lukuunottamatta ei tiedä miehen kadonneen.

Minusta oli hyvin mielenkiintoista nähdä, miten Dick toimii Batmanina - olen niin tottunut näkemään häntä Robinina tai Yönsiipenä, että hänen paljastumisensa Batmanin maskin takaa oli mieluisa kokemus. Asetelma kuvastaa hyvin myös nuoren miehen lojaaliutta Brucea ja tämän lähipiiriä kohtaan, sillä hän on ottanut Yön ritarin roolin suojellakseen Brucen läheisiä. Minusta oli myös kiehtovaa, miten Tommy Elliot esiintyy Bruce Waynen ja pyrkii tuhoamaan tämän yhtiön käyttämällä miehen omia rahoja - ja kuinka Dick liittolaisineen pyrkii tekemään tyhjäksi Hushin juonet herättämättä liikaa huomiota.

Juonipaljastukset päättyvät.

Sarjakuvan tarina on melko mielenkiintoinen, mutta ajoittain jotkin juonenkäänteistä tuntuivat tylsiltä tai liian ennalta-arvattavilta. Lupaavan alun jälkjeen keskiosa oli aikamoisen tasapaksua, eikä herättänyt minussa erityisemmin tunteita. Onneksi juoni muuttui loppua kohden kiinnostavammaksi, sillä olisin todennäköisesti jättänyt jatko-osat lukematta, jos parannusta ei olisi tapahtunut.

Vaikka tarina ei ollut paras mahdollinen, pidin siitä, millaiseksi Dini on kirjoittanut suurimman osan teoksen henkilöhahmoista. Pidin kovasti Dick Graysonista - hän on yksi suosikkihahmoistani Batman-universumissa eikä Dini tuottanut hänen suhteensa pettymystä. Minusta myös monet sarjakuvan konnat ovat onnistuneita: erityisesti vaikutuin Victo Zsaszista, sillä hän oli niin karmiva, että niskakarvani nousivat pystyyn joka kerta, kun hän esiintyi tarinassa.

Sarjakuvan kuvituksesta vastaa Dustin Nguyen. Hänen kynänjälkensä on samanaikaisesti kulmikasta ja soljuvaa - jään tuijottamaan herkästi hänen kuviaan, ne vain vetävät minua puoleensa. Nguyenin kuvitus sopii erinomaisesti Dinin kirjoittamaan tarinaan, eikä se yllätä minua, sillä miehet ovat tehneet aiemminkin yhteistyötä.

Streets of Gotham - Hush Money ei kuulu Dinin parhaimpiin sarjakuviin, mutta se oli siitä huolimatta viihdyttävä. Kuten aiemmin sanoin, tarina parani loppua kohden, joten en jättänyt sarjaa missän nimessä kesken. Odotin laadun paranevan jatko-osissa - vastauksen kysymykseen, paraniko se, kerron, kunhan saan arviot niistä valmiiksi.

Arvosana: ✮✮✮½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti