keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Lauri Meri: Tuntematon tähti Jussi Jurkka

©Hande
Lauri Meri: Tuntematon tähti Jussi Jurkka
Otava 2015

Kuten paljastin jo viime vuonna, yksi salaisista paheistani on vanhat suomi-filmit. Helsingin kirjamessuilta ostamani Jussi Jurkan elämäkerran kansi tuijotti minua sen verran vaativasti, että päätin pitää taukoa lukuhaasteista ja lukea yhden aikansa tunnetuimman suomalaisnäyttelijän vaiheista.

Jussi Jurkka (1930-1982) on kiinnostanut minua työnsä lisäksi siksi, etten ole tiennyt hänestä paljon mitään. Avasin tämän kirjan hyvin uteliaana näkemään, mitä kaikkea näyttelijän työstä ja yksityiselämästä on saatu kansien väliin. En ole sellainen ihminen, joka haluaisi tietää ihailemiensa henkilöiden elämästä kaiken, mutta on aina mukavaa tietää jonkin verran siitä, millainen ihminen löytyy lukuisten roolisuoritusten takaa.

Teos etenee kronologisessa järjestyksessä: se alkaa Jussin äidistä, näyttelijä Emmi Jurkasta (1899-1990) ja päättyy Jussi Jurkan kuolemaan. Työ näytteli pääosaa miehen elämässä, joten yksityiselämän tarinoiden lisäksi kirjassa kuvaillaan projekteja, joissa Jurkka oli mukana. Oli erittäin mielenkiintoista päästä elämäkertaa lukiessa kulissien sekä kameroiden taakse - kirjassa keskitytään erityisesti Jurkan työhön teatterin saralla, mutta on mukana myös muutama elokuvista kertova tarina.

Kirja on mukavan helppolukuinen: se on asiatekstiä, mutta kirjoitettu niin eloisasti, että se pitää mielenkiinnon yllä alusta loppuun - teksti vain soljuu eteenpäin. Teoksen sivuilta aistii, miten omistautunut Meri on ollut tähän projektiin, jota hän on työstänyt monta vuotta.

Elämäkerran lopussa on liitteenä luettelo Jussi Jurkan kaikista töistä, sisältäen roolit valkokankaalla, teattereiden näyttämöillä, televisiossa sekä radiossa. Luettelossa on kuitenkin virhe: sieltä puuttuu Jurkan ainoa äänirooli animaatioelokuvassa. Hän esitti äkäistä mäyrää Nököä elokuvassa Topi ja Tessu vuonna 1981 - se onkin ollut tietämättäni ensimmäinen roolisuoritus, jonka olen Jurkalta nähnyt. Hänen nimensä löytyy elokuvan lopputeksteistä ja rooli mainitaan sekä Jurkan että animaation Wikipedia-sivuilla, joten olen hiukan hämilläni siitä, että se on jäänyt kirjan luettelosta pois.

Tuntematon tähti Jussi Jurkka on kiintoisa ja monipuolinen elämäkerta miehestä, oka pysytteli mielellään omissa oloissaan. Luettuani kirjan jäin ihmettelemään, miten paljon tapahtumia ja rooleja on mahtunut näyttelijän surullisen lyhyeksi jääneeseen elämään. Teos täytti odotukseni moninkertaisesti, sillä sain paljon uutta tietoa Jurkan elämästä sekä mielenkiintoisesta urasta. Aloin oikeastaan toivoa, että minulla olisi aikakone, jotta pääsisin näkemään näytelmiä, joissa Jurkka on ollut mukana - en ollut edes syntynyt miehen elinaikana. Onneksi Lauri Meri on kirjoittanut tämän kirjan, jonka avulla sain Jurkan teatterityöstä edes jonkinlaisen kokemuksen - ja voin sentään nauttia hänen tähdittämistään elokuvista sekä televisio-ohjelmista! 

Arvosana: ✮✮✮✮½

4 kommenttia:

 1. Tämä on minunkin lukulistallani, sillä tykkään myös vanhoista elokuvista. Hassu juttu tuo ääniroolin poisjättäminen Jurkan ansioluettelosta. Ehkä kyseessä on vain inhimillinen erehdys, mutta toisaalta tulee sellainen olo, että ääninäyteltyä roolia piirroselokuvassa ei ole pidetty kirjaamisen arvoisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, en ole yksin "paheeni" kanssa! :D
   Luulen, että kyseessä on erehdys, koska luettelossa ovat mukana myös hänen pari esiintymistään kuunnelmissa, vaikka nekin ovat olleet melko pienimuotoisia. Olisi vain mukava tietää, miten voisin ilmoittaa asiasta kirjailijalle itselleen tai kustantamolle, että asia voitaisiin korjata, jos teoksesta otetaankin uusi painos.

   Poista
  2. Otavan sivuilla ainakin näyttäisi olevan kohta "Anna palautetta", johon varmasti voi tällaiset murheenkryynit ilmiantaa. Onkin sitten eri asia meneekö viesti kirjailijalle asti :)

   Poista
  3. Täytyypi sitten sinne huikata ja toivoa, että viesti menee perille taholle, joka vastaa tällaisista asioista. :)

   Poista