tiistai 26. tammikuuta 2016

Viiden kirjan haaste

Sain Mustien kansien metsän Sanna-Marilta haasteen - kiitos siitä! Tällaisia on mukavaa tehdä silloin tällöin.

Lukeminen on ollut aina osa minua: vanhempani lukivat minulle iltasatuja, opin itse lukemaan 6-vuotiaana ja siitä lähtien piru on ollut irti. Viime vuosina tosin lukutahtini on ollut hyvin verkkaista - en vain aina jaksanut lukea, vaikka mieli olisi tehnyt.

Olen pitänyt blogia kohta vuoden verran ja ilokseni olen saanut huomata löytäneeni rakkaan harrastukseni uudestaan. Luin viime vuonna ennätysmäärän kirjoja - en tiedä, milloin olisin viimeksi lukenut yli 50 kirjaa vuodessa, jos olen koskaan niin tehnyt. Vaikuttaisi myös siltä, että tulen lukemaan kiitettävän määrän kirjoja tänäkin vuonna, ainakin tammikuu on alkanut lupaavasti ja saldoa on kertynyt yhdeksän kirjan verran.

Saamassani haasteessa pohditaan (yllätys, yllätys) lukemista ja omaan elämään kuuluvia kirjoja. Tässä teille vastaukseni:

1. Kirja, jota luen parhaillaan
©Hande

Luen Alan Dean Fosterin kirjoittamaa romaaniversiota Star Wars: The Force Awakens-elokuvasta. Sorruin ostamaan kirjan, koska pidin elokuvasta kovasti ja tässä on ilmeisesti mukana kohtauksia, jotka jäivät elokuvan valmistuksessa leikkauspöydälle. Olen vielä melkoisen alussa, joten sen enempää en osaa sanoa. Eilen luin loppuun Anthony Burgessin Kellopeli appelsiinin, jonka löysin vihdoinkin kaupasta. Vaatii jonkin verran sulattelua, ennen kuin voin kirjoittaa siitä mielipiteeni.


2. Kirja, josta pidin lapsena

Aivan pienenä pidin todella paljon Lasten kirjakerhon Disney-kirjoista, erityisesti Leijonakuninkaasta sekä Leijonakuningas 2:sta. Nämä kirjat olivat myös ne, joiden ansiosta huomasin oppineeni lukemaan - osasin jatko-osan ulkoa ja kokeilin itsekseni lukea Leijonakuninkaan ja huomasin pystyväni siihen. Ala-asteikäisenä pidin Mauri Kunnaksen kirjoista, Neiti Etsivistä, Harry Pottereista, Hobitista ja John Finnemoren Robin Hoodista

Yläasteella tykästyin Jane Austenin romaaneihin, Humisevaan harjuun, Sherlock Holmes-tarinoihin, Kirjavarkaaseen sekä Tuntemattomaan sotilaaseen. Silloin lukemisesta kehittyi minulle henkireikä, jonka avulla pääsin pakoon arjen kurjia tilanteita - siksi nämä kirjat muodostuivat minulle erittäin rakkaiksi.

©Hande

3. Kirja, joka jäi kesken

©Hande
Ainoa minulta kesken jäänyt kirja, jota en ole lukenut loppuun, on Hilary Mantelin Susipalatsi. En osaa sanoa, miksen jatkanut lukemista - se ei vain napannut ainakaan sillä hetkellä, vaikka kuinka yritin. Aihe on kiinnostava, mutta ehkä valitsemani hetki oli väärä sen kirjan lukemiselle. Aion kyllä joku päivä lukea sen loppuun - ehkä jopa tämän vuoden puolella.
4. Kirja, joka teki vaikutuksen

Olen lukenut elämäni aikana monta kirjaa, jotka ovat tehneet minuun vaikutuksen, mutta viimeisimmäksi lukemistani siinä ovat onnistuneet Oopperan kummitus sekä Kellopeli appelsiini, josta kirjoitan blogiini lähiaikoina. Oopperan kummituksen tarina oli yllättävän paljon tunteisiin vetoava, sillä se oli syvällisempi ja psykologisempi kuin monet aikakautensa kauhuteokset.
Kellopeli appelsiini taas herätti pohtimaan omia moraalikäsityksiäni, politiikkaa sekä ihmisyyttä.

©Hande

5. Kirja, johon palaan uudelleen

Harry Potterit ja Kirjavaras on tullut kahlattua useamman kerran läpi, mutta erityisen usein minua vetää puoleensa Tuntematon sotilas/Sotaromaani. Kaikkiin näihin teoksiin liittyy nostalgiaa, mutta lisäksi niiden ympäristöt sekä henkilöhahmot ovat niin mielenkiintoisia ja mieleenpainuvia, että niiden pariin haluaa palata kerta toisensa jälkeen.

©Hande

Tiedetään, tässä on enemmän kuin viisi kirjaa. Minulla vain ei ole koskaan ollut missään asiassa yhtä suosikkia, joka menisi täysin ylitse muiden.
Niin moni on jo osallistunut tähän haasteeseen, etten nimeä ketään - heitän pallon kaikille halukkaille, jotka eivät tätä ole vielä tehneet.

4 kommenttia:

 1. Jännä kuulla, että muillakin on samoja kokemuksia, sillä kirjoista bloggaaminen on innostanut minuakin lukemaan enemmän :) Ennen blogia minulla oli ajanjakso, jolloin en lukenut oikeastaan ollenkaan. Aloin lukea enemmän ennen blogini perustamista ja lueskelin muiden blogeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä luin myös ennen blogia, mutta todella vähän, 19-22 kirjaa vuodessa. Silloin ei vain löytynyt intoa niin usein tarttua hyllyllä odottaviin teoksiin.

   Olen löytänyt myös blogien maailman melkoisen hitaasti, sillä ennen oman blogini perustamista luin säännöllisesti vain yhtä tai kahta blogia. Kun blogi oli aloitettu, rupesin etsimään myös lisää blogeja luettavakseni.

   Poista
 2. Kiva kun otit haasteen vastaan! Monet kirjoistasi olisin voinut laittaa omallekin listalle, ja tuo Oopperan kummitus on tosiaan pakko lukea, niin houkuttelevalta kuulostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli mukava haaste, vaikka vastaaminen venähti kiitos työkiireiden. Oli pakko hiukan juksata ja valita useampia kirjoja, kun olen aika lahjakas useamman suosikin yms rohmuamisessa. Suosittelen edelleen lämpimästi lukemaan, olisi mukavaa kuulla, mitä mieltä Oopperan kummituksesta olet. :)

   Poista