sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Jeffrey Brown: Darth Vader ja poika + Darth Vader ja pikku prinsessa

©Hande
 Jeffrey Brown: Darth Vader ja poika
Atena 2012
Jeffrey Brown: Darth Vader ja pikku prinsessa
Atena 2013

Pidän Star Wars-elokuvista, vaikka löysinkin ne verrattain myöhään. Darth Vader on mielestäni koko saagan mielenkiintoisin hahmo, joten en voinut vastustaa kiusausta ostaa Darth Vader ja poika-kirjan löydettyäni sen Helsingin kirjamessuilta vuonna 2012. Rakastuin siihen niin kovasti, että ostin sen jatko-osan Darth Vader ja pikku prinsessa teoksen ilmestyttyä. Innostuin lukemaan nämä hurmaavat sarjakuvakirjat nyt uudestaan, koska näin episodi VII:n ensi-illassa ja sain katsottua äskettäin myös elokuvasaagan aikaisemmat osat. 

©Hande

Ajatus Darth Vaderista yksinhuoltajaisänä, jonka on yhdistettävä lasten kasvatus Imperiumin hallitsemisen kanssa, on kerrassaan suloinen. Teokset ovat hellyyttäviä ja hauskoja sekä veivät sydämeni tyystin - se ei tosin ollut vaikeaa, sillä olen aivan heikkona isä-lapsi-tarinoihin. Lisäksi ne ovat nerokkaita, sillä sarjakuvissa yhdistetään elokuvien kohtauksia sekä repliikkejä hauskalla tavalla arkisiin perhe-elämän tilanteisiin. Suomennos herätti minussa erityistä hilpeyttä, sillä siinä on käytetty hyväksi elokuvissa käytettyjä tekstityksiä.

©Hande

Samastuin myös vahvasti sarjakuvien tilanteisiin: itselläni on vain nelijalkaisia lapsia, mutta lukemisen lomassa minulle tuli oma lapsuuteni mieleen. Oli huvittavaa huomata, miten samantyyppinen olen ollut pienenä kuin kirjoissa esiintyvät Luke ja Leia. Voin myös kuvitella vanhemmillani olleen samanlaisia turhautumisen, kauhun ja ilon hetkiä kuin Darth Vaderilla teosten sivuilla.

©Hande

Sekä Darth Vader ja poika että Darth Vader ja pikku prinsessa ovat ihania teoksia - vuorotellen nauroin vedet silmissä ja huokailin ihastuksesta. Kirjat lunastivat odotukset moninkertaisesti ja ne haluaa lukea uudestaan ja uudestaan, niin totaalisesti ne hurmasivat minut.

Arvosana: ✮✮✮✮✮

2 kommenttia:

  1. Nämä ovat aivan mahtavia! Star Warsista tietämätön tosin tuskin saisi niin paljon irti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta - nämä aukeavat kyllä parhaiten, kun on nähnyt Star Wars-elokuvat tai ainakin alkuperäisen trilogian.

      Poista